-
-
527 m
36 m
0
8,4
17
33,45 km

Obejrzane 2658 razy, pobrane 179 razy

w pobliżu la Bisbal d'Empordà, Catalunya (España)

[CA] De la Bisbal d'Empordà al puig d'ArquesItinerari que discorre pel sector septentrional de les Gavarres, entre la riera de Molines i el riu Daró, a ponent, i la riera del Jonquet, a llevant. L'orientació pot resultar complicada per les nombroses pistes forestals que constantment es reobren a la zona. El massís de les Gavarres constitueix, amb el de Begur, l'extrem nord de la serralada litoral catalana. Té la forma d'un gran arc que s'obre cap al nord, a cavall del Baix Empordà i el Gironès, i una extensió propera als 350 quilòmetres quadrats. Tot i haver estat intensament poblades, les Gavarres són ara unes muntanyes pràcticament deshabitades. El 2006 el Pla d'Espais d'Interès Natural de Catalunya (PEIN) protegia el massís de les Gavarres pels seus valors ecològics, paisatgístics i culturals. L'espai està gestionat per un consorci.
Ruta senyalitzada parcialment.
El punt de sortida de l'itinerari és a la Bisbal d'Empordà, capital de la comarca, on s'arriba a través de la C-66 entre Girona i Palafrugell.

0,00 km (37 m). La Bisbal d'Empordà. Cal situar-se a l'aparcament de vehicles que hi ha a la cruïlla dels carrers Nou i Coll i Vehí. Se surt pel carrer Nou en direcció a Fonteta, on s'arriba al km 1,7. Es continua pel costat dret de l'església en direcció a Fitor per una pista que puja vora la riera del Jonquet. Al km 2 cal deixar les marques del PR C-104 -que duu a Fitor- a la dreta i seguir per la pista principal en direcció SE obviant desviacions secundàries.

7,85 km (232 m). Es passa pel costat del mas Plaja i es baixa per la continuació de la pista seguint els senyals del sender PR C-105, que arriba per l'esquerra. Cal seguir els senyals, creuar dos cops la riera i arribar a Santa Coloma de Fitor.

8,93 km (250 m). Santa Coloma de Fitor. L'església original va ser consagrada el 948 pel bisbe Gotmar de Girona. L'edifici actual té dues naus rectangulars acabades en dos absis semicirculars. L'absis de migdia està construït en opus spicatum i té restes de pintures murals de tipus geomètric. El característic campanar, que és de planta quadrangular, s'eleva dos pisos per sobre de la teulada de l'església i està coronat per una teulada piramidal.

Es continua a l'esquerra seguint sempre els senyals del PR fins a les ruïnes de can Puig (9,30 km, 266 m). El camí ara gira a la dreta (O) i el PR segueix recte. Al km 9,6 es passa pel costat del caminet d'accés al dolmen del Llobinar. Es travessa la riera, immediatament es puja tombant a l'esquerra, es passa la font de Fitor (10,3 km, 234 m) i, al final de la forta pujada, se surt a una pista més ampla, que se segueix per la dreta (les dues opcions de més a la dreta condueixen al mateix punt). Al km 12,26 (250 m) s'agafa una desviació que baixa a la dreta.

12,70 km (225 m). Cruïlla de camins. Per la dreta (N) s'aniria a la Cavorca; cal girar a l'esquerra rodejant una cisterna i seguir per la pista principal.

14,56 km (207 m). Coll de la Ganga, on es troba la carretera GI-660. Cal creuar-la, continuar per la pista que hi ha a l'altra banda, una mica més a la dreta, i començar a pujar. Se segueix per la pista principal.

20,05 km (398 m). Sant Cebrià dels Alls, on conflueix el GR 92 per la dreta. Es continua recte cap a ponent.

21,82 km (464 m). La Creu d'en Sabater. Cruïlla de camins sota el puig d'Arques. Vint metres abans, s'ha deixat a la dreta el camí per on després es tornarà a la Bisbal d'Empordà. Ara s'ascendeix fins al puig d'Arques. Des de la cruïlla, cal tombar a la dreta pel primer trencall deixant, davant i a l'esquerra, la pista asfaltada que duu a Romanyà. Es puja fins a un petit collet (22,16 km, 496 m), des d'on es gira a l'esquerra (O) i, tot seguit, de nou a l'esquerra (S).

22,53 km (527 m). Puig d'Arques. Radar meteorològic, mirador sobre l'Empordà i dolmen (al NE). Es torna enrere fins a la Creu d'en Sabater (23,23 km) i ara es pren la desviació de l'esquerra que segueix en direcció N.

26,09 km (226 m). Cruïlla de pistes al coll de Bregó: cal seguir recte. Es continua davallant cap al N per la pista principal. De seguida, al km 26,41 (215 m), es tomba a la dreta. Més enllà, al km 26,77, se segueix recte i, al km 27,80, es continua a la dreta.

28,56 km (93 m). Font d'en Botó i bassa a mà dreta. Es desemboca a una pista i es gira a l'esquerra. Als 300 m se surt a una pista ampla, que se segueix a la dreta (E) durant 200 m. Es torna a girar a l'esquerra (N) fins que s'és al costat de la carretera GI-660, que baixa del coll de la Ganga. Es continua per la pista paral·lela a la carretera fins que, finalment, s'entra a la Bisbal d'Empordà.

33,45 km (37 m). Aparcament de vehicles a la Bisbal d'Empordà. Fi de l'itinerari.

Més informació

[ES] De la Bisbal d'Empordà al monte de ArquesItinerario que discurre por el sector septentrional de Les Gavarres, entre el torrente de Molines y el río Daró, a poniente, y el torrente del Jonquet, a levante. La orientación puede resultar complicada por las numerosas pistas forestales que constantemente se reabren en la zona. El macizo de Les Gavarres constituye, con el de Begur, el extremo norte de la cordillera litoral catalana. Tiene la forma de un gran arco que se abre hacia el norte, a caballo del Baix Empordà y el Gironès, y una extensión cercana a los 350 kilómetros cuadrados. A pesar de haber sido intensamente pobladas, Les Gavarres son ahora unas montañas prácticamente deshabitadas. En 2006 el Pla d'Espais d'Interès Natural de Catalunya (PEIN) protegía el macizo de Les Gavarres por sus valores ecológicos, paisajísticos y culturales. Este espacio natural está gestionado por un consorcio.
Ruta señalizada parcialmente.
El punto de partida del itinerario se encuentra en la Bisbal d'Empordà, capital de la comarca, donde se llega a través de la C-66 entre Girona y Palafrugell.

0,00 km (37 m). La Bisbal d'Empordà. Hay que situarse en el aparcamiento de vehículos que hay en el cruce de las calles Nou y Coll i Vehí. Se sale por la calle Nou en dirección a Fonteta, donde se llega en el km 1,7. Se continúa por el lado derecho de la iglesia en dirección a Fitor por una pista que sube junto al torrente del Jonquet. En el km 2 hay que dejar las marcas del PR C-104 -que se dirige a Fitor- a la derecha y seguir por la pista principal en dirección SE obviando desviaciones secundarias.

7,85 km (232 m). Se pasa junto a la masía Plaja y se baja por la continuación de la pista siguiendo las señales del sendero PR C-105, que llega por la izquierda. Hay que seguir las señales, cruzar dos veces el torrente y llegar a Santa Coloma de Fitor.

8,93 km (250 m). Santa Coloma de Fitor. La iglesia original fue consagrada el 948 por el obispo Gotmar de Girona. El edificio actual tiene dos naves rectangulares terminadas en dos ábsides semicirculares. El ábside de mediodía está construido en opus spicatum y tiene restos de pinturas murales de tipo geométrico. El característico campanario, que es de planta cuadrangular, se eleva dos pisos por encima del tejado de la iglesia y está coronado por un tejado piramidal.

Se continúa a la izquierda siguiendo siempre las señales del PR hasta las ruinas de Can Puig (9,30 km, 266 m). El camino ahora gira a la derecha (O) y el PR sigue recto. En el km 9,6 se pasa junto al camino de acceso al dolmen del Llobinar. Se atraviesa el torrente, inmediatamente se gira subiendo a la izquierda, se pasa la fuente de Fitor (10,3 km, 234 m) y, al final de la fuerte subida, se sale a una pista más ancha, que se sigue por la derecha (las dos opciones de más a la derecha conducen al mismo punto). En el km 12,26 (250 m) se toma una desviación que desciende a la derecha.

12,70 km (225 m). Se sale a un cruce de caminos. Por la derecha (N) se iría a la Cavorca; hay que girar a la izquierda rodeando una cisterna y seguir por la pista principal.

14,56 km (207 m). Collado de la Ganga, donde se encuentra la carretera GI-660. Hay que cruzarla, continuar por la pista que hay al otro lado, un poco más a la derecha, y empezar a remontar. Se sigue por la pista principal.

20,05 km (398 m). Sant Cebrià dels Alls, donde confluye el GR 92 por la derecha. Hay que seguir recto hacia poniente.

21,82 km (464 m). La Creu d'en Sabater. Cruce de caminos bajo el monte de Arques. Veinte metros antes, se ha dejado a la derecha el camino por donde luego se volverá a la Bisbal d'Empordà. Ahora se asciende al monte de Arques. Desde el cruce, hay que torcer a la derecha por el primer desvío dejando, enfrente y a la izquierda, la pista asfaltada que lleva a Romanyà. Se sube hasta un pequeño collado (22,16 km, 496 m), donde se gira a la izquierda (O) y, a continuación, de nuevo a la izquierda (S).

22,53 km (527 m). Monte de Arques. Radar meteorológico, mirador sobre L'Empordà y dolmen (al NE). Se vuelve atrás hasta la Creu d'en Sabater (23,23 km) y ahora se toma la desviación de la izquierda que sigue hacia el N.

26,09 km (226 m). Cruce de pistas en el collado de Bregó: hay que seguir recto. Se continúa bajando hacia el N por la pista principal. Enseguida, en el km 26,41 (215 m), se gira a la derecha. Más allá, en el km 26,77, se sigue recto y, en el km 27,80, se continúa por la derecha.

28,56 km (93 m). Fuente de En Botó y balsa a mano derecha. Se sale a una pista y se gira a la izquierda. A los 300 m se sale a una pista ancha, que se sigue a la derecha (E) durante 200 m. Se vuelve a girar a la izquierda (N) hasta llegar al lado de la carretera GI-660, que baja del collado de la Ganga. Se continúa por la pista paralela a la carretera hasta que, finalmente, se entra en la Bisbal d'Empordà.

33,45 km (37 m). Aparcamiento de vehículos en la Bisbal d'Empordà. Fin del itinerario.

Más información


Font: Generalitat de Catalunya, 31/12/12

Waypoint

Fonteta

Waypoint

Mas Plaja

Waypoint

Fitor

Waypoint

Can Puig

Waypoint

Font de Fitor

Waypoint

Coll de la Ganga

Waypoint

Sant Cebrià dels Alls

Waypoint

Mirador del Puig d'Arques

Waypoint

Bassa d'en Botó

Waypoint

La Bisbal d'Empordà

Waypoint

Camí del dolmen del Llobinar

Waypoint

Dolmen

2 Opinie

 • Zdjęcie llucpascual

  llucpascual 2018-01-07

  I have followed this trail  zweryfikowane  View more

  Hem intentat fer aquesta ruta avui 06/01/18 i ha resultat difícil, doncs hi ha hagut varies pujades que l’aigüa ha desfet el camí i hem hagut de pujar a peu. Per la resta, cap problema! Gràcies

 • Zdjęcie Oligurres

  Oligurres 2018-01-28

  Hi ha varis trams completament desfets per l'aigua. Molt difícil.

You can or this trail