-
-
747 m
680 m
0
2,6
5,2
10,34 km

Obejrzane 3566 razy, pobrane 117 razy

w pobliżu la Seu d'Urgell, Catalunya (España)

[CA] Passeig d'Anserall. De la Seu d'Urgell a Castellciutat, Sant Serni de Tavèrnoles i AnserallAquest recorregut ens porta per la riba de la Valira, riu que baixa de les valls d'Andorra i s'ajunta als peus de Castellciutat amb el Segre, provinent de la Cerdanya. La Seu d'Urgell se situa a l'esplanada que envolta la confluència de tots dos rius. L'entorn de l'excursió, que actualment forma part dels municipis de la Seu d'Urgell i de les Valls de Valira, va desenvolupar un paper molt important durant l'edat mitjana tant en l'origen del comtat d'Urgell com en el de Catalunya. Testimoni d'aquell passat és l'esplèndida església romànica de Sant Serni de Tavèrnoles, originària del s. X. La ruta es complementa perfectament amb la visita de la capital de l'Alt Urgell, imprescindible per als amants del romànic.
Ruta senyalitzada.
0,00 km (697 m). L'itinerari parteix del parc de la Valira, ubicat a la banda de ponent de la Seu d'Urgell. Se surt caminant a migdia passant per davant de l'entrada a l'alberg de la Valira, que queda a la dreta. Es baixa en direcció S i es desemboca al carrer de Sant Ermengol, que s'agafa a la dreta, cap a ponent. Se surt de la ciutat i es continua en direcció O per la carretera de Castellciutat. Es creua la Valira per un pont i es puja fins que es troba una desviació a la dreta (km 1,02, 714 m, 0 h 15 min), que es pren girant al NE i continuant per la carretera que voreja el Castell, on s'havia aixecat l'antiga seu del comtat d'Urgell (actualment és un establiment hoteler). Des d'aquest mateix punt, es pot remuntar, per un camí ample, fins a la torre de Solsona o la Torreta, una altra fortificació que aprofita el serrat que domina el pla de la Seu.

1,34 km (723 m), 0 h 20 min. Es travessa la carretera N-260 parant molta atenció. A l'altre costat, hi ha una bifurcació: es continua recte (N) per l'esquerra seguint pel camí ral que pujava a Andorra vorejant els prats que flanquegen el riu de la Valira. Als pocs metres, es troba una cruïlla i se segueix per la dreta (N).

2,51 km (741 m), 0 h 38 min. En un altre encreuament que hi ha al final d'un tram de pujada, s'agafa el primer camí de la dreta, que tomba cap a l'E. Es voreja el rec dels Quatre Pobles.

4,26 km (746 m), 1 h 03 min. Cruïlla d'Anserall. Es prossegueix recte (NE). Al cap de 300 m, es gira a la dreta (S/SE) i es davalla, seguint el torrent d'Anserall, que queda a la dreta, fins a la pista d'accés a Sant Serni, que es pren girant a l'esquerra (N).

5,06 km (734 m), 1 h 15 min. Sant Serni de Tavèrnoles. D'origen visigòtic, va ser el primer monestir benedictí de la Marca Hispànica. La construcció actual correspon a l'església consagrada l'any 1040. L'edifici tenia originàriament tres naus. L'absis central té tres absidioles en forma de fulla de trèvol, al·lusives a la Trinitat. Es torna enrere i es va en direcció a Anserall (S) deixant a la dreta (O) el trencall per on s'ha baixat. Es passa pel mig d'aquesta petita població i, a la sortida, 75 m després d'haver deixat a l'esquerra (E) el pont d'accés a la carretera N-145 d'Andorra, es tomba a la dreta (NO) i s'ascendeix fins al camí del Rec dels Quatre Pobles, des d'on es desfà el camí fins a la Seu d'Urgell. Una altra opció es utilitzar el camí del riu senyalitzat com a GR 7, que s'uneix al de l'anada 650 m més enllà del desviament del pont.

10,34 km (697 m), 2 h 30 min. Parc de la Valira de la Seu d'Urgell, punt de partida i final del recorregut.

Més informació

[ES] Paseo de Anserall. De la Seu d'Urgell a Castellciutat, Sant Serni de Tavèrnoles y AnserallEste recorrido nos lleva por la orilla de la Valira, río que baja de los valles de Andorra y se junta a los pies de Castellciutat con el Segre, proveniente de la Cerdanya. La Seu d'Urgell se sitúa en la explanada que rodea la confluencia de ambos ríos. El entorno de la excursión, que actualmente forma parte de los municipios de la Seu d'Urgell y de Les Valls de Valira, desarrolló un papel muy importante durante la Edad Media tanto en el origen del condado de Urgell como en el de Catalunya. Testigo de aquel pasado es la espléndida iglesia románica de Sant Serni de Tavèrnoles, originaria del s. X. La ruta se complementa perfectamente con la visita de la capital de L'Alt Urgell, imprescindible para los amantes del románico.
Ruta señalizada.
0,00 km (697 m). El itinerario parte del parque de la Valira, ubicado en el lado de poniente de la Seu d'Urgell. Se sale andando a mediodía pasando por delante de la entrada del albergue de la Valira, que queda a la derecha. Se baja en dirección S y se desemboca en la calle de Sant Ermengol, que se toma a la derecha, hacia poniente. Se sale de la ciudad y se continúa en dirección O por la carretera de Castellciutat. Se cruza la Valira por un puente y se sube hasta que se encuentra un desvío a la derecha (km 1,02, 714 m, 0 h 15 min), que se toma girando al NE y continuando por la carretera que bordea el Castell, donde se había levantado la antigua sede del condado de Urgell (actualmente es un establecimiento hotelero). Desde este mismo punto, se puede remontar, por un camino ancho, hasta la torre de Solsona o la Torreta, otra fortificación que aprovecha la loma que domina el llano de la Seu.

1,34 km (723 m), 0 h 20 min. Se cruza la carretera N-260 prestando mucha atención. En el otro lado, hay una bifurcación: se continúa recto (N) por la izquierda siguiendo por el camino real que subía a Andorra bordeando los prados que flanquean el río de la Valira. A los pocos metros, se encuentra un cruce y se sigue por la derecha (N).

2,51 km (741 m), 0 h 38 min. En otro cruce que hay al final de un tramo de subida, se toma el primer camino de la derecha, que gira hacia el este. Se bordea el arroyo de Els Quatre Pobles.

4,26 km (746 m), 1 h 03 min. Cruce de Anserall. Se sigue recto (NE). Al cabo de 300 m, se gira a la derecha (S/SE) y se baja, siguiendo el torrente de Anserall, que queda a la derecha, hasta la pista de acceso a Sant Serni, que se toma girando a la izquierda (N).

5,06 km (734 m), 1 h 15 min. Sant Serni de Tavèrnoles. De origen visigótico, fue el primer monasterio benedictino de la Marca Hispánica. La construcción actual corresponde a la iglesia consagrada en 1040. El edificio tenía originariamente tres naves. El ábside central tiene tres absidiolos en forma de hoja de trébol, alusivos a la Trinidad. Se vuelve atrás y se continúa en dirección a Anserall (S) dejando a la derecha (O) el desvío por donde se ha bajado. Se pasa por el medio de esta pequeña población y, a la salida, 75 m después de haber dejado a la izquierda (E) el puente de acceso a la carretera N-145 de Andorra, se gira a la derecha (NO) y se asciende hasta el camino del arroyo de Els Quatre Pobles, desde donde se desanda el camino hasta la Seu d'Urgell. Otra opción es utilizar el camino del río señalizado como GR 7, que se une al de la ida 650 m más allá del desvío del puente.

10,34 km (697 m), 2 h 30 min. Parque de la Valira de la Seu d'Urgell, ​​punto de partida y final del recorrido.

Más información

[EN] Passeig d'Anserall. From La Seu d'Urgell to Castellciutat, Sant Serni de Tavèrnoles and AnserallThis route takes us along the banks of the Valira, the river that flows down from the valleys of Andorra and, at the foot of Castellciutat, joins the Segre, which comes from Cerdanya. La Seu d'Urgell stands on the plain encircling both rivers. The finishing point for the itinerary is the splendid Romanesque church of Sant Serni de Tavèrnoles, dating back to the 10th century.
Marked trail.

More information

Font: Generalitat de Catalunya, 30/09/10

Waypoint

Parc de la Valira

Waypoint

Sant Serni de Tavèrnoles

Komentarze

    You can or this trail