Czas  2 godzin 59 minut

Współrzędne 1296

Uploaded 12 lutego 2016

Recorded lutego 2016

-
-
12 m
1 m
0
1,9
3,8
7,69 nm

Obejrzane 1149 razy, pobrane 10 razy

w pobliżu Xerta, Catalunya (España)

CATALÀ
Xerta - Tortosa

Tram fàcil, el riu porta menys corrent que en els trams superiors, només amb alguna ocasió, es nota la seva força. Hem de tenir en compte però, que aquest tram esta bastant exposat al vent.

Passarem per l’illa d’Audí, un espai protegit. També veurem una illa amb una surgència d’aigua subterrània. I, al final, arribarem a Tortosa pel carrer principal, l’Ebre.

En total 14km, unes 3 o 4 hores de paleig relaxat.

Si es necessita llogar les piragües podeu contactar amb Enblau:
www.enblau.cat
info@enblau.cat

Sortim de Xerta, de la rampa d’accés al riu que esta al costat d’un xiringuito tancat. Hem d’anar en compte al embarcar perquè aquesta rampa està cimentada i podem rascar el casc de les piragües.

Al sortir, ja veurem una petita illa a 300m. davant nostre. Aquesta illa, l’illa de Xerta, cau a la vora esquerra, si volem podem passar pel seu galatxo.

En sortir de l’illa de Xerta, ens n’espera una altra de mes gran, l’Illa Plana, situada uns 500m. més avall. Podríem dir que el galatxo d’aquesta illa queda a dreta, però és un galatxo molt ample ja que aquesta illa queda més aviat al mig de l’Ebre.

2km. més avall de la sortida d’aquesta illa, a la vora dreta del riu, ens trobem en la platja d’Aldover. Si volguéssim parar per algun motiu, aquest seria un bon lloc. Uns pocs metres mes avall d’aquesta platja ens trobarem amb l’embarcador d’aquest poble.
L’Ebre continua avall amb corrent fluixa però constant i a 1,5km. a la vora dreta, tenim l’oportunitat de passar per una llarga i prima illa (sense nom que jo sàpiga). Algunes vegades el galatxo queda tancat per falta de cabal i proliferació d’algues.

Sortint d’aquest galatxo, uns metres més avall, a la bora contrària, podrem veure l’embarcador de Bítem. També és un bon lloc per aturar-se.

A 2km. ens trobem en un punt on sembla que el riu es bifurqui i segueixi dos camins totalment oposats. El que tenim davant és en realitat l’entrada de l’illa d’Audí, el camí de la dreta segueix riu avall i el de l’esquerra penetra dins de l’illa. Si la vegetació i el cabal permet el pas al galatxo, us recomano que hi entreu. És un espai molt salvatge i amb molta bellesa. Això si, el més segur és que arribeu a un punt on no pugueu continuar endavant i haureu de tornar per on heu vingut. Només quan el riu baixa amb molt de cabal es pot donar la volta sencera a l’illa (com a mínim he sentit d’algu que ho ha fet, jo no he tingut mai l’oportunitat).

Quan tornem altra vegada en el curs del riu, si ens posem a la riba dreta, entrarem a l’illa del Barranc dels Estrets, que esta a uns 300m. davant nostre.

Just entrar al galatxo, podem parar a la primera platja que trobem a l’esquerra. En aquesta platja veurem que hi ha una llacuna (a vegades està unida al riu però si el cabal és baix sol està separada). Aquesta petita llacuna rep aigua d’un riu subterrani, es pot notar fàcilment la diferencia de les aigües amb la temperatura, que és molt més freda just en el punt en que aquesta aigua aflora.
Sortint d’aquesta illa, veurem que la corrent va una mica més forta, però si la travessem per anar a la riba esquerra, hi trobarem una altra petita illa per on s’hi pot passar.

500m. després d’aquesta petita illa en trobem una altra de més important, l’illa de Xiquina, si ens fiquem a la vora dreta podrem entrar pel seu galatxo. A la part final d’aquesta illa hi trobarem l’embarcador de Jesús i ja començarem a entrar dins de Tortosa. En aproximadament 1km haurem deixat enrere el monument de la batalla de l’Ebre que esta situat al bell mig del riu i estarem passant per sota el pont vell de Tortosa (Oficialment el pont de l’Estat).

Desembarcarem 600m. mes avall, en la rampa de l’antic club de rem, situada a la dreta del riu, poc després d’haver passat per sota del pont Roig. Compte al desembarcar, la part de la rampa que queda dins de l’aigua sol relliscar molt!
Més informació a: Xerta - Tortosa en piragua

Algunes de les fotos utilitzades son de Patxi Fotograf

__________________________________________________________________


CASTELLANO
Xerta-Tortosa

Tramo fácil, el río lleva menos corriente que en los anteriores tramos, solo en alguna ocasión, se nota su fuerza. Pero hemos de tener en cuenta que este tramo está bastante expuesto al viento.

Pasaremos por la isla d’Audí, un espacio protegido. También veremos una isla con una surgencia de agua subterránea. Y, al final, llegaremos a Tortosa por la calle principal, el Ebro.

En total, 14km, unas 3 o 4 horas de paleo relajado.

Si se necesita alquilar las piraguas podéis contactar con Enblau:
www.enblau.cat
info@enblau.cat

Salimos de Xerta, de la rampa de acceso al río que está al lado de un chiringuito cerrado. Tenemos que ir con cuidado al embarcar porqué la rampa esta cementada y podemos rascar el casco de las piraguas.

Al salir, ya veremos una pequeña isla a 300m. delante nuestro. Esta isla, la isla de Xerta, está situada en la horilla izquierda, si queremos podemos pasar por su galacho.

Al salir de la isla de Xerta, nos espera otra de mas grande, la Illa Plana, situada a unos 500m. más abajo. Podríamos decir que el galacho de esta isla queda a la derecha, pero es un galacho muy ancho, ya que la isla queda prácticamente en medio del Ebro.

2km. más debajo de la salida de esta isla, en la horilla derecha del río, nos encontramos en la playa de Aldover. Si quisiéramos parar por algún motivo, este sería un buen sitio. Unos pocos metros más debajo de esta playa nos encontramos con el embarcadero de este pueblo.

El Ebro continua bajando con una corriente floja pero constante y a 1,5km. a la horilla derecha, tenemos la oportunidad de pasar por una larga i estrecha isla (sin nombre que yo sepa). Algunas veces el galacho queda cerrado por falta de caudal y proliferación de algas.

Saliendo de este galacho, unos metros más abajo, en la horilla contraria, podremos ver el embarcador de Bítem. También es un buen sitio para parar.

A 2km. nos encontramos en un punto donde parece que el río se bifurque y siga dos caminos totalmente opuestos. Lo que tenemos delante en realidad es la entrada de la isla d’Audí, el camino de la derecha continua río abajo i el de la izquierda penetra dentro de la isla. Si la vegetación y el caudal permiten el paso al galacho, os recomiendo que entréis. Es un espacio muy salvaje y con mucha belleza. Eso sí, lo más seguro es que se llegue hasta un punto donde no se pueda continuar adelante y tendréis que volver por donde habéis venido. Solo cuando el río baja con mucho caudal se puede dar la vuelta entera a la isla (Como mínimo se de alguien que lo ha hecho, yo no he tenido nunca la oportunidad).

Cuando volvemos otra vez en el curso del río, si nos ponemos en la riba derecha, entraremos en la isla del Barranc del Estrets, que está a unos 300m. delante nuestro.

Justo al entrar en el galacho, podemos parar a la primera playa que encontramos a la izquierda. En esta playa veremos que hay una laguna (a veces está unida al río, pero si el caudal es bajo suele estar separada). Esta pequeña laguna recibe agua de un río subterráneo, se puede notar fácilmente la diferencia de aguas con la temperatura, que es mucho más fría justo en el punto que esta agua aflora.

Saliendo de esta isla, veremos que la corriente va un poco más fuerte, pero si la atravesamos para llegar a la riba izquierda, encontraremos otra pequeña isla por donde se puede pasar.

500m. después de esta pequeña isla encontraremos otra de más importante, la isla de Xiquina, si nos acercamos a la horilla derecha podremos entrar por su galacho. En la parte final de esta isla encontraremos el embarcadero de Jesús y ya empezaremos a entrar dentro de Tortosa. En aproximadamente 1km habremos dejado atrás el monumento de la guerra civil que está situado en el medio del río y estaremos pasando por debajo del “pont Vell” de Tortosa (Oficialmente el puente de l’Estat).

Desembarcamos 600m. más abajo, en la rampa del antiguo club de remo de Tortosa, situada a la derecha del río, poco después de haber pasado por debajo del “pont Roig” (el puente de la vía verde). cuidado al desembarcar, la parte de la rampa que queda dentro del agua suele resbalar mucho!

Más información en: Xerta - Tortosa en piragua

Algunas de las fotos utilizadas son de Patxi Fotograf

View more external

Waypoint

01-Sortida Xerta

CATALÀ Sortim des d’una rampa cimentada al costat d’un xiringuito tancat. El ciment de la rampa es molt rugós, així que haurem d’anar una mica en compte de no rallar les piragües. CASTELLANO Salimos de una rampa cementada al lado de un chiringuito cerrado. El cemento de la rampa es muy rugoso, así que tendremos que ir en cuidado de no rallar las piraguas
Waypoint

02-Entrada illa de Xerta

CATALÀ Entrada al galatxo de l’illa de Xerta, una illa molt petita que està a la vora esquerra. CASTELLANO Entrada al galacho de la isla de Xerta, una isla muy pequeña que está a la horilla izquierda
Waypoint

03-sortida illa de Xerta

CATALÀ La sortida de l’illa de Xerta, si volem enfila ja la pròxima illa, haurem de palejar cap a la riba dreta CASTELLANO La salida de la isla de Xerta, si queremos enfilar ya la próxima isla, tendremos que palear hacia la riba derecha.
Waypoint

04-entrada illa Plana

CATALÀ L’entrada a l’illa Plana porta una mica de corrent, però com que el galatxo és tant ample no comporta molts problemes d’entrar. CASTELLANO La entrada a la Illa Plana tiene un poco de corriente, pero como el galacho es tan amplio no comporta muchos problemas.
Waypoint

05- Sortida illa plana

CATALÀ Al sortir de l’illa, si volem aprofitar la corrent ens podem posar al mig del riu CASTELLANO Al salir de esta isla, si queremos aprovechar la corriente podemos ponernos en medio del río
Waypoint

06-Aldover

CATALÀ A vegades aquesta platja te algunes herbes altes i queda dissimulada. També pot ser que estigui enfangada. Tot i així, generalment s’hi pot parar sense problemes. CASTELLANO A veces esta playa tiene hiervas altas i queda disimulada. También puede que este embarrada. Aún así, generalmente se puede parar sin problemas.
Waypoint

07-Entrada illa 01

CATALÀ El galatxo és una mica estret, però com no hi ha gaire corrent és fàcil d’entrar. Sa de tenir en compte però, que moltes vegades aquest galatxo no te sortida, tot dependrà del cabal del riu. CASTELLANO El galacho es un poco estrecho, pero no hay mucha corriente y es fácil de entrar. Se tiene que tener en cuenta que muchas vezes este galacho no tiene salida, todo dependerá del caudal del río.
Waypoint

08- Sortida Illa 01

CATALÀ La sortida del galatxo, si està oberta, no te molt de problema. Veurem al sortir que a la vora contrària hi ha un embarcador, és l’embarcador de Bítem. CASTELLANO La salida del galacho, si está abierta, no tiene mucho problema. Veremos al salir que en la horilla contraria hay un embarcadero, es el embarcadero de Bítem.
Przystań

09-embarcador de Bí­tem

CATALÀ Aquest embarcador, situat a la riba esquerra de l’Ebre, pot ser un bon lloc on aturar-se. CASTELLANO Este embarcadero, situado en la riba izquierda del Ebro, puede ser un buen sitio donde pararse.
Miejsce do obserwacji ptaków

10-entrada illa d'Audí

CATALÀ Illa inclosa al pla d’espais d’interès natural (PEIN). Protegida també com a reserva natural de fauna salvatge i la xarxa natura 2000. Tot i això, és una propietat privada i la major part de l’illa esta destinada a l’agricultura. Només les vores que toquen a l’aigua disposen d’un bosc de ribera ben estructurat. Es molt recomanable entrar en el galatxo, ja que és un espai molt salvatge i, tot i ser estret, com no hi ha corrent no és molt complicat endinsar-s’hi. És possible però, que degut a les algues, al cabal i a la vegetació, no ens sigui possible entrar-hi. El galatxo d’aquesta illa, generalment només esta obert per la part baixa. Per la part superior només si pot passar en algunes ocasions si el cabal del riu és molt alt. CASTELLANO Isla incluida en el plan de espacios de interés natural (PEIN). Protegida también como reserva natural de fauna salvaje y la red natura 2000. Aún así, es una propiedad privada y la mayor parte de la isla está destinada a la agricultura. Solo las horillas que dan al río disponen de un bosque de ribera bien estructurado. És muy recomendable entrar en el galacho, ya que es un espacio muy salvaje y, aunque es un poco estrecho, como no hay corriente, no es muy complicado adentrarse. Pero es posible que debido a las algas, al caudal y a la vegetación, no nos sea posible entrar. El galacho de esta isla, generalmente solo está abierto por la parte baja. Por la parte superior solo se puede pasar en algunas ocasiones si el rio lleva mucho caudal.
Waypoint

11-entrda illa del barranc dels estrets

CATALÀ L’entrada a aquesta illa si que te una mica de corrent, però si hi arribem ben arrecerats a la vora dreta del riu, hi entrarem sense problemes. Això si, si volem parar per veure les surgències d’aigua que hi ha, un cop estiguem dintre del galatxo és important fer-nos ràpidament cap a la dreta, ja que si no ens passarem de llarg. CASTELLANO La entrada a esta isla si que tiene un poco de corriente, pero si llegamos arrimados a la horilla derecha del río, entraremos sin problemas. Si queremos parar para ver la surgencia de agua que hay, una vez estemos dentro del galacho es importante ponernos rápidamente a la derecha, ya que si no nos pasaremos de largo.
Jezioro

12-surgéncia d'aigua

CATALÀ En aquest punt hi ha una llacuna que rep aigua d’un riu subterrani (si al cabal va una mica alt la llacuna s’ajunta amb el riu). Si ens banyem a la llacuna i estem atents a la temperatura que notem al peus, veurem que hi ha algun punt que l’aigua esta més gelada, aquests punts son per on surt l’aigua subterrània. CASTELLANO En este punto hay una laguna que recibe agua de un río subterráneo (si el caudal va un poco alto la laguna se junta con el río). Si nos bañamos en la laguna y estamos atentos a la temperatura que notamos en los pies, veremos que hay algún punto donde el agua está más helada, estos puntos son por donde sale el agua subterránea.
Waypoint

13-sortida illa del barranc dels estrets

CATALÀ Al sortir d’aquest galatxo veurem que a la nostra dreta la corrent baixa bastant forta. Si la travessem, podrem entrar en una petita illa que esta a la vora esquerra. CASTELLANO Al salir de este galacho veremos que a nuestra derecha la corriente baja bastante fuerte. Si la travesamos, podremos entrar en una pequeña isla situada a la horilla izquierda.
Waypoint

14- petita illa

CATALÀ El galatxo d’aquesta illa és molt curtet. És provable que a la sortida ens trobem algun arbre que dificulti el pas o inclús el tanqui. CASTELLANO El galacho de esta isla es muy corto. Es probable que en la salida encontremos algún árbol que dificulte el paso o incluso lo cierre.
Waypoint

15-entrada de l'illa de Xiquina

CATALÀ Aquesta illa cau al mig del riu, però potser, la part més estreta del dos braços que rodegen l’illa, es el de l’esquerra. L’entrada es ampla i no presenta cap problema. CASTELLANO Esta isla está justo en medio del río, pero quizás, la parte más estrecha de los dos brazos que rodean la isla, es el de la izquierda. La entrada es amplia y no presenta ningún problema.
Przystań

16-sortida Xiquina i embarcador de Jesus

CATALÀ A la sortida de la illa esta ubicat l’embarcador de Jesús. Aquesta sortida també és bastant ampla i amb poca corrent. CASTELLANO En la salida de la isla está situado el embarcadero de Jesús. Esta salida también es ancha y con poca corriente
Waypoint

17-Monument de la batalla de l'Ebre

CATALÀ Monument construït durant la dictadura franquista. Esta situat al mig del riu, damunt d’una pilastra que abans de la guerra formava part d’un pont. En l’arribada de la democràcia es van anar retirant alguns elements més representatius de la dictadura. Però la polèmica de treure’l tot o deixar-lo sempre hi ha estat. Ara sembla ser que durant el 2016 es farà una consulta als Tortosins que ha de dictaminar el futur de l’estructura. CASTELLANO Monumento construido durante la dictadura franquista. Esta situado en medio del río, encima de una pilastra que antes de la guerra formaba parte de un puente. En la llegada de la democracia se fueron retirando algunos de los símbolos más representativos de la dictadura. Pero la polémica de quitarlo o dejarlo siempre a existido. Parece ser que ahora, durante el 2016 se hará una consulta a los Tortosinos que tiene que dictaminar el futuro de esta estcultura.
Most

18-pont de l'estat (pont vell)

CATALÀ El pont més emblemàtic de Tortosa. Tot i que es coneix amb el nom de Pont de l’Estat, des de que es va construir el pont del mil•lenari, també se’l coneix com a Pont Vell. CASTELLANO El puente más emblemático de Tortosa. Aunque se lo conoce con el nombre de Pont de l’Estat, des de que se construyo el puente del Mil•lenari, también se lo conoce como Pont Vell.
Most

20-pont roig o de la via verda

CATALÀ El Pon Roig, és l’antic pont del ferrocarril, rehabilitat des de fa pocs anys per ús peatonal i per permetre la ampliació de la via verda. CASTELLANO El Pont Roig, es el antiguo puente del ferrocarril, rehabilitado des de hace pocos años para uso peatonal y para permitir la ampliación de la via verde.
Przystań

20-Antic club de rem Tortosa

CATALÀ L’arribada es a l’antic club de rem de Tortosa, desplaçat ara aigües avall. Hi ha una rampa que facilita el desembarcament, però s’ha d’anar amb molt de compte, ja que la part submergida de la rampa sol patinar molt. CASTELLANO La llegada es al antiguo club de remo de Tortosa, desplazado ahora aguas abajo. Hay una rampa que nos facilita el desembarco, pero tenemos que ir con mucho cuidado, ya que la parte sumergida de la rampa suele resbalar mucho.

Komentarze

    You can or this trail