Moving time  3 godzin 37 minut

Czas  4 godzin 16 minut

Współrzędne 3024

Uploaded 1 sierpnia 2020

Recorded lipca 2020

-
-
779 m
275 m
0
4,3
8,7
17,38 km

Obejrzane 88 razy, pobrane 5 razy

w pobliżu Azuébar, Valencia (España)

L'excursió comença a l'encreuament de l'avinguda de Castelló amb el carrer de l'escultor Víctor Hino d'Azuébar. Allà mateix, en direcció nord-oest, ens incorporem a la carretera CV-230, que en aquest tram es correspon amb els camins d'Azuébar a Almedíjar i a Chóvar.

Continuem per aquesta via fins deixar enrere les cases del poble. A la dreta, per damunt nostre, para el castell. A l'esquerra, tenim les terres solcades per la rambla d'Azuébar, per dins de la qual avança la carrerada del barranc d'Almedíjar. En eixir del nucli urbà, aquesta via pecuària se separa de la rambla, i també se'ns separa el camí d'Almedíjar, que és per on tornarem. Nosaltres encara continuem un poc més per la carretera CV-230 i camí d'Azuébar a Chóvar, tot i que no massa.

I és que ens desviem cap a l'esquerra i agafem el camí de Los Chorros. Perdem altura i, de seguida, travessem la rambla d'Azuébar. Avancem cap al nord per la partida de Los Pedregales, remuntant el barranc, o rambla, del Carrascal. Ho fem fins a arribar a un aljub situat ja, precisament, a la partida de Los Chorros, que és la que dóna nom al camí.

En aquest punt, creuem cap a l'esquerra el barranc del Carrascal i ens incorporem al camí de Román. Amb aquesta via guanyem un poc d'altura per la banda de dalt de Los Chorros. A l'esquerra tenim la partida de l'Aljezar i la seua lloma. A mesura que avancem, gaudim davant de nosaltres el muntanyam que separa aquest vessant de la serra d'Espadà de la banda de Mosquera i d'Aín, que és cap a on ens adrecem.

Al cap d'uns cinc minuts d'haver travessat el barranc del Carrascal, a l'esquerra, per dalt de nosaltres i en la paret de llevant de Los Puntalicos, observem la boca de la cova Molina.

Sense desviar-nos en cap moment del camí de Román, a poc a poc girem cap al nord-oest fins que, al remat, ens reorientem del tot cap a ponent. Estem ara a l'Hoya Corraliza, topònim que potser prové del corral Nuevo, que tot seguit anem a visitar, i d'altres corrals que hi ha a la zona.

Abans de fer-ho, però, el camí de Román ens abandona i se'n va, de fet, cap a la partida del mateix nom, per la qual passarem en unes hores. Així és que nosaltres, tot veient a la dreta el corral Nuevo, tornem a girar cap al nord amb el camí del barranc Vidal. De seguida trobem el desviament per a visitar aquest corral.

Després de fer-ho, ens incorporem novament al camí del barranc Vidal. A poc a poc, deixem enrere tot rastre de civilització. I és que, si fins ara alternàvem els camps conreats i els abandonats, amb algun tram de bosc, ara ens envolten majoritàriament trossos que fa anys que ningú conrea.

Mentrestant, anem guanyant altura, no massa de pressa però sí de manera constant. El barranc Vidal sempre ens acompanya a mà dreta. A l'esquerra, deixarem la caseta de Los Agujeros. Immediatament després, el camí del barranc Vidal fa un ziga-zaga breu, i veiem un cartell que ens avisa de la presència de ruscos a prop.

El camí del barranc Vidal ha estat fins ara una pista, però s'acaba poc més endavant. Llavors es transforma en senda i enceta una pujada prou més exigent que la de fins aleshores, en direcció nord-oest per la partida de Vidal. Es nota que no està massa trepitjat i la vegetació s'ha engolit el pas en algun lloc puntual. A mesura que pugem, la vista a la nostra esquena millora molt i molt, i tenim una gran perspectiva de les terres que solca el barranc Vidal, i més enllà, cap a orient.

Durant la pujada passem per una caseta en ruïnes. Poc després, fem cap a Los Almendros, que és un pla des d'on tenim una bona vista cap a ponent. Elevat per damunt de l'ombria del Sas, ens permet guaitar la serra de La Dehesa, darrere de la qual s'amaga Almedíjar.

De Los Almendros en avant, el camí del barranc Vidal perd el seu nom, doncs ja se separa d'aquest curs d'aigua, el naixement del qual ja hem superat. Ara, sense aturador, girem progressivament cap al nord-est, tot pujant. Sense adonar-nos-en, superem el coll del Llatonero i, poc més endavant, fem cim a l'alt de Las Balsicas. El topònim d'aquesta lloma, que també ha estat documentada amb el nom de Vidal, és ben clar sobre el terreny. Està plena de bassetes i bassots.

En deixar enrere l'alt de Las Balsicas, continuem cap al nord-est per un terreny molt còmode però poc trepitjat. En acabant, iniciem una baixada ràpida fins al coll de Las Higueras. Ací trobem una cruïlla. Cap a l'esquerra ix el camí que uneix la collada amb el corral del Sas a través del barranc que se'n diu del Rincón del Sas. Nosaltres, però, hem de tirar cap a la dreta, a buscar la capçalera del barranc de Los Pozos.

Ara per solana, ara per ombria, guanyem al cap de deu minuts el coll de l'Espartero. En les immediacions d'aquest indret hi ha restes de trinxeres de la Guerra civil espanyola. Una vegada el deixem enrere, la ruta, que ja anava orientada des del coll de Las Higueras cap a l'est, confirma aquesta direcció. El pas no és difícil, la contrada és solitària. Les sureres s'han fet les ames del paisatge, i no tardarem ja massa en entrar a la finca de Mosquera.

Abans de fer-ho, però, eixim a un clar del bosc de l'ombria de Mosquera. A la dreta, gaudim d'una bona vista del vessant septentrional del Carrascal, que abans havíem observat des de l'altra banda. Poc després, fem cap a un encreuament. El camí per on anàvem continua cap a l'est, en direcció al coll de Los Mondragones. Nosaltres, tanmateix, hem de desviar-nos cap a l'esquerra per una senda que comença a perdre altura.

Acabem d'entrar a la finca de Mosquera. El seu suro fou explotat de manera industrial des del 1861 fins al 1958. Baixem entre sureres en direcció nord-oest, cap al fons del barranc de la Falaguera.

Al cap d'uns cinc minuts de baixada, enllacem amb el camí de Mosquera que arriba des del coll de l'Alubiar. Girem cap a la dreta, i continuem perdent altura, ara vers ponent. El pas és estret, però en acabant s'eixampla i es fa pista. És aleshores quan fem cap, poc més endavant, a la casa de Mosquera. Aquesta masia, en ruïnes i deshabitada des de fa seixanta anys, és el centre d'aquest paratge solcat pel barranc de la Falaguera, que aigües avall s'anomena també, de fet, de Mosquera. És també ací on va haver el poble de Mosquera, desaparegut. A banda, junt a la casa de Mosquera trobem una xicoteta cavitat, i ben a prop la font de Mosquera.

Continuem l'excursió pel camí de Mosquera i, a la primera oportunitat que tenim, girem a l'esquerra i agafem el camí del Sas. Aquesta via avança cap al nord-oest / sud-oest per la vall que travessa el barranc de la Falaguera, o de Mosquera, a la divisòria dels termes d'Azuébar i d'Almedíjar. La jurisdicció almedixera, però, no la trepitgem perquè la ratlla és a l'altra banda de barranc. Amb el camí del Sas abandonem també la finca de Mosquera.

Sense deixar en cap moment la direcció i el camí que duem, passem pel corral del Sas primer, després del pou de la font del Sas i, finalment, per les casetes de Pere Gil i de Cuchos.

El camí del Sas s'eixampla en fer cap al coll de la Torreta, quan abandona el congost que dibuixa el barranc de la Falaguera des de Mosquera. D'ara en avant, aquest curs d'aigua rep les aportacions d'alguns altres torrents, i la gent l'anomena amb el topònim de la rambla d'Almedíjar. A la dreta, dalt d'un tossalet, ens desviem per a veure les ruïnes de la corralissa de la Torreta. Vora camí també hi ha unes ruïnes que pareixen ser d'una bassa.

Des d'ara, la direcció que hem de prendre és cap al sud-est. De fet, ja no ens hem de desviar més d'aquest camí, que un poc més endavant passa a correspondre's amb el que va des d'Almedíjar fins a Azuébar.

Passem per la font de Román i, en acabant, lluny, tornem a veure el castell d'Azuébar. En cosa de vint minuts passem per Las Carboneras, creuem de nou la rambla d'Azuébar i entrem al poble, on fiquem el punt i final a l'excursió.
Zdjęcie

Carretera CV-219

Zdjęcie

Camí de Los Chorros

Zdjęcie

Camí de Román

Zdjęcie

Camí de Román

Waypoint

Corral Nuevo

Zdjęcie

Camí del barranc Vidal

Waypoint

Caseta de Los Agujeros

Zdjęcie

Camí del barranc Vidal

Zdjęcie

Camí del barranc Vidal

Zdjęcie

Camí

Szczyt

Alt de Las Balsicas

Zdjęcie

Camí

Przełęcz

Coll de Las Higueras

Zdjęcie

Camí

Przełęcz

Coll de l’Espartero

Zdjęcie

Camí

Zdjęcie

Camí

Zdjęcie

Camí de Mosquera

Waypoint

Masia de Mosquera

Jaskinia

Cova

Zdjęcie

Camí de Mosquera

Zdjęcie

Camí del Sas

Waypoint

Corral del Sas

Waypoint

Caseta

Zdjęcie

Camí del Sas

Źródło

Pou de la font del Sas

Waypoint

Caseta Cuchos

Zdjęcie

Camí del Sas

Przełęcz

Coll de la Torreta

Zdjęcie

Camí

Waypoint

Corralissa de la Torreta

Zdjęcie

Camí del Sas

Zdjęcie

Camí d’Almedíjar a Azuébar

Źródło

Font de Román

Jaskinia

Cova

Zdjęcie

Camí d’Almedíjar a Azuébar

Piknik

Las Carboneras

Zdjęcie

Camí d’Almedíjar a Azuébar

Komentarze

    You can or this trail