-
-
343 m
218 m
0
2,2
4,5
8,98 km

Obejrzane 215 razy, pobrane 11 razy

w pobliżu el Cogul, Catalunya (España)

Ruta en la que sortint del Cogul, municipi situat a l’extrem de ponent de la comarca de les Garrigues, és fa un recorregut a banda i banda del riu Set que permet descobrir diferents punts d’interès com: a) Els carres del centre històric del poble, amb cases pairals dels segles XVI i XVII i l'església de la Mare de Déu de l'Assumpció, b) El mural “Mares de la terra” de l’artista lleidatana Lily Brik c) El conjunt i l'espai de les pintures rupestres de la Roca dels Moros; d) La Necròpolis del Saladar i d) Les coves de Baladrons i la Pujola.
El primer tram del recorregut es duu a terme per l’àmplia pista que sortint del Cogul enllaça amb l’Albagés i que, en poc més d’1 km, ens porta fins el Centre d’Interpretació de les Pintures Rupestres del Cogul i la Roca dels Moros, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1998.
Tot seguit continuem uns 500 metres més per la mateixa pista, fins a trobar un trencall a l’esquerra que, entre bancals d’oliveres, va pujant cap al petit altiplà situat en la part superior de la Roca del Saladar. Això suposa fer un petit tram “aventurer” pel vessant nord l’altiplà, que ens permet arribar a l’indret on es troba la Necròpolis del Saladar per l’extrem est del conjunt de tombes. Si haguéssim continuat per l’àmplia pista que es dirigeix cap a l’Albagés, hi haguéssim arribat per l’oest.
Tornem a la pista que comunica el Cogul amb l’Albagés i la seguim direcció oest fins arribar a un camí que creua cap a la riba esquerra del riu Set. Prenem aquest camí que, direcció sud, passant vora les ruïnes del molí fariner de Cal Civit i després de recórrer poc més de 200 m., ens porta a una cruïlla en la que continuem pel camí que surt l’esquerra. Al cap però d’uns 300 m., abandonem aquest camí i seguim a la dreta per una altre que, guanyant alçària, es dirigeix cap a la Punta del Purgatori.
Cal estar a l’aguait perquè després d’uns 300 m., en l’inici d’una corba, s’inicia a la dreta un sender força desdibuixat i amb alguns trams on la vegetació barra una mica el pas, però que direcció sud-oest i amb perseverança, ens permet arribar a la part superior d’un cingle situat a la dreta de la vall de Baladró i, a continuació, baixar fins l’entrada d’una balma murada, gairebé tapada per la vegetació, coneguda com la “Cova de Baladrons”.
Travessem el fons de la vall i seguint direcció nord el camí de la Baladró, arribem a l’Era del Taboleta, amb un petit mas i el que sembla un aljub (tapat d’enruna) damunt d’uns marges de pedra.
Des d’aquest indret i direcció nord-oest, ens enfilem uns 350 m pel coster tot creuant un camp de conreu abancalat i dirigint-nos cap al cingle on es troba troba la Cova de la Pujola. Seguint un camí empedrat, molt deteriorat i de difícil localització i que voreja uns grans blocs de pedra sorrenca, trobem el que sembla una bassa excavada a la roca i que en algun lloc hem llegit que es podria tractar de dues tombes de banyera.
Finalment, en el que sembla l’extrem septentrional del cingle, vora uns camps d’oliveres, trobem diverses estructures excavades a la roca i que podrien tractar-se d’un trull o premsa de vi.
En aquest mateix punt, sota la cinglera, hi tenim una balma murada coneguda com la Cova de la Pujola. Tancada i compartimentada per murs perpendiculars de pedra seca parcialment enderrocats i que conformaven les diferents estances, hauria estat habitada des de l’època medieval. En la cinglera s’hi poden observar encara, els encaixos que acollirien l’embigat de fusta.
Retornem altra vegada a l’Era del Taboleta i tot seguint uns 200 metres el camí que baixa cap al riu Set, trobem a l’esquerra l’inici d’un llarg tram de sender que, protegit per marges escalonats i vorejant la riba esquerra del riu Set, ens porta fins l’entrada del poble del Cogul.
------------------------------------------------------------------------------------
Destacar la gentilesa de l'Anna Torres, responsable del centre de la Roca dels Moros del Cogul, per les facilitats donades a l'hora de fer la sol·licitar per una visita guiada i per les didàctiques explicacions relacionades amb la història del Conjunt de Pintures Rupestres.
------------------------------------------------------------------------------------
Una de les maneres d'arribar al Cogul des de Lleida és anar a buscar la LL-12, continuar per la C-12 (direcció Maials/Flix) durant poc més d'uns 7 km fins a trobar la sortida d'Alcanó/Juncosa. Seguir per la L-700 fins passat Alcanó, on a la sortida del poble, a l'esquerra, trobarem el trencall de la carretera local que enllaça Alcanó amb el Cogul.
------------------------------------------------------------------------------------
Si desitgeu veure algunes imatges de la sortida, solament heu de clicar en l'enllaç de sota ...

View more external

Waypoint

El Cogul/Plaça de la Vila

Waypoint

Mural Lily Brick/“Mares de la Terra”

Waypoint

Seguir a la dreta

Waypoint

Centre d'Interpretació Roca dels Moros

Waypoint

Pintures rupestres del Cogul

Waypoint

Seguir a l'esquerra

Waypoint

Seguir a la dreta

Waypoint

Seguir a la dreta

Waypoint

Seguir a l'esquerra

Waypoint

Seguir a la dreta

Waypoint

Pal indicador/Seguir a la dreta

Waypoint

Necròpolis del Saladar/Plafó informatiu

Waypoint

Tombes del Saladar (I)

Waypoint

Tombes del Saladar (II)

Waypoint

Tombes del Saladar (III)

Waypoint

Pista del Cogul a l'Albagés/Seguir a la dreta

Waypoint

Abandonar pista/Seguir a l'esquerra

Waypoint

Molí en ruïnes

Waypoint

Seguir a l'esquerra

Waypoint

Seguir a la dreta

Waypoint

Seguir senderó a la dreta

Waypoint

Cova de Baladrons/Balma murada

Waypoint

Camí vall de Baladrons/Seguir a la dreta

Waypoint

Aljub (?)

Waypoint

Bassa/Tombes de banyera (?)

Waypoint

Balma murada

Waypoint

Mirador vall riu Set

Waypoint

Seguir sender a l'esquerra

Waypoint

Riu Set

Waypoint

Mas de l'Era del Taboleta

Waypoint

Sender riba esquerra riu Set/Aqüeducte

Waypoint

Mas de l'Enterrador

Waypoint

Camí de l'Obac

Waypoint

Església Ntra. Sra. de l’Assumpció

Komentarze

    You can or this trail