Moving time  2 godzin 10 minut

Czas  2 godzin 36 minut

Współrzędne 2004

Uploaded 27 listopada 2019

Recorded listopada 2019

-
-
504 m
417 m
0
2,9
5,8
11,62 km

Obejrzane 19 razy, pobrane 0 razy

w pobliżu Concabella, Catalunya (España)

La ruta comença a la plaça del Vall del poble de Gra. Des d'allà enfilem el carrer de les Eres, cap al sud-oest. De seguida eixim d'aquest nucli de la Segarra i ens incorporem al camí de Gra a Concabella.

Uns metres més enllà, a banda i banda d'aquesta via, para el xicotet disseminat del Raval. En fer cap al darrer dels habitatges, el camí de Gra a Concabella deixa l'asfalt i continua recte, mentre que la moderna pista tomba cap a l'esquerra.

Ara comencem a perdre altura. Allà lluny albirem el poble de Concabella. Estem a la partida de les Costetes, que fan honor al seu nom, tot i que nosaltres les baixem i sempre és més lleuger que haver-les de pujar.

Amb tot, tardem deu minuts en arribar a la fassina del Gavernet, on es han comentat que destil·laven licors. Açò, però, fou cosa d'altres temps. Hui dia està mig en ruïnes.

L'edifici està situat just al lloc on el camí de Gra a Concabella es troba amb el que va de Concabella a les Pallargues. I per aquest segon continuem l'excursió, cap a la dreta, mentre guanyem un poc d'altura en passar el torrent del Passerell.

Ja la veiem des de fa estona però ara, la imatge de l'església de santa Maria de Teuladells ens és més nítida. Hi fem cap en uns cinc minuts. Aquest temple, romànic, va formar part del priorat de Teuladells. És la resta millor conservada del conjunt, tot i estar molt malmès. Els sostre s'ha enfonsat parcialment i la vegetació mana al seu interior. L'accés és per un lateral de l'altar. Al peu de l'església hi ha una altra entrada, emmarcada per un arc de mig punt, que està tapiada.

En acabant de veure l'església, caminem uns metres camp a través per tal d'observar les poques restes visibles del que segurament fou l'edifici monacal. Més enllà, a la dreta, hi queda una necròpoli descoberta fa pocs anys.

Amb tot, feta la visita, tornem cap al camí de Concabella a les Pallargues. Però de seguida l'abandonem. En primer terme, trobem una cruïlla on hem d'anar a la dreta. Immediatament després ens apareix una altra, on novament tirem a mà dreta. És ací on deixem aquesta via per tal d'incorporar-nos al camí del mas de sant Cristòfol.

Ascendim per la partida dels boscos Grans, lentament però sense pausa. El camí és ample i còmode, amb un poc de bosquet a banda i banda. Desapareix, però, la vegetació en fer cap a la banda de dalt de la partida, on ja apareixen camps de conreu i també, a l'esquerra, un gran tros tancat per parets de pedra seca.

Arribem, amb tot, a la partida de Los Noguessers, que hem de travessar mentre anem en direcció nord. Al fons, ja hi veiem la muntanya de sant Cristòfol i, al peu, el mas. Al remat, enllacem amb el camí del bosc Gran, que ens entra per l'esquerra.

Des d'aquest punt, enfilem cap a la dreta en direcció al mas de sant Cristòfol. Primer el veiem i ja, en acabant, ens aproximem a ell després de trencar a l'esquerra amb el camí de Sant Martí de la Morana a Palou, que se'ns uneix.

Visitem les ruïnes d'aquest mas, situades a prop d'on hi va estar el santuari dedicat a aquest sant del santoral cristià. El temple, però, va desaparèixer després de la Guerra Civil.

En acabant, pel camí de Sant Martí de la Morana a Palou, continuem cap al nord i guanyem un poc d'altura mentre ens adrecem als terrenys del Sala. Al finalitzar la pujada, quan la partida dels boscos del Sala ens queda a mà dreta, tornem a baixar lleugerament. Fem cap a una cruïlla. Estem als trossos del Xera.

Ara continuem cap a la dreta pel camí de Florejacs a la Morana. Lluny veiem el castell de les Sitges, inconfusible. També observem Palou i, més enllà, el Montsec i els cims enfarinats del Pirineu. Caminem cap a l'est i el camí es còmode. Llàstima del vent, que apareix en aquest moment de l'excursió. Dura poc, però.

En acabant, per la baixada d'en Crispí, entre la vinya de la Bassa i Magens, enfilem ja la baixada cap al poble de la Morana. En arribar a la bassa Nou, trenquem amb el camí de Florejacs cap a la dreta.

Passem per la pallissa del Paner i per la de l'Armengol. També per la del Vila, que ens queda un poc més lluny. Després, ja entrem al poble. Trepitgem aquest poble, que encara conserva la forma de clos emmurallat, i continuem el nostre camí cap al sud-oest pel camí de Sant Martí de la Morana.

En ultrapassar la Morana, però, passem per cal Rafel i cal Torre. En aquesta segona masia hi és la torre de la Morana, que va fer funció de talaia i que ha estat declarada bé cultural d'interès nacional. La situaren en un punt estratègic perquè para just per dalt de les terres més baixes de Sant Martí de la Morana.

A aquesta localitat hi fem cap en cinc minuts només. Després de veure l'església de santa Maria i l'edifici de l'escola, l'abandonem pel carrer de la Cantonada, que es correspon amb el camí de Sant Martí de la Morana a Torrefeta. La veritat és que cal un poc d'imaginació per tal de no perdre la seguida correcta en aquest punt perquè el camí original està prou desdibuixat. Tanmateix ens pot servir de referència una caseta de rec que, a la vora, té el que pareix un tros de camí. En efecte, ho és. És el camí de Sant Martí de la Morana a Torrefeta.

Aquesta via, però, és impracticable i optem per caminar pel marge del camí fins que apareix davant de nosaltres el torrent del Passerell. En no poder creuar-lo a peu pla, anem a buscar el pont per on el travessa el camí de Torrefeta. És un pas farragós per l'abundant vegetació que ha crescut en aquesta banda del pont, que al mateix temps és un aqüeducte. Finalment, però, ens obrim pas i passem a l'altra banda.

Ara caminem per la partida de les tires Llargues. Ací el camí sí que ha desaparegut completament i hem d'anar per marges fins a enllaçar amb el camí de Guissona a Concabella. L'agafem cap a la dreta. Després, hem de trencar cap a l'esquerra per una via menys marcada, que és per on continua el camí vell.

Finalment, però, no podem evitar eixir a la carretera L-310, per pocs metres. De seguida arribem a Gra. Allà hi destaca l'església, dedicada a Sant Salvador, amb un frontal del segle XVIII a la portalada. Travessem la plaça Major i, en aplegar a la del Vall, fiquem el punt i final a la ruta.
Waypoint

Gra

Waypoint

El Raval

zdjęcie

Camí de Gra a Concabella

Waypoint

Fassina del Gavernet

zdjęcie

Camí de les Pallargues a Concabella

Rzeka

Torrent del Passerell

Architektura sakralna

Església de santa Maria de Teuladells

Architektura sakralna

Monestir de santa Maria de Teuladells

zdjęcie

Camí de les Pallargues a Concabella

zdjęcie

Camí del mas de sant Cristòfol

zdjęcie

Camí del mas de sant Cristòfol

zdjęcie

Camí de Sant Martí de la Morana a Palou

Waypoint

Mas de sant Cristòfol

zdjęcie

Camí de Sant Martí de la Morana a Palou

zdjęcie

Camí de Florejacs a la Morana

zdjęcie

Camí de Florejacs a la Morana

Waypoint

Bassa Nou

Waypoint

Pallissa del Paner

Waypoint

Pallissa de l’Armengol

Waypoint

Pallissa del Vila

zdjęcie

Camí de Florejacs a la Morana

Architektura sakralna

Piló de sant Antoni de Pàdua

Waypoint

La Morana

Waypoint

Cal Torre

Waypoint

Cal Rafel

zdjęcie

Camí de la Morana a Sant Martí de la Morana

Waypoint

Granja del Gavernet

Waypoint

Sant Martí de la Morana

zdjęcie

Camí de Sant Martí de la Morana a Torrefeta

Rzeka

Torrent del Passerell

zdjęcie

Camí de Sant Martí de la Morana a Torrefeta

zdjęcie

Camí de Guissona a Concabella

zdjęcie

Carretera L-310

Waypoint

Gra

Komentarze

    You can or this trail