Czas  3 godzin 12 minut

Współrzędne 513

Uploaded 24 listopada 2015

Recorded listopada 2015

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
496 m
258 m
0
1,2
2,3
4,66 km

Obejrzane 1258 razy, pobrane 64 razy

w pobliżu Móra d'Ebre, Catalunya (España)

Jeroni - Fraus - la Picossa - l'Estel - Cisterna - Sant Jeroni

Calalà

Una excursió que ens permet conèixer la muntanya més alta del terme de Móra d’Ebre i alguns dels punts interessants que l’envolten. La ruta és factible per principiants, sempre i quant vagin acompanyats d’algú una mica més experimentat, ja que hi ha un parell de punts una mica delicats.

La ruta comença i acaba a l’ermita de Sant Jeroni, punt equipat amb instal•lacions per menjar de picnic i fer barbacoes.

Iniciem la ruta passant per la dreta de l’ermita de Sant Jeroni i en pocs metres entrarem pel camí de Fraus. Al cap de poc surt un camí a mà esquerra que deixarem, continuant així per la dreta.

Poc a poc anirem pujant i endinsant-nos, cada com més dins del bosc. A 500m d’haver iniciat el camí des de Sant Jeroni ens trobem, a l’esquerra del camí, les restes d’un mas menjades per la vegetació .

El camí continua pujant fins a una cruïlla, poc després de passar per un petit coll on deixem enrere el bosc.

En aquesta cruïlla agafem el camí que segueix per la cresta cap a la nostra esquerra. Veurem que poc després, hi ha una altra sendera que baixa per la nostra dreta, però nosaltres no deixem de seguir la cresta, que ens portarà fins un pas molt fàcil on s’ha de grimpar una mica.

Si ens hi fixem, el camí es bifurca uns 5m. abans d’arribar la Picossa. Si agafem el camí de la dreta farem cap just a sota de la Picossa, on trobarem una petita gruta excavada que va de banda a banda del cim. Segurament era un refugi utilitzat durant la guerra civil. Si passem per dins d’aquesta cova, també podem arribar al cim des de l’altre costat per un camí una mica desdibuixat però molt difícil de seguir.

El camí continua per la cresta, veurem que ens du fins un pas una mica delicat, en aquest punt on hem de desgrimpar una roca, tenim l’aguda d’un passamà. Aneu en compte si la roca està humida pot relliscar bastant.

Passat aquest punt arribem en un petit coll. El camí continua per la nostra dreta, però si volem pujar a l’estel, a 2 minuts del coll, hem de continuar recte i grimpar les roques que ens queden davant. La grimpada no es molt complicada però s’ha d’anar en compte. Despres el camí fins a l’estel no te pèrdua i de seguida hi arribarem.

Un altre cop al coll, continuem pel camí que comença amb bastanta pendent, però que de seguida es redueix la inclinació i continua planejant.

Més endavant ens trobem amb una altra bifurcació, nosaltres continuem rectes, deixant en rere el camí que baixa per l’esquerra. Veurem que poc a poc la pendent es va fent cada cop més pronunciada, però sense fer-se incomoda de baixar.

El camí desembocarà a un punt on, hi ha unes gàbies fetes pels caçadors per tal de criar perdius, a més, just en trobar-nos en aquest espai al costat del camí ens trobem amb una barraca feta de pedra en sec.

Veurem que mes avall hi ha una pista de terra. Ens hi arribem i, si girem cap a la dreta, tenim la opció d’anar a veure una cisterna que data del segle XVIII tal i com marca una pedra posada al capdamunt de l’entrada. Anar a veure aquesta cisterna, ens portarà 2 minuts. Si continuem per l’esquerra la pista ens portarà fins al punt d’arribada, a Sant Jeroni

Més informació a: Ruta curta per la Picossa


________________________________________________________________________

Jeroni - Fraus - la Picossa - l'Estel - Cisterna - Sant Jeroni

Castellano

Una excursión que nos permite conocer la montaña mas alta de Móra d’Ebre y algunos de los puntos interesantes que la rodean. La ruta es factible para principiantes, pero necesitarán alguien un poco más experimentado que los ayude, ya que hay un par de puntos delicados.

La ruta empieza i acaba en la ermita de Sant Jeroni, lugar equipado con instalaciones para comer de picnic i hacer barbacoas.

Iniciamos la ruta pasando por el lado derecho de la ermita de Sant Jeroni y en pocos metros entraremos por el camino de Fraus. Al poco, nos encontramos con un camino que sale por nuestra izquierda, lo dejaremos y continuaremos por el de la derecha.
Poco a poco iremos subiendo y adentrándonos, cada vez más, dentro del bosque. A 500m de haber iniciado el camino des de Sant Jeroni nos encontramos, a la izquierda del camino, las restas, comidas por la vegetación, de una masia.

El camino continua subiendo hasta llegar a una bifurcación, poco después de pasar por un pequeño collado donde dejamos el bosque atrás.

En esta bifurcación cogemos el camino de la derecha, que sigue por la arista. Veremos, poco después, que hay otra sendera que baja por nuestra derecha, pero nosotros continuamos rector sin dejar de seguir la arista, que nos llevará hasta un paso fácil pero donde es necesario trepar un poco.

Si nos fijamos, el camino se bifurca a unos 5 metros antes de llegar a la Picossa. Si cogemos el camino de la derecha iremos justo debajo de la Picossa, donde encontraremos una pequenya gruta excavada que va de lado a lado de la cima.
Seguramente era un refugio utilizado durante la guerra civil. Si pasamos por dentro de la cueva, también podemos llegar a la cima des del otro lado por un camino un poco desdibujado pero fácil de seguir.

El camino continúa por la cresta, veremos que nos lleva hasta un paso un poco delicado, en este punto, donde hemos de destrepar una roca, tenemos la ayuda de un pasamano. Tenemos que ir con cuidado si la roca esta húmeda, pues podríamos resbalar con facilidad.

Passado este punto llegamos en un pequeño collado. El camino continua por nuestra derecha, però si queremos subir a el Estel, a 2 minutos del collado, tenemos que continuar recto i trepar las rocas que nos quedan justo delante. El paso no es muy complicado pero se tiene que ir con cuidado. Después el camino hasta el Estel no tiene perdida i enseguida llegamos.

Una vez volvamos a estar en el collado, continuamos por el camino que comienza con bastante pendiente, pero que en seguida reduce la inclinación i continúa planeando.
Más adelante nos encontramos con otra bifurcación, nosotros continuamos rectos, dejando atrás un camino que baja a mano izquierda. Veremos que poco a poco la pendiente se va haciendo más pronunciada, pero no llega hacerse incómoda para bajar.

El camino desemboca en un punto donde hay unas jaulas hechas por los cazadores para poder criar perdices, a demás, justo en este punto, al lado izquierdo del camino encontramos una barraca hecha con el antiguo sistema de la piedra en seco.

Veremos que más abajo hay una pista de tierra. Nos dirigimos a ella y, si giramos hacia la dercha tenemos la opción de ir a ver una cisterna que data del siglo XVIII, Tal y como marca una piedra en la parte de arriba de la entrada. Ir a ver esta cesterna nos llevaría unos 2 minutos. Si continuamos por la izquierda la pista nos llevarà hasta el punto de llegada, Sant Jeroni.

Más información en: Ruta corta por la Picossa

View more external

Parking

inici

Aparcament on deixem el cotxe
Architektura sakralna

Sant Jeroni

CATALÀ Ermita d’origen medieval construïda damunt d’una font que brolla d’una roca que queda perpendicular respecte l’altar. Aquesta ermita normalment està tancada CASTELLANO Ermita de origen medieval construida encima de una fuente que brota de una roca que queda perpendicular respeto al altar. Esta ermita normalmente está cerrada.
Waypoint

Entrada al camí

CASTELLANO En este punto dejamos atrás la zona del Sant Jeroni y empezamos a caminar per el camino. CATALÀ En aquest punt deixem enrere la zona de Sant Jeroni i comencem a caminar per camí.
Waypoint

Carbonera

CATALÀ Aquest emplaçament era utilitzat per produir carbó vegetal utilitzant carboneres. Actualment no queda res més que el color negre del terra per recordar aquest antic ofici. CASTELLANO Este emplazamiento se utilizava para producir carbón vegetal utilizando carboneras. Actualmente no queda nada mas que el color negro del suelo que recuerde este antiguo oficio.
Ruiny

Cavana

CASTELLANO Cabana construida con el antiguo método de la piedra en seco. Se utilizava para el descanso del payés que cuidaba las tierras. CATALÀ Cabana construïda amb l’antic mètode de la pedra en sec. S’utilitzava pel descans del pagès que cuidava les terres.
Szczyt

La Picossa (499M.)

CATALÀ Cim de la Picossa 499m. està coronat amb un piló geodèsic. CASTELLANO Cima de la Picossa 499m. Esta coronada por un pilón geodésico.
Ruiny

Cisterna S.XVIII

CASTELLANO Antigua cisterna datada del siglo XVIII construida con el método de la piedra en seco. En períodos de lluvia se puede ver llena del agua que la cisterna recoge gracias a la losas de piedra donde está construida. CATALÀ Antiga cisterna datada del segle XVIII construïda amb el mètode de la pedra en sec. En períodes de pluja es pot veure plena d’Aigua que la cisterna recull gràcies a les lloses de pedra on esta construïda.
Przełęcz

Coll

CATALÀ Arribem en un petit coll que marca que el final de la pujada esta ben a prop. CASTELLANO Llegamos a un pequeño collado que marca que el final de la subida está muy cerca.
Przełęcz

Coll 1

CASTELLANO Este collado es el que separa la cima del Estel y la de la Picossa. Aquí cogeremos el camino que nos llevará montaña abajo. CATALÀ Aquest coll es el que separa el cim de l’Estel i el de la Picossa. Aquí agafarem el camí que ens durà muntanya avall.
Jaskinia

entrada cova

CATALÀ Cova que sembla excavada per l’home aprofitant una cavitat ja existent. Aquesta gruta travessa el cim de la Picossa de costat a costat i podria haver servit com a refugi de la guerra civil, durant la batalla de l’Ebre. Es tan curta que no es necessita frontal ni cap tipus d’iluminació per travessar-la CASTELLANO Cueva que parece excavada por el hombre aprovechando una cavidad ya existente. Esta gruta atraviesa le cima de la Picossa de lado a lado y podría haber sido utilizada como refugio de la guerra civil, durante la Batalla del Ebro. Es tan corta que no es necesaria la utilizacióN de ningún tipo de linterna para atravesarla.
Jaskinia

sortida cova

CASTELLANO La salida esta comunicada con el camino principal por una sendera un poco desdibujada, però es fácil de seguir. CATALÀ La sortida està comunicada amb el camí principal per una sendera una mica desdibuixada, però fàcil de seguir.
Skrzyżowanie

Cruïlla

CATALÀ En aquest punt, continuem per l’esquerra, per damunt de la cresta. Si anesim cap a la dreta ens dirigiríem cap al cim de Pena Roja. CASTELLANO En este punto, continuamos por la izquierda, por encima de la cresta. Si fuéramos hacia la derecha, nos dirigiríamos hacia la cima de Pena Roja
Skrzyżowanie

Cruilla 2

CASTELLANO Vemos un camino que baja por nuestra derecha. Este camino conduce al Mas de Manolo, pero nosotros continuamos por la cresta. CATALÀ Veiem un camí que baixa per la nostra dreta. Aquest fa cap al Mas de Manolo, però nosaltres continuem per la cresta.
Skrzyżowanie

Cruilla 3

CATALÀ Aquí surt un camí a la nostra esquerra que porta cap a la cova de la porca, però nosaltres continuem recte. CASTELLÀ Aquí sale un camino a nuestra izquierda que lleva hacia la Cova de la Porca, pero nosotros continuamos recto
Szczyt

Estel (490m.)

CASTELLANO Des de esta cima, coronada por una gran estrella de hierro, se puede disfrutar de una magnífica vista de Móra d’Ebre y sus alrededores. CATALÀ Des d’aquest cim, coronat amb una gran estrella de ferro, es pot gaudir d’una magnifica vista de Móra d’Ebre i els seus Voltants.
Źródło

Font del Tomo

CATALÀ Font estroncada en forma de petita cisterna. CASTELLANO Fuente seca en forma de pequeña cisterna.
Waypoint

grimpada

CASTELLANO Una zona donde se tiene que trepar un poco. Muy fácil de superar. CATALÀ Una zona on s’ha de grimpar una mica. Molt fàcil de superar.
Waypoint

pas delicat

CASTELLANO Paso equipado con una cuerda como pasamanos. No es complicado pero puede causar dudas a la gente que no está habituada a ir por la montaña y, sin lugar a dudas, agradecerán un poco de ayuda de alguien más experimentado. Se tiene que ir con precaución si la roca está húmeda, ya que se puede resbalar con facilidad. CATALÀ Pas equipat equipat amb una corda com a passamà. No és complicat però pot causar dubtes a la gent que no està acostumada a anar per la muntanya que, sens dubte, agrairan una mica d’ajuda d’algú més experimentat. S’ha d’anar en precaució quan la roca esta humida, ja que pot relliscar una mica.
Waypoint

pas delicat 2

CATALÀ Aquest pas, que ens porta cap el cim de l’Estel, és opcional. No es una zona especialment complicada, però es una mica exposada, i si no s’està acostumat a anar per la muntanya pot causar una mica de respecte. Probablement, els més inexperts necessitaran una mica d’ajuda d’algú més avesat a passos com aquest. CASTELLANO Este paso, que nos llevará hacia el Estel, es opcional. No es una zona especialmente complicada, pero es un poco expuesta y si no se está acostumbrado a ir por la montaña puede causar un poco de respeto. Probablemente los mas inexpertos necesitarán un poco de ayuda de alguien más acostumbrado a pasos como este.
Ruiny

Restes Mas

CASTELLANO Unas restas de una masía que se encuentran hundidas entre la vegetación. CATALÀ Unes restes d’un mas menjades per la vegetació.
Architektura sakralna

Santa Madrona

CATALÀ Aquesta ermita esta just davant de la de Sant Jeroni. Quan entrem a la zona amb el cotxe ens queda a mà esquerra. Normalment està tancada. CASTELLANO Esta ermita esta justo delante de Sant Jeroni. Cuando entramos a la zona con el coche, nos queda a mano izquierda. Normalmente está cerrada.

2 Opinie

 • Zdjęcie Fredemln

  Fredemln 2019-01-09

  I have followed this trail  zweryfikowane  View more

  Vam seguir aquesta ruta ja que l'últim cop que vam pujar a la Picossa vam fer més volta del que tocava i volíem anar a lo segur, a més, anàvem tard i no volíem que se'ns fes fosc.

  La veritat que està molt ben indicada i no té cap tipus de pèrdua si segueixes les intruccions.

 • Zdjęcie Talos

  Talos 2019-01-21

  Gràcies Fredemln per comentar. M'alegro que t'hagi agradat la ruta. Salut!

You can or this trail