Czas  3 godzin 15 minut

Współrzędne 840

Uploaded 21 września 2013

Recorded września 2013

-
-
450 m
362 m
0
2,2
4,4
8,72 km

Obejrzane 1532 razy, pobrane 24 razy

w pobliżu Montclar d'Urgell, Catalunya (España)

Recorregut circular en el que, sortint de la plaça que es troba als peus de l’església de Sant Salvador de Marcovau i seguint pel Camí de les Vinyes, arribem a l'extrem sud de la Serra de la Torre de l'Àliga.
Tot seguit, i travessant primer la Serra de la Torre de l'Àliga fins arribar al seu punt més alt (cota 445), i a continuació, el Serrat de Cal Jou, anirem descobrint diferents trinxeres, refugis i nius de metralladores (búnquers) que l'exèrcit republicà va construir en aquestes serres entre abril i desembre de 1938.
Tot i el desconeixement generalitzat que hi ha sobre aquesta part de la nostra història més recent i l'estat de deixadesa més absoluta en la que es troben, cal pensar que totes aquestes fortificacions formaven part d'aquella línia de defensa L2, que l'Estat Major de l’exèrcit Republicà va fer construir amb l'objectiu de preparar la defensa de la zona d'Artesa de Segre, que per la seva situació i proximitat amb el front, havia esdevingut un lloc de gran importància estratègica.
Finalment, baixarem cap a Cal Jou per agafar el camí de Marcovau que, en 15 minuts ens conduirà fins el lloc des d'on hem sortit.
Waypoint

Búnquer A -1

Niu de metralladora visible des de la carretera d'Artesa a Agramunt. Es pot accedir al seu interior i es troba en bastant bon estat de conservació. La vegetació tapa completament una de les dues espitlleres
Waypoint

Refugi A-1

Refugi-galeria que es troba al costat mateix del primer búnquer. L'acumulació de terra al llarg dels darrers mesos fa gairebé impossible l'entrada al seu interior.
Waypoint

Refugi B-1

Refugi-galeria totalment inaccessible i del que solament podem observar les restes d'una de les seves entrades.
Waypoint

Búnquer B-2

Niu de metralladora situat en un marge d'un camp de conreu i visible des del camí. Tot i que l'entrada es troba tapada per la vegetació, està força ben conservat, tant pel seu aspecte exterior com pel seu interior. Crida l'atenció el mur que es troba en el passadís d'entrada i que cal superar per arribar a la cambra principal.
Waypoint

Refugi C-1

Refugi-galeria amb dues entrades. Tot i els sediments que s'hi han anat acumulant, per una de les entrades es pot accedir a l'interior.
Waypoint

Búnquer C-1

Niu de metralladora amb bastant bon estat de conservació. L'entrada, amb la corresponent trinxera d'evacuació, es troba a la part posterior.
Waypoint

Búnquer D-1

Niu de metralladora bastant ben conservat situat en el marge d'un camp de conreu. Destaca el fet que solament tingui una espitllera.
Waypoint

Pou de tirador

Pou de tirador que es troba en una part elevada del Serrat de la torre de l'Àliga, més enllà del quart niu de metralladores.
Waypoint

Lloc de comandament

Construcció força enderrocada que es troba en el punt més alt de la Serra de la Torre de l'Àliga (cota 445) i que possiblement fou utilitzada com a lloc de comandament (o de vigilància). Tenia trinxera d'evacuació i passadissos en ziga-zaga a ambdós extrems.
Waypoint

Refugi A-2

Refugi-galeria que es troba sota mateix d'un dipòsit d'aigua que hi ha a la cota 398. Tot i l'acumulació de sediments al llarg dels darrers mesos, es pot accedir al seu interior per una de les entrades.
Waypoint

Refugi B-2

Refugi-galeria que es troba a tocar del refugi A-2. Com en el refugi anterior, tot i l'acumulació de sediments, es pot accedir al seu interior.
Waypoint

Trinxeres

La zona de Cal Jou està clivellada de trinxeres excavades al terra i que envolten tot el perímetre del Serrat.
Waypoint

Búnquer A-2

Niu de metralladora situat sobre la C-26 i orientat cap a Foradada. Tot i que es veu força ben conservat, no es pot accedir al seu interior.
Waypoint

Refugi C-2

Refugi-galeria que es troba en l'extrem sud-oest del Serrat. La gran acumulació de sediments no permet accedir al seu interior.
Waypoint

Refugi D-2

Refugi-galeria que es troba a tocar del refugi C-2. en l'extrem sud-oest del Serrat. Tot i que es veu perfectament les dues entrades, no es pot accedir al seu interior.

Komentarze

    You can or this trail