Współrzędne 797

Uploaded 3 lutego 2017

Recorded lutego 2017

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
17 m
-20 m
0
4,5
9,0
18,05 km

Obejrzane 950 razy, pobrane 21 razy

w pobliżu De Wallen, Noord-Holland (Nederland)

Begin: Amsterdam CS Eind: Bushalte Lage Dijk Katwoude

Langs waterige plaatsjes
Het heet hier natuurlijk niet voor niets Waterland. Voortdurend moet je bruggetjes oversteken om op het land te kunnen blijven lopen. Voor het Waterland trammetje, dat later de Blauwe tram werd, gold natuurlijk hetzelfde. De reis in Amsterdam begon in het Noord Zuidhollandsch Koffiehuis. Het is er nog steeds als Amsterdamse VVV aan de andere kant van het CS. Van daaruit ging je per bootje naar de andere kant van het IJ. Wij doen dat met het (gratis) IJveer voor voetgangers en fietsers.
We starten de wandeling aan het begin van het Noordhollandsch Kanaal, waar we gelijk een mooi uitzicht hebben op het CS, Eye en het oude Shellgebouw. Via een sluisje gaan we verder Amsterdam Noord in: Buiksloot. Het was een waterrijk dorp, wat nu als Amsterdam Noord is volgebouwd. We lopen dwars door het winkelcentrum (koffie) en steken de E35 over om naar Zunderdorp te gaan. Het ligt zeer landelijk, maar maakt wel deel uit van Amsterdam. De melkschuiten vertrokken van hier om de hoofdstad van de witte motor te voorzien.
We verlaten “Amsterdam” via een kerkpad en een nieuw fietspad om in Broek in Waterland te geraken. Het ligt heel schilderachtig aan het vele water met zijn kerk en met hout beklede huizen. Toeristen met bussen rijden in het hoogseizoen af en aan.
Ik had het eerst niet in de gaten, maar we lopen hier vlak langs de beruchte Volgermeerpolder. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd hier enorm veel chemisch vuil gestort (dioxine! Dus). De ambtenaren knepen een oogje dicht en een klokkenluider moest er in maart 1980 voor ontslagen worden. We hebben hier het meest vervuilde stukje van Nederland. Het was te groot voor bodemsanering. Men besloot tot bodemisolatie (natural capping). Door kades en grondlagen aan te brengen hoopt men het in toom te houden. Nu lijkt het een mooi waterig natuurgebied, maar schijn bedriegt!
Via De Leek, een voormalige veenstroom, lopen we naar Monnickendam. Het heeft al stadsrechten vanaf 1355. Van Middeleeuwse tijd is overigens weinig meer bekend. Het stadje bloeide in 1575 op. Het was voor de grote vaart bereikbaar en kaas was ook hier het hoofdproduct. Het achterland bestond vooral uit de plaatsjes aan de nog bestaande meren Beemster, Purmer. Ook Alkmaar kon vanaf hier worden bereikt.
De speeltoren is het beroemdste gebouw van Monnickendam. Het is de stadhuistoren en bevat de nog oude fundamenten uit de middeleeuwen. Het bezit het oudste hand bespeelde carillon van Nederland (speeltoren dus). Er hangen klokken bij uit 1513, terwijl het toonbereik beperkt is, maar wel uniek. Er is ook nog een uurwerk wat een speeltrommel bedient. Het is een grote cilinder met pinnen die ook weer een melodietje (op het uur natuurlijk) genereert.
Via de Waegh (koffie) lopen we langs de vele bootjes naar Lage Dijk met uitzicht op de Gouwzee.

View more external

Prom

001 IJveer aan de Buiksloterweg

Building of interest

002 Buiksloterweg met het oude Tolhuis

Most

003 Sluis over het Noordhollandsch kanaal

Tunel

004 IJtunnel vanaf IJplein met Stichting Dock

Obserwowanie ptaków miejscem

005 Reigerweg

Obserwowanie ptaków miejscem

006 Adelaarsweg

Provisioning

007 Buikslotermeerplein

drzewo

008 De Wieden

Mooie bomenrij
Park

009 Park langs de E35

Park

010 Park aan de Buikslotermeerdijk

Most

011 Zunderdorp Gouw

Architektura sakralna

012 Kerk Zunderdorp

Most

012X Zunderdorp

Skrzyżowanie

013 Heien aan 't Voorwerf

Jezioro

014 Broekerpolder tegenover Volgermeerpolder

Architektura sakralna

015 Kerkplein Broek in Waterland

Jezioro

016 De Leek Monnickenmeer

Building of interest

017 De Zarken in Monnickendam

Building of interest

018 Kerkstraat met de Speeltoren

Jezioro

019 Monnickendammergat

1 comment

 • Zdjęcie Bert Kreber

  Bert Kreber 2019-07-28

  I have followed this trail  zweryfikowane  View more

  Heel mooie route

You can or this trail