-
-
253 m
219 m
0
1,2
2,4
4,8 km

Obejrzane 287 razy, pobrane 7 razy

w pobliżu la Portella, Catalunya (España)

Ruta en la que sortint de la Portella, poble pertanyent a la comarca del Segrià i situat al límit amb la de la Noguera, s’arriba a la necròpolis d’Escalç, un dels diversos jaciments d’origen medieval compost de tombes excavades a la roca, que hi ha documentats a les terres de Lleida.
La necròpolis es troba situada a la partida d'Escalç (d’aquí el seu nom) i per arribar-hi cal seguir durant poc més de 2 kms, la pista asfaltada que uneix la Portella amb Vilanova de Segrià.
Com que no hi ha cap indicador a peu de pista i el petit turó on es troba la necròpolis està envoltat de camps de fruiters que dificulten la seva visibilitat des del camí, tindrem com a referència una bassa de reg que trobarem a l’esquerra, després d’uns 1,5 kms des de la sortida de La Portella. Poc després, en la següent corba, caldrà abandonar la pista asfaltada i enfilar-se a la dreta per un corriol que permet superar el desnivell del marge d’un camp de fruiters. Seguint el marge a la dreta, ben aviat podrem observar un pal indicador assenyalant la serreta on es troba la necròpolis.
La necròpolis està formada per un conjunt de 56 tombes excavades en l'aflorament rocós que corona el petit turó. S'observen tombes d'adults (el 70%) i d'infantils (30%). Pel que fa a les tipologies, n'hi ha de rectangulars i trapezoïdals i en forma de banyera amb els extrems arrodonits, però no antropomorfes. La disposició de les tombes és ordenada, en files, tot i que entre aquestes n'apareixen d'altres de forma desordenada (aquestes majoritàriament infantils).
Per cert, tot i que al pal indicador i al plafó informatiu ens recorden que aquesta necròpolis forma part de la “Ruta arqueològica del Segrià”, l'estat en què es troben els accessos i la mateixa necròpolis, ens fa pensar que déu fer bastants mesos que els responsables del manteniment d’aquesta ruta no s’apropen per aquest indret.
De tornada a la Portella, imprescindible fer un recorregut pel poble, antiga vila closa, amb els carrers agrupats a l’entorn de l’església de Sant Pere, molt transformada al segle XVI.
------------------------------------------------------------------------------------
Una de les maneres d'arribar a la Portella des de Lleida és seguir la LP-9221, carretera que, en poc més de 12 kms i passant per Torre-Serona i Benavent de Segrià, ens porta fins el trencall d'on surt la LP-9221b, l'enllaç puja fins l'entrada del poble i permet arribar a la plaça on es troba l'edifici de l'Ajuntament, punt d'inici de la sortida.
------------------------------------------------------------------------------------
Si desitgeu veure algunes imatges de la sortida amb la informació de cadascuna, solament heu de clicar en l'enllaç de sota ...

View more external

Waypoint

Tornada a la Portella/Seguir pista a l'esquerra

Waypoint

Abandonar pista/Superar marge a la dreta

Waypoint

Pal indicador

Waypoint

Necròpolis d'Escalç/Plafó informatiu

Waypoint

Necròpolis d'Escalç

Waypoint

Bassa de reg

Waypoint

Camí de Vilanova de Segrià/Seguir a l'esquerra

Waypoint

Sant Pere de la Portella

Waypoint

La Portella/Ajuntament

Waypoint

La Portella/Plaça de la Creu

Waypoint

Cal Farré

Waypoint

Cal Perull

Waypoint

Cal Ninyo

Waypoint

Camí de Vilanova de Segrià

Waypoint

Reguer Gran

Komentarze

    You can or this trail