Czas  6 godzin 34 minut

Współrzędne 4256

Uploaded 15 grudnia 2020

Recorded czerwca 2020

-
-
60 m
24 m
0
4,0
8,1
16,11 km

Obejrzane 75 razy, pobrane 4 razy

w pobliżu Etsberg, Limburg (Nederland)

In juni 2020 bezochten we Nationaal Park De Meinweg in Nederlands Limburg. Het ligt ten oosten van Roermond en is aan 3 zijden ingesloten door Duitsland. De naam 'Meinweg' komt van het Duitse "Gemeinde": gemeenschappelijk haalden omliggende dorpen uit het toen dicht beboste gebied hun hout en turf. Daardoor verdween het bos en ontstond heide. Pas de laatste eeuw werd het gebied van circa 1.800 hectaren echt beheerd en kwam er weer veel bos. In NP Meinweg zorgen bossen, heide, vennen en beekdalen voor een gevarieerd landschap.

Door de Meinweg loopt ook de "IJzeren Rijn". Aanvankelijk was de bedoeling om van Antwerpen naar het Rijnland een kanaal te graven, maar uiteindelijk werd het een spoorlijn. Vandaar de naam IJzeren Rijn. Sinds de jaren 1990 wordt de spoorlijn tussen Roermond en Dalheim, net over de Duitse grens, niet meer gebruikt. De meeste overwegen werden opgebroken, maar in de bossen en heide liggen nog kilometers rails.

Op de Keulsebaan (N570 uit Roermond richting Duitsland), net buiten Herkenbosch (Roerdalen), kom je via zijweg 'Meinweg' aan het Bezoekerscentrum. Er is een ruime parking en je zou de wandeling daar kunnen beginnen, maar wij volgden de Meinweg nog 1,5 km tot waar de Ijzeren Rijn de Meinweg kruist. Er is ook een parking en daar starten heeft als voordeel dat de rustpunten met horeca wat gelijkmatiger verdeeld zijn over de route.

Op onze startplaats ligt ook knooppunt 64 van het wandelnetwerk. Maar dat gaan we voorlopig nog niet volgen. We steken de (opgebroken) spoorlijn over en gaan na 250m rechtsaf. Aan een kruising van boswegen rechtdoor. Aan de volgende kruising, 250m verder, linksaf maar al na 20m kiezen we het smalle paadje naar rechts de bossen in.

Het paadje doorkruist kronkelend het bos. Aan de bosrand kan je even een uitkijkplatform beklimmen. Wandel verder langs de bosrand en aan een zijweg beginnen we de bordjes van wandelroute "W6 Rode Beek" te volgen, die via een half verharde weg de Herkenbosserweg oversteekt, ons door een bosje met enkele vijvers voert en langs een graspad naar de achterzijde van domein Daelenbroeck.

Op de Bondersweg nog 50m linksaf en dan verlaten we de "W6"-route. Maar voor je de Bondersweg oversteekt, kan je wat verderop eens aan de beek gaan kijken: met wat geluk zie je daar misschien een bever.

Aan de overkant gaat het verder langs de bosrand en voorbij de grote hoeve 'Beatrixhof'. Rechtsaf de Herkenboser Oheweg in en steek de drukke Molenbergweg over naar het plantsoentje met oorlogsmonumentje. Hier wandelen we even van wandelknooppunt 20 naar 30, dat aan de inrit naar kasteeldomein Daelenbroeck ligt. Het kasteel werd in de 14de eeuw gebouwd door Godfried van Heinsberg, de Gulikse leenheer van Wassenberg. Hij gebruikte het als woon- en als jachtslot. Tegenwoordig is het een fraai hotel-restaurant.

Rechts voor de poortbrug volgen we de omgrachting van het kasteel, steken de weide over en gaan rechtsaf op de Kasteellaan. Op de T-splitsing met de Grootbroekweg naar links en dan brengt het eerste pad rechts ons naar knooppunt 24 aan de Keulsebaan N570. Oversteken en de Meinweg in naar knooppunt 62 aan het Bezoekerscentrum (met eet- en drankgelegenheid, open van april tot en met oktober).

De volgende kilometers laten we ons leiden door de knooppunten en pijltjes van het wandelnetwerk. Van knooppunt 62 door het bos naar 39 en dan naar 28. Daar de Melicker Venweg oversteken naar 27, 52 en 51 aan het Melicker-ven. Dit meertje ligt op de Duits-Nederlandse grens. Richting 50 lopen we even op de grenslijn. Voorbij knooppunt 50 kruisen we nog eens de Ijzeren Rijn en gaan een stukje richting 25 naar Rijstal Venhof, waar een eet- en drankgelegenheid is.

Keer terug naar de Ijzeren Rijn en volg achter de spoorlijn het pad naar rechts. Na 400m gaat een pad schuin links omhoog naar een uitkijktoren. Hier woedde in april 2020 één van de grootste Nederlandse natuurbranden van de laatste jaren. De inwoners van Herkenbosch werden zelfs enkele dagen geëvacueerd. De sporen van de brand zullen van op de uitkijktoren zeker nog jarenlang zichtbaar blijven.

Aan de uitkijktoren linksaf door de (verbrande) heide en op de T-splitsing naar rechts. We volgen nu een stukje wandelroute "W4 Meinvennen en Paardengat" en komen aan knooppunt 67 van het wandelnetwerk dat we nu weer volgen. Aan knoop 66 voorbij het meertje Rolvennen en daar rechts door heide en bossen naar de T-splitsing aan knooppunt 65. Naar rechts voert de weg ons dan al snel terug naar de Ijzeren Rijn en de parking waar de wandeling begon.

+++++++++

Praktisch:
----------
Wij maakten deze wandeling op 28/06/2020.
Ongeveer 90% zijn onverharde boswegen, zandpaden en graspaden wat het voor rolstoelen en kinderwagens moeilijk zal maken.
Honden aan de leiband mogen zeker mee.

Horecagelegenheden:
Boshut & Bezoekerscentrum De Meinweg,
Meinweg 2, 6075 NA Herkenbosch

Café Restaurant Rijstal Venhof
Venhof 2, 6075 NE Herkenbosch

Restaurant & Brasserie Kasteel Daelenbroeck
Kasteellaan 2, 6075 EZ Herkenbosch

=+=+=+=+=+=+=
Aprowizacja

Bezoekerscentrum Meinweg

Bezoekerscentrum de Meinweg en taverne Boshur
Zdjęcie

Startplaats

We begonnen onze wandeling aan deze parking, vlak voor de kruising van Ijzeren Rijn en Meinweg
Zdjęcie

Kronkelpaadje

Zdjęcie

Uitkijkplatform

Uitkijkplatform aan de bosrand. Achter het uitkijkplatform gaan we linksaf verder langs de bosrand
Zdjęcie

Veldweg

Veldweg
Zdjęcie

Halfverharde weg

Halfverharde weg
Zdjęcie

Bosvijver

Bosvijver
Zdjęcie

Bospad

Bospad
Zdjęcie

Vijver

Vijver in het bos
Zdjęcie

Graspad

Graspad
Zdjęcie

Graspad

Graspad
Zdjęcie

achterzijde Daelenbroeck

achterzijde Daelenbroeck kasteeldomein
Zdjęcie

Beekje Bondersweg

Waar dit beekje onder de Bondersweg doorloopt, worden soms bevers gezien.
Zdjęcie

Bosrand

Bosrand
Zdjęcie

Beatrixhof

De boerderij Beatrixhof aan de Steegstraat te Herkenbosch is van cultuur-historische waarde en onderging de typische ontwikkeling van de 19de eeuwse boerderij tot een moderne hofboerderij.
Zdjęcie

Oorlogsmonumentje

Het monument bestaat uit een vliegtuigmotor met propeller, een gedenksteen met plaquette met de namen van de vliegers en een informatiebord over de vliegtuigcrashes.
Zdjęcie

Kasteel Daelenbroeck

Kasteel Daelenbroeck: Begin veertiende eeuw gebouwd door Godfried van Heinsberg, de Gulikse leenheer van Wassenberg. Hij gebruikte het als woon- en als jachtslot. Nu is het hotel-restaurant.
Zdjęcie

Kasteel Daelenbroeck

Kasteel Daelenbroeck: Begin veertiende eeuw gebouwd door Godfried van Heinsberg, de Gulikse leenheer van Wassenberg. Hij gebruikte het als woon- en als jachtslot. Nu is het hotel-restaurant.
Zdjęcie

Kasteellaan

Kasteellaan
Zdjęcie

Houten beeld

Op dit traject onder de hoogspanningslijn komen we voorbij enkele houten beelden
Zdjęcie

na knoop 27

even na knoop 27 gaan we deze weg in
Zdjęcie

Spooroverweg

Hier nog eens een overweg waar nog rails liggen, op de meeste andere overwegen zijn de rails weg
Zdjęcie

Veengebied

Veengebied
Zdjęcie

Rustbank

Rustbank
Zdjęcie

Melicker Ven

Melicker Ven
Zdjęcie

Melicker Ven

Zdjęcie

Ijzeren Rijn

Ijzeren Rijn
Zdjęcie

Rijstal Venhof

Rijstal Venhof
Zdjęcie

pad naar toren

pad naar toren
Zdjęcie

Uitkijktoren

Uitkijktoren
Zdjęcie

Verbrand

Hier woedde in april 2020 één van de grootste Nederlandse natuurbranden van de laatste jaren. De inwoners van Herkenbosch werden enkele dagen geëvacueerd. De sporen van de brand zullen van aan de uitkijktoren zeker nog jarenlang zichtbaar blijven.
Zdjęcie

PickNick bank

PickNick bank
Zdjęcie

W4 Meinweg

Wandelpad W4 naar knooppunt 67
Zdjęcie

Rolvennen

Rolvennen
Zdjęcie

Bospad naar 65

Bospad naar 65
Zdjęcie

Ijzeren Rijn

Ijzeren Rijn
Waypoint

Knooppunt 24

24
Waypoint

Knooppunt 27

27
Waypoint

Knooppunt 30

30
Waypoint

Knooppunt 39

39
Waypoint

Knooppunt 50

50
Waypoint

Knooppunt 51

51
Waypoint

Knooppunt 52

52
Waypoint

Knooppunt 61

61
Waypoint

Knooppunt 63

63
Waypoint

Knooppunt 64

64
Waypoint

Knooppunt 65

65
Waypoint

Knooppunt 66

66
Waypoint

Knooppunt 67

67
Parking

Parking.

Meinweg Herkenbosch, Limburg, NLD

Komentarze

    You can or this trail