Czas  6 godzin 19 minut

Współrzędne 1445

Uploaded 9 grudnia 2015

Recorded grudnia 2015

-
-
863 m
540 m
0
5,9
12
23,73 km

Obejrzane 1050 razy, pobrane 34 razy

w pobliżu Sant Miquel de Balenyà, Catalunya (España)

Excursió que sortint de l'Estació de Balenyà, ja que Taradell va deixar perdre la seva, i ara no en té, ens acosta per poder fer el Petit Recorregut C 42 o Sender de Taradell. Fem el primer tram per carretera, a punta de dia es útil per tal que els cotxes et vegin, portar una armilla reflectant. Seguim per la pista que du al Casal de Mont-rodon.
El Casal de Mont-rodon es dreça al peu d'un petit turó vora el riu Gurri i constitueix un enclavament del terme de Tona dins el de Taradell, a tocar de l'església de Santa Maria que n'era la capella.

Era una Domus o Casa Forta i es trobava dins l'antic terme del castell de Taradell, al lloc anomenat Mont-rodon i fou la residència d'una família de cavallers sotmesa inicialment a les ordres del senyors del castell de Taradell, que els varen confiar la batllia i defensa de bona part de la part baixa del castell de Taradell. El lloc de Mont-rodon es document l'any 1076 quan, en descriure el terme parroquial, el bisbe esmenta el «Monte rotundo».
Passat el Casal prop del camp de Golf de Taradell enllaça el camí amb el PR i seguirem cap a Taradell fins al centre de la vila on hi ha l'Esglesia de Sant Genís. L’Esglesia parroquial de Sant Genís de Taradell és l’edifici més destacat de la vila, encara no superat pels molts edificis que s’han construït del segle XVIII ençà. És d’estil barroc, d’època ja neoclàssica, que fou dissenyat pel mestre d’obres vigatà Josep Morató i dirigí la construcció el seu germà Antoni, també mestre de cases. S’aixecà entre el 1755 i s’inaugurà per la Festa major de 1763, encara que s’hi va treballar per acabar-la del tot fins el 1770. L’ànima de la construcció fou el rector Dr. Ramon Vila i Grau (1733-1771) Sortosament es va salvar el campanar romànic, reproduït el 1929 al Poble Espanyol de Barcelona, per la seva Exposició Internacional, però com que quedava a la mateixa alçada de l’església, tenia uns 25 metres, el rector Anastasio Sancho Miñano (1772-1809), pel 1799, hi va fer afegir un nou pis i una teulada piramidal de rajoles envernissades, que fou modificada o “neo-romanitzat”, amb permís de J. Puig i Cadafalch, pel 1949.
Deixem el poble i continuem el PR Aquest sender amb inici i final al municipi de Taradell ha estat modificat fa uns anys respecte al seu primer recorregut original. Està totalment senyalitzat i ben mantingut pel Centre Excursionista de Taradell. El recorregut voreja el municipi per la seva banda est i sud-est, passant per alguns punts d’interès com: la Font Gran, l’Enclusa, el castell d’en Boix (també anomenat castell de Taradell ), i la carena del Pi Gros.L’inici propi del recorregut és a la Font Gran, però és recomanable pujar fins a l’església de Sant Genís per a recórrer la sagrera. Les sagreres són terrenys sagrats que l’Abat Oliba va posar sota immunitat i protecció eclesiàstica, de 30 passes al voltant de les esglésies consagrades pensat per a protegir als pagesos i als seus béns davant les amenaces i agressions dels nobles.Seguim cap al Pujol veiem la Creu dels Miquelets.
El monument és un pedró de pedra de dos metres d’alçada coronat per una petita creu de ferro que porta la inscripció: “1822 Morts 99 MCs” que significa que l’any 1822 hi van morir 99 Miquelets.
Els Miquelets eren uns guerrers, voluntaris o mercenaris, que lluitaven a favor del govern liberal durant el Trienni Liberal (1820-1823). Els Miquelets eren enemics de la monarquia absolutista, al contrari de la majoria de la gent de l’època que majoritàriament n’era partidària. Segons sembla en aquesta zona hi va haver una gran batalla entre els dos bàndols que acabà amb la vida d’aquests 99 soldats.
Tot i així no tenim cap referència escrita d’aquest fet, només en queda el pedró i la llegenda popular. Prop del Pujol també hi ha una Alzina més que centenària i catalogada com arbre monumental.
Seguim el sender cap a la cinglera de l'Enclusa. Cinglera de l’Enclusa. És el punt més alt de tot el recorregut (846m), deixarem el sender que passa per sobre la carena de l’Enclusa i seguirem pel de sota la cinglera. Just al final de la cinglera, val la pena fer la petita grimpada per pujar fins a la senyera que veurem sobre nostre on podrem contemplar les vistes privilegiades des d’aquesta balconada. Passarem per la pedra de l’Enclusa, que porta aquest nom per la forma que té.
Castell de Taradell. Tot i que el recorregut marcat no passa pel Castell, val la pena que ens hi desviem, són cinc minuts i, tant la vista com l’indret són molt recomanables de visitar. Per arribar-hi, el camí serpenteja entre grans balmes i grans blocs de pedra.

Mes avall trobem la Carena del Pi Gros .Un dels punts més emblemàtics de Taradell és, sense cap dubte, el Pi Gros. Situat a la carena que porta el seu nom i que va del coll de Taradell al collet de Goitallops, el Pi Gros ha estat sempre un punt de referència i trobada per els vianants d’aquestes contrades.

Antigament, quan hi havia un bosc frondós i ple de pins, el Pi Gros sobresortia per damunt dels altres essent un lloc de trobada i un punt de guia molt utilitzat. Malauradament l’any 1960 un llamp el va matar i posteriorment l’incendi del 1983 el va acabar de malmetre.

Ara només queda una part del tronc cremat acompanyat d’un monolit que s’hi va posar l’any 2000 amb la inscripció “Punt de trobada i referència per a tothom. El Pi de l’any 2000”

Després trobem el dolmen o sepulcre de Gasala .Aquesta tomba és un dolmen prehistòric de 1,80m de llargada i 1m d’amplada que es troba en molt bon estat gràcies a la restauració feta el 1981 pel Centre Excursionista de Taradell, però abans d’arribar-hi toparem amb els Sequers de Gasala.
Ben aviat deixem el PR i ens desviem cap a Balenyà , passant pel Pont d'en Gatus. El pont que aquí recordem, que té de nom propi el de “Pont del molí dels Sors”, donava pas per sobre el Gurri a l’antic camí ral de Taradell a Seva. És un pont de dos arcs de desigual amplada, el gran sobre el curs del riu i el segon més enfilat i petit i ja dintre del terme de Seva. Abans era un camí molt fressat perquè era el camí ral de Taradell a Seva, camí per homes i besties de bast i el camí per anar del Sors de Seva al seu molí del Sors, ara escasses ruïnes. El Pont sembla obra del segle XVII.
Pels volts de 1940 en feu la seva estada un captaire, conegut com el “Gatus”. Un home pacífic, que residia en l’arc petit del pont (on rares vegades hi arribava l’aigua),
Seguim cap a Balenyà i trobem solitària al mig de la muntanya a l’extrem del Pla de Terrades, una creu monumental en record del soldat carlí mort el 23 d’agost de 1873 durant la tercera guerra carlina, Fernando Lanzuela.
La Creu de ferro forjada, d’aspecte misteriós i barroc, està aixecada sobre un monticle de pedres al costat dret del camí -vora d’unes torres d’alta tensió- i porta inscrit el nom del soldat mort.
Sortim finalment a la carretera que seguirem fins a l'Estació de Balenyà. Més informació de l'itinerari a: http://losfolloneros.blogspot.com.es/2013/02/pr-c-42-sender-de-taradell-2013.html
Waypoint

Casa de turisme rural La Gasala

Waypoint

Casal de Mont-rodon

Waypoint

Collet de l'Enclusa

Waypoint

Creu del Carlí

Waypoint

El Barceló

Waypoint

Castell de Taradell

Waypoint

Coll de Taradell

Waypoint

Collet del Castell

Waypoint

Monolit del Pi Gros

Waypoint

El Pujol

Waypoint

Sepulcre de Gasala

Waypoint

Turó de l'Enclusa

Waypoint

Estació de Balenyà

Waypoint

Font Calenta

Waypoint

Golf de Taradell

Waypoint

Alzina centenaria del Pujol

Waypoint

Ermita de sant Quirze de Subiradells

Waypoint

L'Hostalet del Bou

Waypoint

Creu dels Miquelets o Pedró del Pujol

Waypoint

Font del Rabató

La Font del Rabató, un paratge bonic de Taradell i enmig de la natura, situat a la urbanització La Roca, al tocar el torrent de Sant Quirze i a uns cinc minuts de l’ermita.
Waypoint

La Font Gran

Waypoint

Bandera de l'Enclusa

Waypoint

La Trona

Waypoint

Les cuines d'en Rocaguinarda

Waypoint

Mansa

Waypoint

Mirador de les Roques dels Trabucaires

Waypoint

Pont d'en Gatus

Waypoint

Sant Genís de Taradell

Waypoint

Taradell

Waypoint

Torrent de Mansa

Waypoint

Torrent de Santa Eugènia

Waypoint

Vistes de la Trona

Komentarze

    You can or this trail