-
-
675 m
468 m
0
6,4
13
25,67 km

Obejrzane 925 razy, pobrane 3 razy

w pobliżu Hockai, Wallonia (Belgique)

Deze tocht is geen officieel parcours, maar volgt wel grotendeels bewegwijzerde langlaufroutes. De tocht kan ingekort worden met 4 km aangezien het laatste stuk een lus vanuit Hockai is. Startpunt is Hockai waar ook langlaufmateriaal kan worden gehuurd (zie websites onderaan). Aangezien het een lange tocht is, is het van belang om degelijk materiaal te huren of eigen materiaal te gebruiken. In Hockai start je met de zwarte piste. Deze volg je een hele tijd tot je op de "Vecquée" komt, een eeuwenoude kilometerslange rechte weg dwars door de Hoge Venen. Vroeger bevond deze weg zich op de grens tussen België en Pruisen en onderweg zie dan ook verschillende grenspalen met de letters B en P. Op het ogenblik dat de zwarte route naar links afbuigt, ga je nog even rechtdoor tot aan grenspaal 151, waar ook het "Croix des Fiancés" staat. Een koppel verloofden kwam hier om het leven in een sneeuwstorm in januari 1871. Even verderop (WP1) sla je rechtsaf, bergaf door het bos. Ongeveer 1 km verderop (WP2) kom je op de groene loipe van de Baraque Michel die je naar links volgt (zie ook link naar pdf document onderaan). Nabij Baraque Michel, aan de kapel, ga je terug op de Vecquée, deze keer zuidwestwaarts. Een kilometer later sla je rechtsaf, Blijf hier zeker op de paden want je bevindt je hier temidden van beschermde, kwetsbare natuurgebieden (zone B/C). Bij aanvang van dit pad evalueer je best de sneeuwconditie. Als die niet ideaal is, vervolg je beter de Vecquée tot aan het punt waar je de zwarte piste verlaten hebt en vervolg je gewoon de zwarte piste. Als de sneeuw OK is, kun je naar rechts en kom je na een paar kilometer bij het Amerikaans monument, ter nagedachtenis van de 8-koppige bemanning van een vliegtuig dat neergestort is op 6 april 1945. Ga aan het kruis bergaf en je komt terug uit op de zwarte piste. Iets voorbij een bank, staat een minder opvallende herdenkingssteen voor een neergestort Engels vliegtuig (29/6/1943). Je volgt de zwarte route verder tot Hockai, waar je nog de loipe "Les Linaigrettes" (4 km) kunt volgen als je nog niet voldaan bent. Deze route start doorheen weiland en is alleen 's winters open gesteld. De rest van de route kan het hele jaar door ondernomen worden, al wandelend en in de winter eventueel met sneeuwschoenen.
Moeilijkheidsgraad van de tocht : een gemiddelde conditie is vereist omwille van de lengte van de tocht. Echt steile stukken zijn er niet, maar wat langlaufervaring en een goed evenwichtsgevoel zijn toch wel nodig om de tocht vlot te ondernemen, zeker als je afwijkt van de zwarte route. De zwarte route zelf is goed bewegwijzerd, maar verwacht geen perfecte loipe die elke dag met een sneeuwscooter is geëffend. Je volgt het spoor van de voorgangers en als zij het goed hebben gedaan, heb je een redelijk spoor, anders niet. Er is een stukje van de zwarte route afgeweken, heen en terug naar Baraque Michel omdat hier mooie, grote open stukken zijn die je voor de rest op de zwarte route amper tegenkomt.

Meer info :
http://www.ski-botrange.be/lib/Carte_de_ski_201312.pdf
http://www.catpw.be/NL/ski.htm
http://fr.ardennes-etape.com/vacances-ardenne-Ski-de-fond-66/Pistes-de-ski-des-Hautes-Fagnes-et-des-Linaigrettes-180.html
http://www.eifelnatur.de/Niederl%E4ndisch/Seiten/Kruis%20der%20Verloofden.html
http://nl.tracesofwar.com/artikel/11957/Monument-Amerikaanse-Piloten.htm
http://nl.tracesofwar.com/artikel/6538/Monument-Britse-Piloten.htm
Architektura sakralna

Chapel

Kapel
Architektura sakralna

Hockai church

Kerk
Provisioning

La Baraque Michel 672m (36) Regional Restaurant

panorama

La Croix Des Fiancés 620m Memorial

Waypoint

Les Linaigrettes 4 km

Stavelot
panorama

Monument Anglais Memorial

Naaldhout
panorama

Monument Aux Aviateurs Americains 1940-1945 Memorial

Informacja

WP1 leaving black track

Jalhay
Waypoint

WP2 joining green track

Grindweg

Komentarze

    You can or this trail