-
-
388 m
298 m
0
1,7
3,3
6,64 km

Obejrzane 2052 razy, pobrane 37 razy

w pobliżu La Palma de Ebro, Catalunya (España)

[CA] De la Palma d'Ebre al Pi de les Mil Branques, l'embassament de la Palma i el coll de la Creu
La Palma d'Ebre compta amb una bella església romànica del s. XII i un pi blanc monumental, batejat pel poeta local Joan Lluís Pere Ciuraneta com a Pi de les Mil Branques i que al poble es coneix com a Pi de la Palma. El trajecte mostra també l'entorn rural del poble, format per camps d'oliveres, ametllers i vinya. La ruta proposada, senyalitzada com a Camí dels Estoldrans o Ruta del Coll de la Creu, permet conèixer alguns dels indrets més característics del terme de la Palma d'Ebre.
Ruta senyalitzada.
Per arribar a la Palma d'Ebre des de Móra d'Ebre, la capital comarcal, es pren la carretera C-12 en direcció N fins a Flix, des d'on, un cop creuat l'embassament, es gira a la dreta (NE) per la C-233. Pocs quilòmetres després, cal desviar-se també a la dreta (NE) per la carretera local T-703 fins al poble.

0,00 km (337 m). La Palma d'Ebre. Cal situar-se a la part alta del poble (N), damunt de la carretera d'accés (T-703), al carrer de la Bassa del Pi. Se surt de la vila en direcció N deixant a l'esquerra un jardí amb una font rodona al mig i pujant pel camí de la Granadella, ara una àmplia pista. Es deixa un desviament a la dreta que duu al mas de la Pallissa.

0,41 km (361 m), 0 h 07 min. Pi de la Palma o de les Mil Branques, magnífic exemplar de pi blanc (Pinus halepensis) quatre cops centenari, de 5,75 m de circumferència de soca, un dels més grossos de la seva espècie a Catalunya. Es continua remuntant per la pista.

0,66 km (358 m), 0 h 12 min. Bifurcació. Es gira a la dreta (NE) i es deixa a l'esquerra el mas del Tejó.

1,00 km (363 m), 0 h 17 min. Desviació a la dreta que mena a l'embassament de la Palma. S'hi baixa per visitar l'obra. A l'altra banda de la presa, hi ha una àrea de lleure (1,40 km, 353 m). La capacitat de l'embassament és d'1,4 hectòmetres cúbics; l'aigua procedeix del riu Montsant, que neix al Priorat. Es torna a la cruïlla anterior i ara es continua ascendint cap al NO deixant a la dreta la pista que voreja l'embassament. Es deixen dos trencalls secundaris a l'esquerra i s'arriba a una bifurcació senyalitzada.

2,57 km (388 m), 0 h 40 min. Bifurcació a tocar del coll del Poncet, que queda a la dreta (NE); pal indicador. Es prossegueix a l'esquerra (NO) baixant per les Obagues i seguint pel camí que es dirigeix a l'Hostalet i la creu de terme. La pista de la dreta creua el coll del Poncet i porta al mas de Butxaca pel coll del Santpere. Es davalla suaument i es tomba a llevant. La pista zigzagueja, creua un petit bosc i torna a girar al N passant per una cornisa.

3,25 km (350 m), 0 h 49 min. En aquest punt, cal aturar-se: si es gira la vista a l'esquerra (SO) cap a la petita cinglera situada sota la pista per on s'ha vingut, es veuen les cases troglodítiques -encastades a les balmes- anomenades cova del Porrerano. Es continua descendint.

3,36 km (343 m), 0 h 52 min. Bifurcació. Es tomba a l'esquerra (O); el desviament de la dreta duu a les vinyes situades sota el coll del Santpere. La pista empitjora, fa una ziga-zaga i davalla fins al fons del pla, una cubeta de sedimentació que recull l'aigua de l'obaga creant un petit racó de verdor més propi d'indrets humits. Es desemboca a una pista i es continua a l'esquerra cap a ponent.

4,08 km (299 m), 1 h 02 min. Se surt al camí ral de la Palma d'Ebre a Bovera (comarca de les Garrigues); pal indicador. Es puja a l'esquerra (SO) per la pista principal deixant dos trencalls a la dreta. Per la dreta (N), el camí dels Estoldrans baixa a l'Hostalet, antic hostalatge, ara en runes, situat sobre el riu de la Cana, en el vell camí entre la Palma i Bovera (es troba a 400 m; es recomana visitar-lo).

5,19 km (375 m), 1 h 20 min. Coll de la Creu (senyalització). Si es puja per un senderó de la dreta (O), s'accedeix a la Peanya, un bon mirador dels entorns. La vista abraça des dels Ports, les serres de Cavalls, Pàndols i Cardó, al S, fins a les terres de la Franja, a ponent, i el Montsant, a llevant. Es continua en direcció S descendint clarament en direcció a la Palma i deixant diverses desviacions a dreta i esquerra. S'entra a la Palma pel carrer de la Bovera i se segueix directament fins als jardins des d'on s'ha sortit.

6,64 km (337 m), 1 h 40 min. La Palma d'Ebre. Fi del recorregut. Cal visitar el nucli antic de la vila, especialment l'església de la Mare de Déu de l'Assumpció o església Vella, d'origen romànic, l'Ajuntament, on es conserva part de la presó medieval, i la font Vella.

Més informació

[ES] De la Palma d'Ebre al Pi de les Mil Branques, el embalse de la Palma y el collado de la Creu
La Palma d'Ebre cuenta con una bella iglesia románica del s. XII y un pino carrasco monumental, bautizado por el poeta local Joan Lluís Pere Ciuraneta como Pi de les Mil Branques y que en el pueblo se conoce como Pi de la Palma. El trayecto muestra también el entorno rural del pueblo, formado por campos de olivos, almendros y vid. La ruta propuesta, señalizada como Camí dels Estoldrans o Ruta del Coll de la Creu, permite conocer algunos de los lugares más característicos del término de la Palma d'Ebre.
Ruta señalizada.

Para llegar a la Palma d'Ebre desde Móra d'Ebre, la capital comarcal, se toma la carretera C-12 en dirección N hasta Flix, desde donde, una vez cruzado el embalse, se gira a la derecha (NE) por la C-233. Pocos kilómetros después, hay que desviarse también a la derecha (NE) por la carretera local T-703 hasta el pueblo.

0,00 km (337 m). La Palma d'Ebre. Hay que situarse en la parte alta del pueblo (N), encima de la carretera de acceso (T-703), en la calle de la Bassa del Pi. Se sale de la villa en dirección N dejando a la izquierda un jardín con una fuente redonda en medio y subiendo por el camino de la Granadella, ahora una amplia pista. Se deja un desvío a la derecha que lleva a la masía de la Pallissa.

0,41 km (361 m), 0 h 07 min. Pi de les Mil Branques o de la Palma, magnífico ejemplar de pino carrasco (Pinus halepensis) de unos cuatrocientos años de edad y de 5,75 m de circunferencia de tronco, uno de los más grandes de su especie en Catalunya. Se continúa remontando por la pista.

0,66 km (358 m), 0 h 12 min. Bifurcación. Se gira a la derecha (NE) y se deja a la izquierda la masía del Tejó.

1,00 km (363 m), 0 h 17 min. Desviación a la derecha que lleva al embalse de la Palma. Se baja para visitar la obra. Al otro lado de la presa, hay una zona de ocio (1,40 km, 353 m). La capacidad del embalse es de 1,4 hectómetros cúbicos; el agua procede del río Montsant, que nace en el Priorat. Se vuelve al cruce anterior y ahora se continúa ascendiendo hacia el NO dejando a la derecha la pista que bordea el embalse. Se dejan dos desvíos a la izquierda y se llega a una bifurcación señalizada.

2,57 km (388 m), 0 h 40 min. Bifurcación junto al collado del Poncet, que queda a la derecha (NE); poste indicador. Se prosigue a la izquierda (NO) bajando por Les Obagues y siguiendo por el camino que se dirige a L'Hostalet y la cruz de término. La pista de la derecha cruza el collado del Poncet y lleva a la masía de Butxaca por el collado del Santpere. Se desciende suavemente y se gira a levante. La pista zigzaguea, cruza un pequeño bosque y vuelve a girar al N pasando por una cornisa.

3,25 km (350 m), 0 h 49 min. En este punto, hay que detenerse: si se gira la vista a la izquierda (SO) hacia el pequeño risco situado bajo la pista por donde se ha venido, se ven las casas troglodíticas -empotradas en las grutas- llamadas cueva del Porrerano. Se continúa descendiendo.

3,36 km (343 m), 0 h 52 min. Bifurcación. Se gira a la izquierda (O); el desvío de la derecha lleva a los viñedos situados bajo el collado del Santpere. La pista empeora, hace un zigzag y desciende hasta el fondo del llano, una cubeta de sedimentación que recoge el agua de la umbría creando un pequeño rincón de verdor más propio de lugares húmedos. Se desemboca en una pista y se sigue a la izquierda hacia poniente.

4,08 km (299 m), 1 h 02 min. Se sale al camino real de la Palma d'Ebre a Bovera (comarca de Les Garrigues); poste indicador. Se sube a la izquierda (SO) por la pista principal dejando dos desvíos a la derecha. Por la derecha (N), el camino de Els Estoldrans baja a L'Hostalet, antiguo hospedaje, ahora en ruinas, ubicado sobre el río de la Cana, en el viejo camino entre la Palma y Bovera (se encuentra a 400 m; se recomienda visitarlo).

5,19 km (375 m), 1 h 20 min. Collado de la Creu (señalización). Si se sube por un sendero de la derecha (O), se accede a la Peanya, un buen mirador del entorno. La vista abarca desde Els Ports, las sierras de Cavalls, Pàndols y Cardó, al S, hasta las tierras de la Franja, a poniente, y el Montsant, a levante. Se continúa en dirección S descendiendo claramente en dirección a la Palma y dejando varias desviaciones a derecha e izquierda. Se entra en la Palma por la calle de la Bovera y se sigue directamente hasta los jardines desde donde se ha salido.

6,64 km (337 m), 1 h 40 min. La Palma d'Ebre. Fin del recorrido. Hay que visitar el núcleo antiguo de la población, especialmente la iglesia de la Mare de Déu de l'Assumpció o iglesia Vella, de origen románico, el Ayuntamiento, donde se conserva parte de la prisión medieval, y la fuente Vella.

Más información

Font: Generalitat de Catalunya, 30/10/14

Waypoint

Pi de la Palma

Waypoint

Coll de la Creu

Waypoint

Església Vella

Waypoint

L'Hostalet

Waypoint

Cova del Porrerano

Waypoint

Camí de l'Hostalet

1 comment

  • Zdjęcie catalan67

    catalan67 2019-02-07

    I have followed this trail  zweryfikowane  View more

    Curta i amb tres racons molt bonics.

You can or this trail