• Zdjęcie De Senterada a Burguet, Cérvoles i Erinyà per la serra de Camporan-Estall
  • Zdjęcie De Senterada a Burguet, Cérvoles i Erinyà per la serra de Camporan-Estall
  • Zdjęcie De Senterada a Burguet, Cérvoles i Erinyà per la serra de Camporan-Estall

Czas  3 godzin 30 minut

Współrzędne 3412

Uploaded 28 kwietnia 2014

Recorded września 2010

-
-
1 514 m
628 m
0
8,1
16
32,49 km

Obejrzane 2115 razy, pobrane 83 razy

w pobliżu Senterada, Catalunya (España)

[CA] De Senterada a Burguet, Cérvoles i Erinyà per la serra de Camporan-Estall
Itinerari en BTT entre Senterada i Erinyà, al Pallars Jussà, que recorre els vessants orientals de la serra de Camporan-Estall, tributaris de la conca del Flamisell. El recorregut permet conèixer aquests amplis i solitaris relleus prepirinencs visitant petits nuclis muntanyencs on són presents, encara, vestigis d'un món rural ja passat. El paisatge comprèn lloms amples i suaus coberts de pastures i extenses forests de pi roig amb alguns rodals de roure. A les parts més altes, els prats s'alternen amb petites masses de pi negre barrejades, a les obagues, amb el faig i el boix grèvol. Els espectaculars penya-segats de la segona part del recorregut són un abric idoni per als rapinyaires, entre els quals destaca la presència del trencalòs.
Ruta senyalitzada.
El punt de partida és la població de Senterada. Des de la Pobla de Segur, s'hi arriba en 10 km prenent la carretera N-260 en direcció N cap al Pont de Suert. La vila es troba encastada a la riba esquerra del riu Bòssia, vora la confluència amb el Flamisell. L'església parroquial de Santa Maria correspon a l'antic monestir de Senterada, de tradició visigòtica. És la porta de la vall Fosca i de la de Manyanet.

0,00 km (725 m). Senterada. Se surt per la carretera N-260 girant a la dreta (N) en direcció al Pont de Suert. Abans de creuar el pont de la carretera general, s'agafa a l'esquerra (NO) la carretera local que puja a Burguet i Cérvoles (indicacions). Es fan grans llaçades per guanyar altitud, es deixa a la dreta (O) el trencall cap a Naens i Cadolla (4,00 km, 973 m) i es continua remuntant a migdia.

5,30 km (1.072 m). Burguet, vilatge del municipi de Senterada, aturonat a la dreta del Flamisell. Al s. XIX formava part del municipi de Cérvoles. Hi ha una font. Se segueix per la pista, ara de terra, que després d'alguns revolts arriba al trencall del poble de Cérvoles.

7,47 km (1.173 m). Bifurcació amb l'accés a Cérvoles. S'agafa momentàniament el desviament de l'esquerra (SE) per anar a visitar el poble, on s'accedeix al km 8,06 (1.170 m). Pertany al municipi de Senterada. L'església parroquial està dedicada a sant Aventí. És recomanable pujar fins dalt de tot del poble, sobre l'església, per gaudir d'una magnífica panoràmica de la contrada. Hi ha una font. Es torna a la bifurcació anterior.

8,65 km (1.173 m). Bifurcació amb l'accés a Cérvoles. Ara es gira a l'esquerra en direcció S. De seguida, als 160 m, es deixa un trencall a la dreta (NO), que se'n va a Adons per Colldeberri, i es continua recte cap al SE. La pista, amb alguns trams deteriorats i sòl irregular, ascendeix zigzaguejant suaument.

11,09 km (1.352 m). Es deixa a mà esquerra (E) la desviació que duu a l'ermita de Sant Roc. Si es té temps, és recomanable visitar-la (està a 600 m de distància i a una cota de 1.298 m); hi ha una bona panoràmica des del proper turó del Codó. Es continua endavant, la pista fa un revolt a la dreta (NO) i s'arriba al dolmen de la Cabana del Moro (11,29 km, 1.365 m), de petites dimensions; queda a la dreta del camí (N).

Es prossegueix pujant i, 350 metres més enllà, la pista fa un gir pronunciat a la dreta (NE). En aquest punt, es deixa un trencall a l'esquerra (O) que fa drecera i remunta directament fins a la mateixa pista evitant l'ample revolt. Una mica més enllà, es deixa un altre desviament a l'esquerra. Es fa una llarga llaçada voltant la coma de Sant Roc. Cal estar atents amb algunes tanques per al bestiar.

15,96 km (1.464 m). Es retroba la drecera deixada abans i es continua endavant (O/NO) flanquejant el vessant oriental de la serra de Camporan-Estall.

17,70 km (1.425 m). Capçalera del barranc de la Torre. La pista gira a llevant travessant l'obaga de la muntanya de Sant Aleix.

19,77 km (1.304 m). Bifurcació. En un pronunciat revolt a l'esquerra (NE), es deixa a la dreta el trencall de Sant Aleix i es continua baixant. La pista fa una gran ziga-zaga i se situa sobre el barranc d'Enserola, continuació del torrent de la Torre. Cal aturar-se per contemplar les espectaculars roques i penya-segats de l'entorn situats tant a la dreta, al S (serrat del Ban i tossal dels Corbs), sobre la pista, com a l'altra banda del barranc, al N (serra d'Enserola, on destaca l'espectacular paret monolítica anomenada la Taula). Se segueix davallant.

24,08 km (842 m). Ermita de Sant Isidre, a la dreta del camí. Es gira a migdia i es descendeix cap a Erinyà desembocant a la carretera que hi accedeix, que s'agafa a la dreta (SO).

26,00 km (737 m). Erinyà. El poble està situat en un coster a l'esquerra del torrent d'Erinyà, sobre la confluència amb el Flamisell. Se surt de la població baixant a llevant per la carretera fins a desembocar a la N-260.

27,46 km (643 m). Carretera N-260. Cal creuar-la i davallar a la dreta (SE) per agafar la carretera vella, que se segueix a mà esquerra en direcció N. Es deixa a la dreta el pont d'Erinyà, per on se'n va la carretera L-522 en direcció a la Pobla de Segur, i es continua cap al N travessant el congost d'Erinyà, un estret engorjat obert pel Flamisell a través de la serra de Sant Gervàs, que comunica la vall Fosca amb la conca de Tremp. Passat el congost, el traçat retorna a la N-260 (28,92 km, 668 m): se segueix en direcció N per l'ample voral de la carretera fins a tornar a Senterada.

32,49 km (725 m). Senterada, punt de partida i final del recorregut.

Més informació

[ES] De Senterada a Burguet, Cérvoles y Erinyà por la sierra de Camporan-Estall
Itinerario en BTT entre Senterada y Erinyà, en el Pallars Jussà, que recorre las laderas orientales de la sierra de Camporan-Estall, tributarias de la cuenca del Flamisell. El recorrido permite conocer estos amplios y solitarios relieves prepirenaicos visitando pequeños núcleos montañosos donde están presentes, aún, vestigios de un mundo rural ya pasado. El paisaje comprende lomas anchas y suaves cubiertas de pastos y extensos bosques de pino silvestre con algunos rodales de roble. En las partes más altas, los prados se alternan con pequeñas masas de pino negro mezcladas, en las umbrías, con hayas y acebos. Los espectaculares riscos de la segunda parte del recorrido son un abrigo idóneo para las rapaces, entre las que destaca la presencia del quebrantahuesos.
Ruta señalizada.

El punto de partida es Senterada. Desde la Pobla de Segur, se llega a esta población en 10 km tomando la carretera N-260 en dirección N hacia el Pont de Suert. La villa se encuentra encajonada en la orilla izquierda del río Bòssia, cerca de la confluencia con el Flamisell. La iglesia parroquial de Santa Maria corresponde al antiguo monasterio de Senterada, de tradición visigótica. Es la puerta de la Vall Fosca y de la de Manyanet.

0,00 km (725 m). Senterada. Se sale por la carretera N-260 girando a la derecha (N) en dirección al Pont de Suert. Antes de cruzar el puente de la carretera general, se toma a la izquierda (NO) la carretera local que sube a Burguet y Cérvoles (indicaciones). Se hacen grandes lazadas para ganar altitud, se deja a la derecha (O) el desvío hacia Naens y Cadolla (4,00 km, 973 m) y se sigue remontando a mediodía.

5,30 km (1.072 m). Burguet, aldea del municipio de Senterada situada en un cerro a la derecha del Flamisell. En el s. XIX formaba parte del municipio de Cérvoles. Hay una fuente. Se sigue por la pista, ahora de tierra, que después de algunas curvas llega al desvío del pueblo de Cérvoles.

7,47 km (1.173 m). Bifurcación con el acceso a Cérvoles. Se toma momentáneamente el desvío de la izquierda (SE) para ir a visitar el pueblo, donde se accede en el km 8,06 (1.170 m). Pertenece al municipio de Senterada. La iglesia parroquial está dedicada a san Aventino. Es recomendable subir hasta lo más alto del pueblo, sobre la iglesia, para disfrutar de una magnífica panorámica de la región. Hay una fuente. Se vuelve a la bifurcación anterior.

8,65 km (1.173 m). Bifurcación con el acceso a Cérvoles. Ahora se gira a la izquierda en dirección S. En seguida, a los 160 m, se deja un desvío a la derecha (NO), que se va a Adons por Colldeberri, y se sigue recto hacia el SE. La pista, con algunos tramos deteriorados y suelo irregular, asciende zigzagueando suavemente.

11,09 km (1.352 m). Se deja a mano izquierda (E) la desviación que lleva a la ermita de Sant Roc. Si se tiene tiempo, es recomendable visitarla (está a 600 m de distancia y a una cota de 1.298 m); hay una buena panorámica desde el próximo cerro del Codó. Se sigue adelante, la pista hace una curva a la derecha (NO) y se llega al dolmen de la Cabana del Moro (11,29 km, 1.365 m), de pequeñas dimensiones; queda a la derecha del camino (N).

Se prosigue subiendo y, 350 metros más allá, la pista hace un giro pronunciado a la derecha (NE). En este punto, se deja un desvío a la izquierda (O) que sirve de atajo y remonta directamente hasta la misma pista evitando la ancha curva. Un poco más allá, se deja otro desvío a la izquierda. Se hace una larga lazada alrededor del altiplano de Sant Roc. Hay que estar atentos con algunas vallas para el ganado.

15,96 km (1.464 m). Se reencuentra el atajo dejado antes y se sigue adelante (O/NO) flanqueando la vertiente oriental de la sierra de Camporan-Estall.

17,70 km (1.425 m). Cabecera del barranco de la Torre. La pista gira a levante atravesando la umbría de la montaña de Sant Aleix.

19,77 km (1.304 m). Bifurcación. En una curva pronunciada a la izquierda (NE), se deja a la derecha el desvío de Sant Aleix y se continúa bajando. La pista hace un gran zigzag y se sitúa sobre el barranco de Enserola, continuación del torrente de la Torre. Hay que detenerse para contemplar las espectaculares rocas y riscos del entorno situados tanto a la derecha, al S (loma del Ban y cerro de Els Corbs), sobre la pista, como al otro lado del barranco, al N (sierra de Enserola, donde destaca la espectacular pared monolítica llamada la Taula). Se sigue descendiendo.

24,08 km (842 m). Ermita de Sant Isidre, a la derecha del camino. Se gira a mediodía y se desciende hacia Erinyà desembocando en la carretera que accede a la población, que se toma a la derecha (SO).

26,00 km (737 m). Erinyà. El pueblo está situado en una cuesta a la izquierda del torrente de Erinyà, sobre la confluencia con el Flamisell. Se sale de la población bajando a levante por la carretera hasta desembocar en la N-260.

27,46 km (643 m). Carretera N-260. Hay que cruzarla y descender a la derecha (SE) para tomar la carretera vieja, que se sigue a mano izquierda en dirección N. Se deja a la derecha el puente de Erinyà, por donde se va la carretera L-522 en dirección a la Pobla de Segur, y se continúa hacia el N atravesando el desfiladero de Erinyà, una estrecha garganta abierta por el Flamisell a través de la sierra de Sant Gervás, que comunica la Vall Fosca con la cuenca de Tremp. Pasado el desfiladero, el trazado vuelve a la N-260 (28,92 km, 668 m): se sigue en dirección N por el ancho arcén de la carretera hasta volver a Senterada.

32,49 km (725 m). Senterada, punto de partida y final del recorrido.

Más información

Font: Generalitat de Catalunya, 30/09/10

Waypoint

Camí de Sant Aleix

Waypoint

Dolmen de la Cabana del Moro

Waypoint

Sant Isidre

Waypoint

Cérvoles

Waypoint

Senterada

Waypoint

Burguet

Waypoint

Erinyà

Komentarze

    You can or this trail