Moving time  2 godzin 36 minut

Czas  3 godzin 9 minut

Współrzędne 2224

Uploaded 28 grudnia 2019

Recorded grudnia 2019

-
-
626 m
255 m
0
3,2
6,4
12,79 km

Obejrzane 238 razy, pobrane 9 razy

w pobliżu Sant Llorenç de Montgai, Catalunya (España)

L'excursió comença a la plaça de les Mèlies de la localitat de Sant Llorenç de Montgai. En direcció oest, ens incorporem a la carretera de l'Estació, que és la LV-9049. Aquesta via passa a tocar del cementeri del poble i també voreja pel sud el nucli urbà.

Amb la carretera de l'Estació, primer guanyem altura. Tanmateix, després en perdem per tal de creuar la línia del ferrocarril de Lleida a la Pobla de Segur a través d'un pas inferior. En acabant, pugem de nou i apleguem a l'estació de ferrocarril de Sant Llorenç de Montgai, gestionada per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Sobre les vies, molt a prop d'ací, va ser gravat l'anunci promocional del referèndum sobre l'autodeterminació de Catalunya del primer d'octubre de 2017.

Just a l'altra banda de carretera d'on para l'estació, hi ha el Parc Arqueològic i Didàctic de la localitat. Des d'allà arranca el camí del Castell, que mena cap a la fortalesa de Llorenç i l'ermita de la Mare de Déu del Castell.

Durant els primers metres es correspon amb la moderna pista que munta també cap al castell de Llorenç. Tanmateix, de seguida s'hi separa i el camí vell trenca cap a l'esquerra convertit en senda.

És aleshores quan iniciem una pujada constant cap a la serra de sant Cristòfol. El seu cim culminant, el tossal de sant Cristòfol, s'eleva a 621 msnm. El castell de Llorenç està ubicat a la banda septentrional d'aquesta serra que tanca per ponent la localitat de Sant Llorenç de Montgai, banyada pel Segre. A partir d'ací, el pas del riu s'eixampla i ja tira cap a la plana de Lleida.

L'ascensió, primer, és cap al oest / nord-oest. Tanmateix, canviem de direcció quan estem a uns 375 msnm. Aleshores, el camí del Castell trenca cap a l'esquerra i va a buscar un corral en ruïnes que queda a mà esquerra. La vista des d'ací és molt bona cap a la banda de Balaguer.

En fer cap a les ruïnes, el camí del Castell tomba cap a la dreta i, de seguida, fa cap, i nosaltres amb ell, a la pista que havíem abandonat junt al Parc Arqueològic i Didàctic. Ara bé, no hem de continuar per aquesta via. Només la travessem per a enllaçar, a l'altra banda, amb la senda per on continua el camí del Castell.

Ara sí que ja mamprenem l'últim tram de la pujada, a l'empara del penyal on se situa el castell de Llorenç. Eixim novament a la pista, que en els darrers metres es correspon amb el camí vell. Amb ella i amb la vista ja clavada a l'ermita de la Mare de Déu del Castell acabem d'ascendir fins a aquest temple, que data del segle XII.

Darrere de l'ermita hi ha una sendera que ens porta fins a l'extrem septentrional de la serra de sant Cristòfol. Mentre hi anem, veiem algunes restes desperdigolades de murets de pedra que pareixen formar part d'alguna construcció desapareguda. Al remat, fem cap a una penyeta, a 500 msnm. Des d'ací tenim una bona vista cap a la banda de Camarasa.

En acabant, cal que tornem sobre les nostres petjades fins a l'ermita de la Mare de Déu del Castell. Dominant-la i encimbellat damunt del penyal està el castell de Llorenç, del qual en contemplem les ruïnes des de la nostra posició.

Tornem enrere uns metres per la pista del camí del Castell fins a fer cap al primer colze que fa. Allà mateix naix una sendera que va per baix de la penya del castell de Llorenç, cap al sud-oest.

Aquesta seguida, però, ben prompte s'acaba. Certament el camí no acaba de ser evident, però la idea és la d'anar envoltant el castell de Llorenç per la banda de baix a fi de guanyar la carena de la serra de sant Cristòfol. És per això que, en acabant tirarem cap a l'oest per a, finalment, tornar a caminar en direcció sud-oest.

El castell de Llorenç queda a la nostra esquena mentre nosaltres no deixem de pujar i pujar, lleugerament però, cap al tossal de sant Cristòfol. D'entrada, la senda per la carena de la serra no és gens perdedora. La cosa canvia, tanmateix, en arribar a un pla. Ací trobem nombroses traces de corriols, viaranys i caminois poc clars. En qualsevol cas, no hem de perdre en cap moment la direcció i ens pot ajudar la visió directa del cim del tossal de sant Cristòfol.

Després de dubtar una miqueta, trobem el camí que hi puja i mamprenem l'última costera que ens separa del tossal de sant Cristòfol, a poc més de 621 msnm. Just en el cim queden les ruïnes de l'ermita dedicada a aquest sant.

Ara ens separem definitivament de la carena de la serra de sant Cristòfol i tirem cap a la dreta, sense senda, per a trobar la pista del camí del mas de Rúbies, que acaba per allà. De fet, pareix que fa temps que cap vehicle hi passa perquè està prou tapada.

L'agafem cap a l'esquerra i comencem a perdre altura cap al sud-oest. El camí del mas de Rúbies no tarda en aplegar a un camp. I és que ací la pista està interrompuda. A l'altra banda de la parcel·la continua la via. No tenim altre remei, doncs, que travessar el camp d'un extrem a l'altre per a poder continuar amb l'excursió.

En acabant, guanyem un poc d'altura, tot i que de seguida la perdem. Arribem ara, amb el camí del mas de Rúbies, a un altre camp conreat. En aquest ho tenim més fàcil per a passar. L'envoltem pel seu límit exterior i continuem l'excursió paral·lels a un barranquet afluent del barranc Fondo.

En cosa de deu minuts més, el camí del mas de Rúbies enllaça amb el de Vilanova de la Sal a Sant Llorenç de Montgai, que també és anomenat amb el topònim de camí de la Garriga. Per aquesta via continua l'itinerari. L'agafem cap a la dreta.

El camí de Vilanova de la Sal a Sant Llorenç de Montgai és ben marcat i fàcil de seguir. Al cap de poc d'agafar-lo, a mà dreta, veiem les ruïnes del mas de la Rata. Uns deu minuts més tard, també veurem el mas de Rúbies, que hi destaca sobre el paisatge. És aleshores quan deixem el camí de Rúbies, que continua cap al casalot, i trenquem cap a la dreta amb la via que ix de Vilanova de la Sal i que també és anomenada camí de la Garriga. Ho és perquè ara trepitgem la partida de la Garriga.

Poc abans de fer cap al mas del Cinto hi ha una cruïlla poc clara. La pista del camí de la Garriga continua perdent altura. El camí de Vilanova de Sal a Sant Llorenç de Montgai, convertit en senda, enfila cap a la masia. Nosaltres continuem l'excursió per la pista, i no tardem en contemplar a la dreta el què queda del mas del Cinto.

Anem ara a buscar el pas del camí de la Garriga per la línia del ferrocarril de Lleida a la Pobla de Segur. Aquest és un pas a nivell, així que cal estar alerta de si hi ha algun tren a prop. En passen pocs al dia, però mai se sap.

Després de creuar la via, avancem en paral·lel al barranc del Túnel, afluent del barranc dels Ulls de Llorenç. En acabant, fem cap a la carretera LV-8947. Amb aquesta, que camina entre el riu Segre i la paret de l'Ós, on queda el jaciment de la roca dels Bous, fiquem la directa cap a Sant Llorenç de Montgai. Arribem al poble en cosa de deu minuts, i allà fiquem el punt i final a l'excursió
Waypoint

Sant Llorenç de Montgai

Waypoint

Cementeri de Sant Llorenç de Montgai

Zdjęcie

Carretera de l'Estació

Waypoint

Estació de Sant Llorenç de Montgai

Zdjęcie

Camí del Castell

Waypoint

Corral

Zdjęcie

Camí del Castell

Architektura sakralna

Ermita de la Mare de Déu del Castell

Waypoint

Mirador a la serra de sant Cristòfol

Zdjęcie

Camí

Zdjęcie

Camí

Architektura sakralna

Ermita de sant Cristòfol

Zdjęcie

Camí del mas de Rúbies

Zdjęcie

Camí de Vilanova de la Sal a Sant Llorenç de Montgai / Camí del mas de Rúbies / Camí de la Garriga

Waypoint

Mas de la Rata

Zdjęcie

Camí de Vilanova de la Sal a Sant Llorenç de Montgai / Camí del mas de Rúbies / Camí de la Garriga

Zdjęcie

Camí de la Garriga

Waypoint

Ferrocarril de Lleida a la Pobla de Segur

Zdjęcie

Camí de la Garriga

Zdjęcie

Carretera de Camarasa a Sant Llorenç de Montgai

Waypoint

Sant Llorenç de Montgai

1 comment

  • viscar 2020-12-28

    Molt bones vistes de l'embassament de S. Llorenç i de tota la plana. Al Qm 9 es pot agafar una drecera per no haver de fer tanta pista.

You can or this trail