Czas  jeden dzień 8 godzin 7 minut

Współrzędne 5672

Uploaded 24 września 2018

Recorded września 2018

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
2 347 m
1 006 m
0
6,7
13
26,91 km

Obejrzane 956 razy, pobrane 40 razy

w pobliżu Tsópela, Epirus (Greece)

Διάσχιση Τζουμέρκων: Καταφύγιο Πραμάντων-Στρογγούλα 2112μ-Ρόκα Κορυφογραμμής 2143μ-Πέρασμα Γερακοβουνίου-Γερακοβούνι 2211μ-Μπρέσενα-Καταφύδι 2393μ-Ανώνυμη 2199μ-Διάσελο Τσούμα Κατή-Ομαλή Βουλγαρελίου.

Διάσχιση του συνόλου του αναπτύγματος της κορυφογραμμής των Τζουμέρκων από βορρά είς νότο.
Η διαδρομή προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες, σε ένα εγχείρημα που δεν απευθύνεται στους μη έχοντες εμπειρία. Τεχνικά, οι δυσκολίες που παρουσιάζονται δεν είναι μεγάλες, και συγκεκριμένα εντοπίζονται σε ένα σημείο με Scramble-ΙΙου στο πέρασμα Γερακοβουνίου, αλλά και τα δύο γνωστά και εύκολα μικρά περάσματα στην ανάβαση της Στρογγούλας. Επιπλέον, υφίστανται σημεία πεζοπορικής δυσκολίας με μερική ή αρκετή έκθεση. Τα νούμερα της απόστασης και θετικής υψομετρικής δεν είναι μικρά, ενώ είναι σώφρον η ανάβαση να πραγματοποιείται με θετικές καιρικές προγνώσεις, καθ' ότι κινείται για πολύ μεγάλο ανάπτυγμα σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων (για 21χλμ περίπου) . Να επισημανθεί πως μετά τα μέσα του καλοκαιριού, οι πηγές με νερό στην Μπρέσενα- στο μέσο της διαδρομής, στερεύουν, και η μόνη πηγή με νερό εντοπίζεται - με μικρή παράκαμψη, σε υψόμετρο 1700μ, κατά την ανάβαση στην Στρογγούλα. Σήμανση υφίσταται τμηματικά, ενώ είναι απαραίτητες οι γνώσεις κίνησης σε δύσβατο πεδίο. Η διαδρομή πραγματοποιήθηκε σε διάστημα δύο ημερών, με διανυκτέρευση σε αντίσκηνα, στο Οροπέδιο της Μπρέσενας. Στα πλαίσια μιας διάσχισης, είναι εύλογο πως η αυστηρή κίνηση επί της κορυφογραμμής δεν τηρείται ευλαβικά, και κάποια σημεία της κορυφογραμμής δεν διανύονται επί της ακμής της. Για τους παραπάνω λόγους, η διαδρομή ορίζεται ως μέτριο Mountaineering και όχι πολύ δύσκολο Hiking στο σύστημα κατηγοριοποίησης του Wikiloc.

Συνολική απόσταση : 26.9 χλμ
Θετική υψομετρική : +2330μ

For text in English please scroll down.

Περιγραφή:

Κατ.Πραμάντων-Στρογγούλα-Ρόκα Κορυφογραμμής-Διάσελο Ρόκας/Γερακοβουνίου:
Εκκινούμε από το Καταφύγιο Πραμάντων, κτισμένο σε καταπληκτικό σημείο σε υψόμετρο 1250μ. Στο καταφύγιο οδηγεί χωματόδρομος 3χλμ. Το πυκνά σηματοδοτημένο μονοπάτι, αρχικά κινείται δυτικά σε τραβέρσα-με ήπια υψομετρική διακύμανση. Στην συνέχεια στρέφεται σε ανάβαση με καγκέλια στο εντυπωσιακό πεδίο της βόρειας όψης της Στρογγούλας. Σε υψόμετρο 1650μ το μονοπάτι προσεγγίζει φυσικό μπαλκόνι όπου και η γνωστή εγκαταλελειμμένη στάνη. Στο σημείο αυτό-όπου και σχετική σήμανση, ξεκινά η μικρή παράκαμψη ( 5λ περίπου ), προς τα ανατολικά, για το σημείο των Πηγών. Πρόκειται για ρυάκια με αρκετή ροή ( Σεπ. 2018 ) που υφίστανται όλο τον χρόνο πλην Χειμώνα. Επιστρέφοντας στην στάνη, συνεχίζουμε την ανάβαση περνώντας το πρώτο μικρό πέρασμα, ένα εύκολο δίεδρο 4 μέτρων αναπτύγματος, με δυσκολία scramble-IIου χωρίς έκθεση. Η ανάβαση συνεχίζει με κόντρα, και σε υψόμετρο 1900μ στρέφεται ΝΑ, περνώντας ανάμεσα από δυο βράχια, σημείο με πεζοπορική δυσκολία μεν, μικρή έκθεση δε. Συνεχίζοντας, προσεγγίζουμε την κορυφογραμμή των Τζουμέρκων σε υψόμετρο 1990μ, ενώ μπροστά μας εκτείνεται το ανάπτυγμα της εντυπωσιακής κορυφογραμμής προς νότο ( για την ακρίβεια ένα μέρος αυτής, καθ' ότι η μορφολογία των κορυφών δεν επιτρέπει την όραση νοτιότερα του Καταφυδίου ). Χωρίς το βάρος των σακιδίων, ανεβαίνουμε στην κορυφή της Στρογγούλας 2112μ. Επιστρέφοντας στο προαναφερθέν σημείο, συνεχίζουμε σε ορατό μονοπάτι το οποίο με διακριτό ίχνος, τραβερσάρει την ανώνυμη κορυφή 2120μ από τα δυτικά ( στην καταγραφή αποτυπώνεται ανάβαση σε αυτή μετά το πέρας της τραβέρσας ). Η διαδρομή συνεχίζει επί της κορυφογραμμής και αφού περάσει ανώνυμης κορυφής (υψ. 2130μ κατά προσέγγιση), προσεγγίζει την Ρόκα Κορυφογραμμής 2143μ, την υψηλότερη στην βόρεια απόληξη των Τζουμέρκων ( να μην συγχέεται με την 'κανονική' Ρόκα 2020μ που ξεχωρίζει αποκομμένη και εντυπωσιακή, 800μ προς τα δυτικά) . Κατηφορίζοντας, προσπερνάμε την ξερολιθιά στην ράχη της Ρόκας, παλαιά ποιμενική κατασκευή που είχε σκοπό τον διαχωρισμό του πεδίου βοσκοτόπων των χωριών. Συνεχίζοντας σε τραβέρσα, προσεγγίζουμε το διάσελο Γερακοβουνίου-Ρόκας, σε υψόμετρο 1950μ.

Πέρασμα Γερακοβουνίου:
Εδώ φαινομενικά την κορυφογραμμή φράζει η άγρια βόρεια κόψη του Γερακοβουνίου, αλλά το ομώνυμο Πέρασμα προσφέρει δίοδο: Αμέσως μετά τα πρώτα βήματα ανάβασης μετά το διάσελο, εγκαταλείπουμε την σήμανση που οδηγεί ανατολικά στην κάθοδο προς Αγκάθι και Μελισουργούς, και στρεφόμαστε σε ισοϋψή τραβέρσα προς τα ΝΔ. Ακολουθώντας αχνό μονοπάτι με παράλληλες χαράξεις, στοχεύουμε μεγάλο βράχο που προσομοιάζει παπούτσι και περνάμε ακριβώς από κάτω του. Συνεχίζοντας την τραβέρσα και ενώ το πεδίο ψηλότερα συνεχίζει να δείχνει αδιάβατο, συναντάμε χαρακτηριστικό Πιλιέ. Το Πιλιέ αυτό ουσιαστικά σηματοδοτεί και την είσοδο στο Πέρασμα Γερακοβουνίου. Περνάμε από κάτω του, ακριβώς στην βάση του εξωτερικά και αμέσως μπροστά μας διακρίνουμε λούκι αναπτύγματος 20μ με ορατή έξοδο προς τα ΝΔ. Αρχικά κολλάμε στον βράχο στα αριστερά και περνώντας κάτω από μικρή στέγη περνάμε απέναντι-δεξιά. Το λούκι παρουσιάζει μέτρια κλίση-όπως και έκθεση, ενώ είναι καταπράσινο με χορτάρι-γεγονός προβληματικό με υγρασία επί του εδάφους. Οι διάσπαρτοι βράχοι προσφέρουν καλά πατήματα. Με δυσκολία scramble-IIου, πραγματοποιείται έξοδος από αυτό. Ανεβαίνοντας σε μορφή ανηφορικής τραβέρσας, κερδίζουμε ύψος σε ευρύ πεδίο χωρίς έκθεση, με περιστασιακά τμήματα σάρας, ενώ συγχρόνως αποκτούμε οπτική επαφή με τον Κούκο που οριοθετεί την έξοδο του Περάσματος. Σύντομα συναντάμε κούκο, και ανεβαίνουμε μικρό ζωνάρι με δυσκολία ενός βήματος. Ανεβαίνοντας ακόμα μια σύντομη κόντρα, η κλίση μειώνεται και στοχεύουμε πλέον τον τοίχο στην κορυφή του περάσματος. Περνώντας κάτω από μεγάλο βράχο συναντάμε και πάλι κούκο αλλά και παλαιά σήμανση με spray κόκκινου χρώματος. Πλέον οδηγούμαστε στο μονοπάτι της τελικής ανάβασης για την έξοδο που είναι συγκεκριμένο, διακριτό και αχνά σηματοδοτημένο. Κερδίζει ύψος σε μορφή ανηφορικής τραβέρσας, σε μονοπάτι σκαμμένο στον τοίχο. Το ανάπτυγμα του είναι σχετικά μικρό, +-50μ. και θυμίζει έντονα, σημεία στην Σκάλα Σταμάτη. Η δυσκολία του δεν ξεπερνά την πεζοπορία αλλά παρουσιάζει αρκετή έκθεση. Με αυτόν τον τρόπο, φτάνουμε στην έξοδο ( υψ. 2190μ ) όπου και ο προαναφερθείς κούκος, αλλά και δεύτερος πίσω του, που αφορά την προσέγγιση από νότο. Εδώ να επισημανθεί πως καλό είναι προ της καταβάσεως στο διάσελο Ρόκας-Γερακοβουνίου, να μελετήσουμε την περιγραφείσα πορεία στο πέρασμα. Στις φωτογραφίες των ανάλογων waypoints μπορεί κανείς να βρει σχηματικά της πορείας.

Έξοδος Περάσματος Γερακοβουνίου-Γερακοβούνι-Λάκα:
Ανατολικά της εξόδου, υψώνεται η κορυφή του Γερακοβουνίου ( να μην συγχέεται με την ψηλότερη Πλάκα Γερακοβουνίου 2364μ ), και χωρίς σακίδια μπορούμε να ανεβούμε σε αυτό, 2211μ. Συνεχίζοντας προς νότο σε εξαιρετικά βατό πεδίο με αχνό μονοπάτι, πλησιάζουμε το ορατό ευρύ και περίκλειστο οροπέδιο της Μπρέσενας. Η ομάδα για την διανυκτέρευση, επέλεξε μικρή επίπεδη λάκα ( υψ. 2100μ ) 50μ ψηλότερα και 300μ βορειότερα αυτού. Η λάκα αυτή προσφέρει εντυπωσιακή θέα στο οροπέδιο από ψηλά, το οποίο περικλείεται από τις κορυφές του Σκισμένου Λιθαριού, Αγκαθιού και Γερακοβουνίου.

Λάκα-Μπρέσενα-Διάσελο Αγκαθιού-Διάσελο Αγκαθιού/Καταφυδίου-Καταφύδι:
Συνεχίζοντας, διανύουμε πεδίο που παρουσιάζει διάβρωση παγετωνικής προελεύσεως και προσεγγίζουμε την βάση στο ορoπέδιο. Προτού ακολουθήσουμε τον χωματόδρομο, επισκεπτόμαστε την στάνη, η οποία εντοπίζεται λίγα μέτρα χαμηλότερα της εξόδου της Σκάλας Σταμάτη και σε βράχο ψηλότερα υφίσταται εποχιακή πηγή ( χωρίς ροή Σεπ.2018 ). Ο χωματόδρομος αν και έχει τραυματίσει το τοπίο στο Οροπέδιο της Μπρέσενας, προσφέρει την δυνατότητα για γρήγορη κίνηση και κάλυψη της απόστασης. Ανεβαίνοντας λοιπόν γοργά, προσπερνάμε σύγχρονο τσιμεντένιο υδροσυλλέκτη κτηνοτροφικής χρήσης και προσεγγίζουμε το διάσελο ( υψ 2340μ ) μεταξύ των δυο κορυφών του Αγκαθιού. Αποκτούμε για πρώτη φορά στην διαδρομή θέα προς τα ΝΑ και ακολουθώντας πάντοτε τον χωματόδρομο, κατηφορίζουμε από την ανατολική πλευρά της κορυφογραμμής για το διάσελο Καταφυδίου-Αγκαθιού ( υψ. 2210μ ). Εδώ εγκαταλείπουμε τον χωματόδρομο που διασταυρώνεται, και συνεχίζουμε σε νεόκοπη σήμανση για την ανάβαση στο Καταφύδι. Η διαδρομή κινείται επί της πάντοτε όμορφης και εντυπωσιακής βόρειας ράχης αυτού, και προσεγγίζει την κορυφή, την υψηλότερη των Τζουμέρκων, 2393μ. Στην κορυφή πλέον εντοπίζεται Ελληνική Σημαία αλλά και τετράδιο κορυφής.

Καταφύδι-2199μ-Διάσελο Τσούμα Κατή:
Συνεχίζοντας νότια επί της κορυφογραμμής, ακολουθούμε την επίσης νεόκοπη σήμανση για Θεοδώριανα. Το μονοπάτι αμέσως κινείται λίγα μέτρα χαμηλότερα και παράλληλα της κορυφογραμμής, από τα ανατολικά. Διανύοντας ευχάριστα την απόσταση, φτάνουμε στο σημείο όπου η κορυφογραμμή νότια του Καταφυδίου στρέφεται για λίγο προς τα δυτικά ( υψ. 2250μ ). Στο σημείο αυτό, λίγα μέτρα χαμηλότερα διακρίνουμε μικρή λάκα και η σήμανση οδηγεί εκεί. Οι επιλογές εδώ είναι δυο: εκείνη της συνέχειας χωρίς σήμανση επί της κορυφογραμμής, ή εκείνη της τραβέρσας του τμήματος αυτού από τα ανατολικά. Για λόγους εξοικονόμησης χρόνου η ομάδα επέλεξε το δεύτερο. Κατηφορίζοντας λοιπόν 10μ, διασχίζουμε την λάκα και ακολουθώντας πάντοτε την πυκνή σήμανση αρχίζουμε την τραβέρσα προς τα ανατολικά. Σε υψόμετρο 2210μ συναντάμε σηματοδοτημένη διασταύρωση που ενημερώνει για την συνέχεια ανατολικά, σε κάθοδο προς τα Θεοδώριανα. Την αγνοούμε και συνεχίζουμε σε ευχάριστο μονοπάτι που τραβερσάρει ισοϋψώς την κορυφογραμμή από τα ανατολικά. Το μονοπάτι αν και χωρίς σήμανση έχει διακριτό ίχνος, και ολοκληρώνεται σε ομαλό σημείο της κορυφογραμμής ελαφρώς βόρεια της ανώνυμης κορυφής 2199μ. Η κορυφή αυτή με υψομετρικό στύλο της Γυς, ουσιαστικά αποτελεί την νοτιότερη απόληξη της κοινής με το Καταφύδι κορυφογραμμής. Οι επιλογές για την συνέχεια από το σημείο αυτό είναι δυο, είτε η συνέχεια προς τα ΝΑ με σκοπό χωματόδρομο που κατηφορίζει σε στάνες της Άνω Κουστελάτας, είτε η αρχικά ελεύθερη κατάβαση προς τα δυτικά για χωματόδρομο που ολοκληρώνεται σε στάνη στην δυτική βάση της κορυφής. Στην παρούσα καταγραφή αποτυπώνεται το δεύτερο. Κατεβαίνουμε λοιπόν ελεύθερα σε σχετικά απότομη αλλά βατή πλαγιά, και προσεγγίζουμε την Στάνη και τον χωματόδρομο σε υψόμετρο 1950μ. Ο εξαιρετικά βατός και επίπεδος χωματόδρομος, μας οδηγεί πολύ γρήγορα με κατεύθυνση νότια, στο διάσελο μεταξύ των κορυφών 2199 και Σκοπού. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται και πάλι ποιμενική περίφραξη. Αφού ανοίξουμε ( και ξανα-κλέισουμε πίσω μας ) την πόρτα στο κέντρο της, συνεχίζουμε για λίγα μέτρα ακόμα επί του χωματόδρομου. Στο σημείο αυτό ( υψ.1965μ ) τον εγκαταλείπουμε. Στόχος η τραβέρσα του Σκοπού και η τελική άνοδος για το Διάσελο Τσούμα Κατή. Αρχικά λοιπόν κατηφορίζουμε σε μικρή λάκα προς τα ΝΑ, 30μ χαμηλότερα. Στην τελευταία, συναντάμε διακριτό κτηνοτροφικό μονοπάτι που μας ανεβάζει μεταξύ της ανατολικής βάσης του Σκοπού και μικρής έτερης απόληξης-κορυφής. Εδώ να επισημανθεί πως βρισκόμενος κανείς στο προαναφερθέν διάσελο μεταξύ Σκοπού και 2199, διακρίνει μια πολλά υποσχόμενη ράμπα που τραβερσάρει την ανατολική βάσή του Σκοπού χωρίς να χάνει αυτά τα 30μ υψομετρικής. Όμως αυτή καταλήγει σε αδιέξοδο. Επιστρέφοντας στην περιγραφή, αφού διασχίσουμε αλλεπάλληλες μικρές λάκες, σε εύκολο πεδίο με κτηνοτροφικά πάντοτε μονοπάτια ( κατεύθυνση Ν-ΝΑ ), βρισκόμαστε πλέον λίγα μέτρα χαμηλότερα της εγκάρσιας γραμμής που σχηματίζουν οι κορυφές της Τσούμας Κατή. Το διάσελο εντοπίζεται 200μ στα δυτικά της ψηλότερης κορυφής και ορίζεται από κούκο που ξεχωρίζει σε μικρή απόληξη στα δεξιά του. Η κύρια χάραξη πάντως του μονοπατιού, οδηγεί εκεί. ( υψ. 2020μ ). Στο σημείο αυτό έχουμε πλέον ολοκληρώσει το σύνολο των υψομετρικών διακυμάνσεων της διάσχισης και απομένει μόνο η κάθοδος. Συγχρόνως, κοιτώντας πίσω προς βορρά, διαπιστώνουμε το μέγεθος της πορείας μας μέχρι εδώ, καθώς και πάλι η βορειότερη κορυφή με την οποία διατηρούμε οπτική επαφή είναι εκείνη του Καταφυδίου.

Διάσελο Τσούμα Κατή-Παρεκκλήσι Αγ.Νικολάου ( Ομαλή Βουλγαρελίου ):
Από το διάσελο ακολουθούμε το παλαιό πλατύ, αλλά κατά σημεία σβησμένο πλέον μονοπάτι, Βουλγαρέλι-Κουστελάτα. Αρχικά το μονοπάτι τραβερσάρει κατηφορίζοντας προς τα ΝΑ. Η χάραξη του είναι διακριτή και το πλάτος του δείχνει την παλαιά του σπουδαιότητα. Σε υψόμετρο 1850 μέτρα προσεγγίζουμε μικρή μακρόστενη λάκα που διακόπτεται από πεδίο κατακρήμνισης με σάρα. Το πεδίο από εδώ δυσκολεύει και τυχόν λάθη στην επιλογή της πορείας οδηγούν σε πεδίο με ολισθηρότητα και ταλαιπωρία. Συγχρόνως, το ίχνος του μονοπατιού προς το παρόν χάνεται. Ακολουθούμε λοιπόν την άκρη της Λάκας προς τα δυτικά και επιχειρούμε την κατάβαση προς νότο σε διακριτική ράχη. Το πεδίο αν και σχετικά ολισθηρό δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες και 40μ χαμηλότερα συναντάμε και πάλι το ίχνος του μονοπατιού που τραβερσάρει και πάλι προς τα δυτικά. Διασχίζοντας δυο στεγνές ρεματιές συναντάμε κούκο ( υψ. 1650μ ). Το πεδίο πλέον είναι βατότερο και κατηφορίζουμε προς νότο, στοχεύοντας συνεχώς τον επόμενο κούκο. Σε υψόμετρο 1580μ το μονοπάτι στρέφεται και πάλι προς τα ΝΑ και κατηφορίζει τραβερσάροντας. Το πεδίο, σε υψόμετρο 1490μ, εξομαλύνεται, και κινούμαστε πλέον σε βατή πλατιά ράχη στοχεύοντας χαρακτηριστικό μοναχικό Ρόμπολο ( υψ 1450μ ). Συνεχίζοντας νότια επι της ράχης προσεγγίζουμε Οροπέδιο με λιγοστά διάσπαρτα δέντρα και στεγνή ποτίστρα ( υψ. 1280μ ). 200μ νοτιότερα σε φαινομενική διακοπή της ράχης ακολουθούμε το ευκρινές κτηνοτροφικό μονοπάτι και κατηφορίζουμε προς τα ανατολικά. Φτάνουμε πλέον σε έτερο οροπέδιο, ενώ αριστερά μας διακρίνουμε τον χωματόδρομο που οδηγεί στον επαρχιακό δρόμο Βουλγαρελίου-Κυψέλης. Η κατάβαση όμως προς τα ανατολικά παρουσιάζει δυσκολίες, και για τον λόγο αυτό κινούμαστε ΝΔ, ακολουθώντας κτηνοτροφικό μονοπάτι. Στόχεύουμε την διακρινόμενη άκρη του δάσους. Φτάνοντας το, κατηφορίζουμε διατηρώντας σταθερή κατεύθυνση. Ακολουθώντας πάντοτε κτηνοτροφικό μονοπάτι με διακριτή χάραξη, διασχίζουμε μικρό ξέφωτο. Στην συνέχεια πολύ έυκολα τεμνίζουμε χωματόδρομο σε υψόμετρο 1125μ. Συνεχίζουμε επί αυτού προς τα ΝΑ για 200μ, και τεμνίζουμε τον κεντρικό προαναφερθέντα χωματόδρομο. Ακολουθώντας αυτή την φορά ΝΔ πορεία, οδηγούμαστε ( με μια-δυο προαιρετικές συντομεύσεις στροφών στο τέλος του ) στην επαρχιακή οδό Βουλγαρελίου Κυψέλης ( άσφαλτος ), 100μ ανατολικά του παρεκκλησίου Αγ.Νικολάου. Το παρεκκλήσι διατηρεί όμορφο αύλειο χώρο υπό σκιά δέντρου, με τραπέζι και πεζούλι. Στο σημείο αυτό ολοκληρώνεται και η διάσχιση. Θα πρέπει να έχει υπάρξει μέριμνα για την περισυλλογή της ομάδας ή την διασύνδεση των δυο σημείων, αφετηρίας και κατάληξης της διαδρομής, αμαξητί ( χρόνος δια οχήματος 1ω15λ ).

Γεώργιος Κορδιάς
Θωμάς Κόμης
Γρηγόρης Τζομάκας

English:

A route that crosses the whole of Tzumerka Mountain ridgeline. The route starts off from the northernmost tip of the mountain, at Pramanta refuge ( 1250m ) ( a dirt road and a trail reaches the refuge plateau from Pramanta ) and concludes at the southernmost tip, in a Small Chappel ( Ag.Nikolaos 1110m ) a bit higher from Vulgareli village. It reaches two of the most famous peaks of the mountain, Strogula 2112m and Katafidi 2393m, the latter being the highest of the mountain. The route is 26.9 km long and presents a 2330m elevation gain. It mostly follows shepherd trails but also some parts that are signed, specifically the parts Pramanta Refuge-Strogula Peak 2112m and Katafidi-Agathi Col-Katafidi 2393m-Theodoriana crossroad. It presents no significant technical difficulties ( a few passages at II UIAA with medium exposure ) but the lack of trail signing, the move on or by the ridgeline and the lack of water supply during the summertime, makes it a relatively difficult task that should not be taken recklessly. The route was recorded on a two day cross, with a camp at 2100m, 500m north of Bresena Plateau. As aforementioned, water supply is hard to find on the route during summertime, with the only available source being at 1750m, while on the ascent to Strogula Peak ( waypoint Piges Ryakia ).

Feel free to send a message for any questions regarding the route.
szczyt

2199 m

H ανώνυμη κορυφή 2199μ. Υψομετρικός στύλος ΓΥΣ. Όμορφη θέα στο νότιο τμήμα των Τζουμέρκων. Συνεχίζουμε σε ελεύθερη αλλά βατή κατάβαση για την στάνη και τον δρόμο στα ΝΔ. At 39.41418N, 21.14729E
Waypoint

Arhi HomDromu Bresenas

Χωματόδρομος που οδηγεί μέχρι το διάσελο βόρεια του Καταφιδίου. Αν και έχει τραυματίσει το βουνό, εξυπηρετεί προσφέροντας γρήγορη κίνηση. At 39.45747N, 21.14092E
Waypoint

Ktinotrofiki Dexameni Potistra

Τσιμεντένια δεξαμενή παραπλεύρως του δρόμου. Νερό μόνο δια ζώα. At 39.45299N, 21.14515E
Przełęcz

Diaselo Agathiu

Ο δρόμος διασχίζει διάσελο μεταξύ των δυο κορυφών του Αγκαθιού. Συνεχίζουμε στην ανατολική πλευρά της κορυφογραμμής μέχρι το διάσελο βόρεια του Καταφυδίου. At 39.44536N, 21.14953E
Przełęcz

Diaselo Agathiu-Katafidiu

Διάσελο που τέμνει ο κατεστραμμένος χωματόδρομος μεταξύ Καταφυδιου και Αγκαθιού. Υψ. 2220μ.
Przełęcz

Diaselo Rokas-Gerakovuniu

Διάσελο Ρόκας-Γερακοβουνίου. Η σηματοδότηση οδηγεί προς τα ανατολικά στην Πηγή Αγκάθι και στην συνέχεια στους Μελισουργούς. Συνεχίζουμε με μικρή άνοδο προς βορά.
Przełęcz

Diaselo Tsuma Kati

Το διάσελο Τσούμα Κατή σε υψόμετρο 2020μ. Οριοθετείται με Κούκο στην παράπλευρη κορυφή-απόληξη. Συνεχίζουμε σε κάθοδο πλεόν, περνώντας τον φράκτη. Το μονοπάτι είναι αρχικά αχνό αλλά διακριτό. At 39.39677N, 21.16007E
Waypoint

Diashizume Lakes Ktin Monopatia

Διασχίζουμε αλεπάλληλες λάκκες σε κτηνοτροφικά μονοπάτια. Χωρίς κόντρα στοχεύουμε το ορατό διάσελο στα δυτικά της κορυφής Τσούμα Κατή. At 39.40088N, 21.15776E
Waypoint

Eleftheri Vati Katavasi

Κατεβαίνουμε ελεύθερα σε βατό πεδίο την δυτική πλαγιά της 2199μ, με στόχο την ορατή στάνη και τον χωματόδρομο.
Waypoint

Ep.Odos Kipseli-Vulgareli

Άσφαλτος. Ο χωματόδρομος διασταυρώνεται με την Επαρχιακή οδό Βουλγαρελίου-Κυψέλης. Υψ 1010μ.
Waypoint

Exodos Perasmatos Gerakovuniu

Έξοδος/ Είσοδος Περάσματος Γερακοβουνίου. Δυο κούκοι. At 39.46572N, 21.13588E
szczyt

Gerakovuni 2211m

Η κορυφή Γερακοβουνίου. Να μην συγχέεται με την κορυφή Πλάκα Γερακοβουνίου. At 39.46621N, 21.13712E
Waypoint

Homatodromos / Stani

Στάνη και χωματόδρομος που ακολουθούμε προς τα ΝΑ. Μετά από 700μ συναντάμε περίφραξη ξερολιθιάς. Ανοίγουμε με σκοινί την μεταλλική πόρτα και συνεχίζουμε.
Waypoint

Homatodromos B

Ο κεντρικός χωματόδρομος κατηφορίζει δια μέσω δάσους, προς τα Δυτικά. Εύκολα και γρήγορα, μας οδηγεί στην επαρχιακή οδό Βουλγαρελίου-Κυψέλης. At 39.37711N, 21.16715E
Waypoint

Homatodtomos Α

Προσεγγίζουμε χωματόδρομο υψ 1140μ. Συνεχίζουμε προς τα ανατολικά με στόχο τον κεντρικό, που κατηφορίζει προς τα ΝΔ για τον επαρχιακό δρόμο Βουλγαρελίου-Κυψέλης. At 39.37795N, 21.16618E
szczyt

Katafidi 2393m

Καταφύδι 2393μ. Η υψηλοτέρα κορυφή των Τζουμέρκων. Ελληνική σημαία κοσμεί την κορυφή. Τετράδιο κορυφής. Συνεχίζουμε προς νότο στο σηματοδοτημένο μονοπάτι για Θεοδώριανα ( κινείται παράλληλα και ανατολικά της κορυφογραμμής ). At 39.42991N, 21.14763E
schronisko

Katafigio Pramanton

Το όμορφο καταφύγιο Πραμάντων. Χωματόδρομος 3 χλμ οδηγεί εδώ. Λειτουργεί όλο τον χρόνο κατόπιν συνεννόησης, από τους πάντοτε φιλικούς Μπάμπη και Πόλα. Ξεκινάμε την πορεία προς τα Ν-ΝΔ σε ευδιάκριτο μονοπάτι (Τ2) με σήμανση.
szczyt

Korifi Anonimi 2120m

Ανώνυμη Κορυφή 2120m. Το ευδιάκριτο μονοπάτι την τραβερσάρει από τα δυτικά. At 39.49206N, 21.12349E
Waypoint

Korifogrammi Simio Anatolika Storogkulas

Προσεγγίζουμε την κορυφογραμμή Τζουμέρκων. Χωρίς σακίδια ανεβαίνουμε μέχρι την κορυφή της Στρογγούλας προς τα δυτικά ( 5λ ).
Waypoint

Kukos Efkolo Perasma

Διακριτός κούκος στο μέσο του περάσματος Γερακοβουνίου. Διασχίζουμε μικρό βράχινο ζωνάρι με πέρασμα ενός βήματος. Διακρίνεται ο Κούκος της Εξόδου στο βάθος. Συνεχίζουμε σε μικρή σάρα. At 39.46741N, 21.13581E
Waypoint

Kukos Mon Vulgareliu

Κούκος που οριοθετεί το διακριτό πλεόν μονοπάτι. Κατηφορίζουμε στοχεύοντας συνεχώς στον επόμενο κούκο.
Waypoint

Laka A.C Bresena

Όμορφη μικρή Λάκκα σε υψόμετρο 2100μ στο βόρειο άκρο του Οροπεδίου της Μπρέσενας, προσφέροντας όμορφη θεα στο τελευταίο. Επελέγη για διανυκτέρευση. Συνεχίζουμε προς τα Ν σε ασαφές μονοπάτι. Συναντάμε 1-2 σημεία με σήμανση.
Waypoint

Portes Enarxi Traversas

Το μονοπάτι οδηγεί μεταξύ της πλαγιάς και ξέχωρης τριγωνικής απόληξης ( πόρτες ). Στην συνέχεια ξεκινά τραβέρσα. At 39.50364N, 21.11471E
Waypoint

Luki Exodos

Έξοδος λουκιού σε πλαγιά. Συνεχίζουμε βατά, ανηφορίζοντας λοξά προς τα ΝΑ.
szczyt

Mesea Κorifi 2130m

Όμορφη κορυφή μεταξύ Ρόκας Κορυφογραμμής και Στρογγούλας. At 39.48487N, 21.12551E
Waypoint

Mikri Laka

Συνεχίζουμε ακολουθώντας την σήμανση για Θεοδώριανα εγκαταλείποντας την κορυφογραμμή. Εναλλακτικά, παραμένουμε επί αυτής χωρίς σήμανση και με μερικό scramble.
Skrzyżowanie

Monopati Gia Dias Ts.Kati

Εγκαταλείπουμε τον χωματόδρομο και κατηφορίζουμε σε μικρή λάκκα, στην Ανατολική βάση της κορυφής Σκοπού. Αμέσως ανηφορίζουμε σε άνοιγμα. Ευδιάκριτο κτηνοτροφικό μονοπάτι.
Skrzyżowanie

Diastavrosi / Enarxi Monopati Traversa

Εγκαταλείπουμε το μονοπάτι που συνεχίζει για Θεοδώριανα σε διασταύρωση με κόκκινη σήμανση σε βράχο ( βέλη ). Συνεχίζουμε σε καταπληκτικό μονοπάτι που τραβερσάρει ισοΰψώς την κορυφογραμμή, και επανέρχεται σε αυτήν βόρεια της κορυφής 2199. At 39.42335N, 21.15210E
Waypoint

Monopati Vulgareliu

Το ευδιάκριτο αρχικά μονοπάτι ( σβησμένο παλαιό πλατύ μονοπάτι ) τραβερσάρει κατηφορίζοντας προς τα ΝΑ. At 39.39589N, 21.16134E
Waypoint

Oropedιο Potistra

Οροπέδιο με ποτίστρα χωρίς νερό ( Σεπ.2018 ) σε υψόμετρο 1330μ. Συνεχίζουμε επί της ράχης προς τα νότια και αφού πέσουμε ανατολικά σε οροπέδιο στρεφόμαστε σε κτηνοτροφικό μονοπάτι προς τα ΝΔ με στόχο το δάσος. At 39.38262N, 21.16724E
Architektura sakralna

Pareklisi Ag Nikolau

Παρεκκλήσι Αγ.Νικολάου επί της επαρχιακής οδού Βουλγαρέλι-Κυψέλη. 1130μ. Ολοκλήρωση της διάσχισης. Αύλειος χώρος υπό δέντρου με τραπέζι. At 39.37581N, 21.16194E
Waypoint

Perasma B

Πέρασμα ανάμεσα σε βράχο. Πεζοπορικό με μέτρια έκθεση. Πυκνή σήμανση, At 39.49833N, 21.11885E
Waypoint

Perasma Α

Ανάβαση πλατιού διέδρου αναπτύγματος 4μ, χωρίς έκθεση. ΙΙου UIAA. At 39.50075N, 21.11963E
fontanna

Piges Ryakia

Σημείο με διάσπαρτα ρυάκια. Πόσιμο νερό, Ροή όλο τον χρόνο.
Waypoint

Pilie Eisodos Lukiu

Χαρακτηριστικό πιλιέ. Περνάμε ακριβώς από κάτω του σε αχνό μονοπάτι. Αμέσως συναντάμε το λούκι. Αρχικά κολλάμε αριστερά και στην συνέχεια περνάμε στα δεξιά, σε ορατή έξοδο με scramble-ΙΙου.
drzewo

Robolo

Μοναχικό ρόμπολο, νότια της πλαγιάς της Τσούμα Κατή. Συνεχίζουμε σε βατό πεδίο με κτηνοτροφικό μονοπάτι στην ράχη και λίγο αργότερα πέφτουμε στα ανατολικά της σε οροπέδιο με ποτίστρα. At 39.38670N, 21.16586E
szczyt

Roka Korifogramis 2143m

H Κορυφή Ρόκα Κορυφογραμμής, υψηλότερη του βόρειου συγκροτήματος Τζουμέρκων. Υψομετρικός στύλος ΓΥΣ. Να μην συγχέεται με την κορυφή Ρόκα 2020μ. Συνεχίζουμε επί της κορυφογραμμής προς νότο. Αραιή σήμανση. At 39.48034N, 21.12627E
Waypoint

Monopati Strogulas Simansi

Το σηματοδοτημένο μονοπάτι μας οδηγεί πάντοτε ευδιάκριτα στην κορυφή της Στρογγούλας, Εντυπωσιακές εικόνες κατά την διάρκεια της ανάβασης.
Waypoint

Sinehizume Stin Akri Tis Lakas

Συνεχίζουμε προς τα ΝΔ στην άκρη της λάκκας πριν κατηφορίσουμε για το δύσκολο σημείο του μονοπατιού ( σβησμένο-ολισθηρό ).
Waypoint

Stani Bresenas

Η κλασσική στάνη της Μπρέσενας λίγα μέτρα χαμηλότερα της Σκάλας Σταμάτη. Η πηγή στα βράχια δεν παρουσιάζε ροή ( Σεπ.2018 ).
Skrzyżowanie

Stani Kardioshimi

Εγκαταλελειμμένη στάνη σε πατάρι σε υψόμετρο 1740μ. Από εδώ ξεκινά η μικρή παράκαμψη για τις πηγές ( κατεύθυνση Αντολική περίπου 5 λεπτά ). Ροή όλο τον χρόνο. Αλλιώς συνεχίζουμε προς νότο με σήμανση. At 39.50240N, 21.11941E
szczyt

Strogula 2112m

Η περιζήτητη κορυφή της Στρογγούλας, 2112μ. Υψομετρικός στύλος. Κυκλική ξερολιθιά. Θέα προς νότο στην συνέχεια της κορυφογραμμής. At 39.49700N, 21.11747E
Waypoint

Teliko Αnevasma

Τελικό ανέβασμα για την έξοδο. Το ευδιάκριτο μονοπάτι κολλά στον τοίχο. Πεζοπορικό, αλλά με έκθεση. At 39.46626N, 21.13634E
Waypoint

Traversa

Το ευδιάκριτο μονοπάτι τραβερσάρει με κατάληξη το φυσικό μπαλκόνι της Στάνης.
Waypoint

Vato Pedio

Ολοκληρώνουμε την κόντρα και συνεχίζουμε προς τα ΝΑ. Στοχεύουμε μεγάλο λοξό βράχο και περνάμε από κάτω του.
Waypoint

Voria Rahi Katafidi

Ανεβαίνουμε ακολουθώντας την σήμανση, στην πολύ όμορφη βόρεια ράχη Καταφυδίου. At 39.43289N, 21.14952E
Waypoint

Vrahos Se Shima Paputsiu Perasma Gerakovuniu

Περνάμε κάτω από τον βράχο σε σχήμα παπουτσιού. Συνεχίζουμε την ισοϋψή τραβέρσα σε αχνό μονοπάτι. Στόχος το Πιλιέ στα ΝΔ. Περνάμε και αυτό από κάτω, στην βάση του. At 39.46916N, 21.13470E
Waypoint

Xefoto

Ξέφωτο στο δάσος Κωνοφόρων. Συνεχίζουμε σε ευδιάκριτο μονοπάτι προς τα ΝΔ για τον χωματόδρομο. At 39.37891N, 21.16638E
Waypoint

Xerolithia Rokas

Ποιμενική ξερολιθιά που διαχωρίζει τα βοσκοτόπια των χωριών. Συνεχίζουμε σε τραβέρσα προς το Διάσελο Γερακοβουνίου-Ρόκας.
Waypoint

Κukos Simansi

Κούκος και σήμανση. Συνεχίζουμε στο ορατό μονοπάτι με κατεύθυνση την επίσης ορατή έξοδο, At 39.46672N, 21.13644E

4 Opinie

 • Zdjęcie bilzol

  bilzol 2018-10-23

  Γειά σας,
  διαβάζοντας την περιγραφή σας θα ήθελα απλά να επισημάνω ότι δυστυχώς παρακάμψατε, με τραβέρσα, κάποια από τα πιο εντυπωσιακά τμήματα της κορυφογραμμής όπως, το πέρασμα του Γερνοβουνίου (ή Γερακοβουνίου) που κινείται ψηλότερα, το χτένι του Σχισμένου Λιθαριού καθώς και την κορυφογραμμή/χτένι νότια μετά το Καταφίδι. Αλλά από την άλλη, μία διάσχιση των Τζουμέρκων είναι εντυπωσιακή όπως και να γίνει!
  Καλές πορείες!
  Βασίλης

 • Zdjęcie Oxia Palus

  Oxia Palus 2018-11-22

  This is a very interesting route, will visit the area next Summer. Will send a message for further details if necessary. Thanks.

 • haltmich 2020-10-12

  ευχαριστώ για την τέλεια περιγραφή του περάσματος, που μου έδωσε το θάρος να το κάνω μόνη μου, την διαδρομή ανέβασα ήδη.

 • Zdjęcie celembrimbor

  celembrimbor 2020-10-12

  Χαίρομαι που η περιγραφή βοήθησε. Όμορφη η κυκλική διαδρομή που ανεβάσατε. Καλές αναβάσεις!

You can or this trail