Czas  2 godzin 43 minut

Współrzędne 1223

Uploaded 2 grudnia 2015

Recorded listopada 2015

-
-
22 m
0 m
0
1,8
3,6
7,24 nm

Obejrzane 1231 razy, pobrane 16 razy

w pobliżu Móra la Nova, Catalunya (España)

CATALÀ

Una ruta senzilla, on pots visitar uns quants galatxos (braç estret del riu que queda entre la vora i una illa). És un tram factible per fer amb nens i principians.

En el track no es passa per tots els galatxos per diferents motius, però estan les entrades i les sortides marcades en waypoints per si es vol passarSi es necessita llogar les piragües podeu contactar amb enblau:
www.enblau.cat
info@enblau.cat

Sortim amb les piragües de l’Embarcador de Móra la Nova, També es podria sortir del de Móra d’Ebre, però segons l’època de l’any la zona s’omple d’algues que incomoden la navegació.

Per embarcar aprofitarem la platgeta que hi ha al costat de la rampa ensementada que s’utilitza per ficar i treure de l’aigua embarcacions grans.

La sortida ens ofereix unes boniques vistes del poble de Móra d’Ebre i, palejant, en pocs minuts, deixem les dos mores enrere passant per sota de l’emblemàtic pont de les arcades, de Móra d’Ebre, també conegut com pont Vell.

Riu avall, de seguida ens trobem amb el pont nou. Un cop haguem passat per sota d’aquest, ens arramblarem a la vora esquerra de l’Ebre i, si el cabal és suficient podrem entrar a l’Illa del Galatxo, un racó esplèndid i cent per cent salvatge.

A la sortida de l’illa podrem observar que tota la corrent del riu la tenim a la nostra dreta, passant pel bell mig del riu, si volem aprofitar-la ens hi dirigim, i la intentem seguir. Veureu que un cop a la corrent, aquesta cada cop va més per la vora esquerra, si us quedeu pel mig, just quan arribeu davant de la platja del Riu Sec, arribarà un punt on una contra corrent us farà variar una mica el rumb. Res però, que no es solucioni amb alguna forta palada per contrarestar-ho.

Més avall de la platja del Riu Sec, a la vora dreta, hi ha l’entrada de l’Illa del Vado del Vapor. Una Illa que només s’hi pot passar si el riu porta bastant més cabal del que normalment porta. Així que normalment no s’hi pot passar. Si s’encertés el dia i s’hi passés, s’ha de tenir en compte l’anticipació, ja que quan el riu va alt, la corrent augmenta a la zona de l’entrada i pot ser complicat entrar-hi. Un cop dins però, la cosa es tranquil•litza, això si, com que és una illa on no hi entra casi mai ningú, no saps mai que et trobaràs, arbres caiguts que s’hauran de rodejar, vegetació que barra el pas... no saps mai si podràs sortir per l’altra banda o no.

Passada aquesta illa, veurem que la corrent es concentra més aviat a la dreta del riu, però si anem cap a la vora esquerra, ens podrem endinsar una mica a l’espai del Molló, on desemboca el barranc que l’hi dona el nom. Podem pujar uns metres per aquesta zona d’aigües mortes, simplement per gaudir del paisatge o observar si hi ha algun ocell amagat entre les canyes.

Durant l’estiu aquesta zona s’omple d’algues que no et deixen passar, però les demés èpoques de l’any no donen cap problema.

Continuant riu avall passarem per sota un gasoducte, i just després hi ha una illa, si passem per la dreta de la illa, hem de vigilar la corrent, que és una mica forta i ens empeny cap els arbres de la vora. No és especialment complicat, però si sou principiants, recomano passar el pont del gasoducte pel costat esquerre, i després, un cop arribeu a l’alçada de l’illa, us fiqueu pel mig del riu, Així evitareu complicacions.

A la part final de la illa, si voleu, podeu buscar una platgeta per parar a esmorzar, estirar les cames o banyar-vos.
Continuant, si ens hi fixem, veurem que a la vora esquerra de l’Ebre s’hi concentra molta corrent, que passa ràpid entre arbres i branques. Aquesta és una zona que intentarem evitar, si més no, aquells més principiants. Ara bé, si tens la suficient experiència t’hi pots acostar i gaudir de la força del riu.

Aquests ràpids, acaben just a sota de l’estació de bombeig que agafa aigua per als regants de Ginestar. Aquí la corrent es dissipa en forma de diversos remolins concentrats a la vora esquerra.

Uns minuts després, a la vora dreta, veurem l’entrada de l’illa de Benissanet. A causa de la corrent, de que l’entrada és molt petita i que a mes queda una mica amagada, és bastant complicat entrar per aquest punt. Si es vol anar a Benissanet, que està darrere d’aquesta illa, és millor continuar baixant pel riu fins arribar a la par de baix de l’illa, aquí l’aigua és més tranquil•la i es pot entrar molt més fàcilment. Per arribar fins a l’embarcador de Benissanet només ens caldria remuntar el galatxo uns metres més amunt.

Just davant d’aquesta entrada, podrem veure, a la vora esquerra del riu, l’embarcador de Ginestar.
Ara el riu continua amb una recta bastant llarga, però just quan arribem al final d’aquesta, quan el curs de l’Ebre fa un meandre cap a l’esquerra, si ens hi fixem, per un moment, mentre la perspectiva ens ho permet, podrem veure el castell de Miravet que treu el cap per l’horitzó.

La propera illa no la trobarem fins després d’un quilòmetre i mig. És l’illa de Riu Gran, si volem la podem passar per la dreta, tot i que si el riu va una mica baix de cabal, cap a la sortida de l’illa hi ha poca profunditat i podem embarrancar. Si no ho veiem clar podem continuar per l’esquerra, on la corren és forta i ens ajudarà a avançar més ràpid.

Un cap deixada l’illa en rere, quan passem el següent meandre del riu, cap a dreta, entrarem en una recta on, al fons podrem veure un altre cop el castell de Miravet, aquesta vegada més a prop, i al bell mig de la recta, veurem el Pas de barca de Miravet, L’únic que és conserva funcionant de la manera tradicional, sense motor, només amb la força de la corrent.

Després de passar per davant del pas de barca, per fi començarem a veure el poble de Miravet a pocs metres de distancia. Ens anem col•locant a la llera dreta, preparant-nos per desembarcar. Desembarcarem al costat de unes rampes de ciment, on hi ha una mica de platja. Si desembarquéssiu a les rampes heu d’anar molt en compte, ja que rellisquen molt.

Més informació a:Móra - Miravet en piragua

_________________________________________________________________________

CASTELLANO

Una ruta fácil, donde se puede visitar unos cuantos galachos (brazo estrecho del río que queda entre la orilla y una isla). Es un tramo factible para hacer con niños y principiantes.

En el track no se pasa por todos los galachos por diferentes motivos, pero están las entradas y las salidas marcadas con waypoints por si se quiere pasar.


Si se necesita alquilar kayaks podeis contactar con enblau:
www.enblau.cat
info@enblau.cat

Salimos con las piraguas del embarcadero de Móra la Nova, también se podría salir de Móra d’Ebre, pero dependiendo de la época del año la zona se llena de algas que incomodan la navegación.

Para embarcar aprovecharemos la playa que hay al lado de la rampa cementada que se utiliza para quitar o poner del río embarcaciones grandes.

La salida nos ofrece unas bonitas vistas del pueblo de Móra d’Ebre y, paleando, en pocos minutos, dejamos las dos Móras atrás pasando por debajo del emblemático puente de las arcadas de Móra d’Ebre, también conocido como pont vell (Puente viejo)

Rio abajo, en seguida nos encontramos con el Pont Nou (puente nuevo). Una vez hayamos pasado por debajo de este, nos arrimaremos a la orilla izquierda del Ebro y, si el caudal es suficientemente alto, podremos entrar en la isla del Galatxo, un rincón espléndido y cien por cien salvaje.

A la salida de la isla podremos observar que toda la corriente del río la tenemos a nuestra derecha, pasando per el medio del río. Si queremos aprovecharla nos dirigimos a ella y la intentamos seguir. Veremos que una vez en la corriente, esta cada vez va más por la izquierda, si os quedáis en medio del río, justo cuando lleguéis delante de la playa del Riu Sec, llegará un punto donde una contra corriente os hará variar un poco el rumbo. Nada que no se pueda solucionar con una fuerte palada para contrarrestarlo.

Más abajo de la playa del Riu Sec, a la orilla derecha, hay la entrada de la isla del Vado del Vapor. Una isla que solo se puede pasar si el río lleva bastante más caudal de lo que normalmente lleva. Así que normalmente no se puede pasar. Si se acertara el día y se pudiese pasar, se tiene que tener en cuenta la anticipación, ya que cuando el río va alto, la corriente aumenta a la zona de la entrada y puede ser complicado entrar. Una vez dentro, la cosa se tranquiliza, eso sí, como es una isla donde casi nadie entra, nunca sabes que te puedes encontrar, árboles caídos que tendrás que rodear, vegetación que te cierra el paso… nuca sabes si podrás salir por el otro extremo de la isla o no.

Pasada esta isla, veremos que la corriente se concentra más bien a la derecha del río, pero si vamos hacia la orilla izquierda, nos podremos adentrar un poco por la zona del Molló, donde desemboca el barranco que le da nombre. Podemos subir unos metros por esta zona de aguas sin corriente, simplemente para disfrutar del paisaje u observar si hay alguna ave escondida entre las cañas.

Durante el verano, esta zona se llena de algas que no te dejan pasar, pero las demás épocas del año no dan ningún problema.

Continuando río abajo pasaremos por debajo de un gaseoducto, y justo después hay una isla, si pasamos por la derecha de la isla, tenemos que ir con cuidado con la corriente, que es un poco fuerte y nos empuja hacia los arboles de la orilla. No es especialmente complicado, pero si sois principiantes, recomiendo pasar el puente del gaseoducto por el lado izquierdo, y después, una vez llegamos a la altura de la isla, ponerse en el medio del río, así se evitar complicaciones.

En la parte final de la isla, si queréis, podéis buscar una playa para parar y salir del cayac, mover un poco las piernas, comer algo o bañaros.

Continuando, si nos fijamos, veremos que en la orilla izquierda del Ebro se concentra mucha corriente, que pasa rápida entre árboles i brancas. Esta es una zona que intentaremos evitar, sobretodo, los más principiantes. Aunque, si tienes suficiente experiencia te puedes acercar y disfrutar de la fuerza del río.

Estos rápidos, se terminan justo debajo de la estación de bombeo que coge agua para los regantes de Ginestar. Aquí la corriente se disipa en forma de varios remolinos que se concentran en la orilla izquierda.

Unos minutos después, en la orilla derecha, veremos la entrada de la isla de Benissanet. A causa de la corriente, de que la entrada es muy pequeña y que a demás queda un poco escondida, es bastante complicado entrar por este punto. Si se quiere ir a Benissanet, que está detrás de esta isla, es mejor continuar bajando por el río hasta llegar a la parte de bajo de la isla, aquí el agua es más tranquila y se puede entrar más fácilmente. Para llegar hasta el embarcadero de Benissanet solo tendríamos que remontar el galacho unos metros más arriba.

Justo delante de esta entrada, podremos ver, a la orilla izquierda del río, el embarcador de Ginestar.

Ahora el río continúa con una recta bastante larga, pero justo cuando llegamos al final de esta, donde el curso del Ebro hace un meandro hacia la izquierda, si nos fijamos, por un momento, mientras la perspectiva nos lo permite, podremos ver el castillo de Miravet justo en el horizonte.

La próxima isla no la encontramos hasta después de un kilómetro i medio. Es la isla de Riu Gran, si queremos la podemos pasar por la derecha, aunque si el río va un poco bajo de caudal, en la salida de la isla hay poca profundidad y podemos embarrancar. Si no lo vemos claro podemos continuar por la izquierda, donde la corriente es más fuerte y nos ayudará a avanzar más rápido.

Una vez hayamos dejado la isla atrás, cuando pasemos el siguiente meandro del río, hacia la derecha, entraremos en una recta donde, al fondo podremos ver otra vez el castillo de Miravet, esta vez más cerca, y en mitad de la recta, veremos el paso de barca de Miravet, el único que se conserva funcionando de la manera tradicional, sin motor, solo con la fuerza de la corriente.

Después de pasar por delante del paso de barca, por fin comenzaremos a ver el pueblo de Miravet a pocos metros de distancia. Nos iremos colocando a la orilla derecha, preparándonos para desembarcar. Desembarcaremos al lado de unas rampas de cemento, donde hay una pequeña playa. Si desembarcarais en las rampas tenéis que ir en cuidado, ya que resbalan mucho.

Más información a: Móra - Miravet en piragua

View more external

Parking

01 Mora la Nova

CATALÀ Està situat a un quilòmetre del poble. Hi ha lloc per aparcar el cotxe i també disposa d’un espai on es pot fer picnic. CASTELLANO Esta situado a un kilómetro del pueblo. Hay sitio para aparcar y además dispone de una zona donde se puede hacer picnic.
Most

02 pont Vell

CATALÀ El pont més emblemàtic i històric de Móra d’Ebre. Abans de tenir aquestes característiques arcades, era un pont amb una estructura de ferro, però va ser destruït per les tropes republicanes durant la guerra civil, i reconstruït entre l’any 40 i el 43 per l’arquitecte Eduardo Serrano Suñer qui l’hi va donar l’aspecte actual CASTELLANO El puente más emblemático e histórico de Móra d’Ebre. Antes de tener estas características arcadas, fue un puente con una estructura de hierro, pero fue destruido por las tropas republicanas durante la guerra civil, y reconstruido entre el año 40 i el 43 por el arquitecto Eduardo Serrano Suñer quien le dio el aspecto actual.
Most

03 Pont Nou

CATALÀ El pont més emblemàtic i històric de Móra d’Ebre. Abans de tenir aquestes característiques arcades, era un pont amb una estructura de ferro, però va ser destruït per les tropes republicanes durant la guerra civil, i reconstruït entre l’any 40 i el 43 per l’arquitecte Eduardo Serrano Suñer qui l’hi va donar l’aspecte actual CASTELLANO El puente más emblemático e histórico de Móra d’Ebre. Antes de tener estas características arcadas, fue un puente con una estructura de hierro, pero fue destruido por las tropas republicanas durante la guerra civil, y reconstruido entre el año 40 i el 43 por el arquitecto Eduardo Serrano Suñer quien le dio el aspecto actual.
Skrzyżowanie

04 Entrada illa del Galatxo

CATALÀ Illa que forma part de la Xarxa Natura 2000 i del PEIN. Si el cabal del riu és baix, a l’entrada no tindrem prou profunditat per navegar, però si tot i així si vol entrar s’haurà d’arrossegar la piragua durant uns 100 metres, depenent del cabal del riu i, en cas de que sigui estiu, de les algues, que també s’acumulen a l’entrada. Si se’n té l’oportunitat, recomano entrar-hi, ja que és una zona molt bonica i salvatge CASTELLANO Isla que forma parte de la Xarxa Natura 2000 y del PEIN. Si el caudal del río es bajo, a la entrada no tendremos suficiente profundidad para navegar, pero si aún así se quiere entrar, se tendrá que arrastrar las piraguas durante unos 100 metros, dependiendo del caudal del río y, en caso de que sea verano, de las algas, que también se acumulan en la entrada.
Waypoint

05 Sortida illa del Galatxo

CATALÀ La sortida d’aquesta illa és una gran zona d’aigües tranquil•les. Si ens dirigim cap a la dreta, al centre del riu, de seguida agafarem la corrent principal. Però si continuem rectes per la vora esquerra, entrarem mes progressivament a la corrent. CASTELLANO La salida de esta isla es una gran zona de aguas tranquilas. Si nos dirigimos hacia la derecha, al centro del río, en seguida entraremos en la corriente principal. Pero si continuamos recto por la orilla izquierda, entraremos más progresivamente a la corriente.
Plaża

06 Platja del riu sec

CATALÀ La platja de la nostra dreta, la platja del riu sec, és on desemboca el barranc que l’hi dona aquest nom. Si ens hi fixem, quan s’acaba la platja, hi ha un rierol que desemboca a l’Ebre, aquest rierol és l’aigua que surt de la depuradora de Móra d’Ebre. CASTELLANO La playa de nuestra derecha, la playa del Riu Sec, es donde desemboca el barranco que le da este nombre. Si nos fijamos, cuando se termina la playa, hay un riachuelo que desemboca al Ebro, este riachuelo es el agua que sale de la depuradora de Móra d’Ebre.
Skrzyżowanie

07 Entrada illa del Vado del Vapor

CATALÀ Aquesta entrada està totalment seca durant tot l’any i és impenetrable amb el caiac. Només els dies en que el riu Ebre baixa amb molt cabal s’hi pot entrar. S’ha d’anar amb compte, ja que la entrada no és molt clara i la corrent hi pica fort. Un cop dins, la corrent es calma, però et pots trobar arbres dificultant el camí, i t’has de buscar la via per poder travessar tot el galatxo. És possible fins i tot que el pas quedi completament tallat i hagis d’acabar sortint per on has entrat. CASTELLANO Esta entrada está totalmente seca durante todo el año y es impenetrable con el kayak. Solo los días en que el río Ebro baja con mucho caudal se puede entrar. Se tiene que ir con cuidado, ya que la entrada no está muy clara y la corriente va fuerte en la zona. Una vez estemos dentro, la corriente se calma, pero te puedes encontrar arboles dificultando el camino y tienes que buscar la mejor vía para poder atravesar todo el galacho. Hasta es posible que el paso quede totalmente cortado y tengas que acabar saliendo por el mismo sitio.
Waypoint

08 Sortida illa del Vado del Vapor

A la sortida, la corrent està parada, si ens dirigim cap a la vora esquerra ens encararem per entrar a l’àrea del Molló. CASTELLANO En la salida, la corriente esta parada, si nos dirigimos a la orilla izquierda nos encararemos para entrar en el área del Molló.
Miejsce do obserwacji ptaków

09 Molló

CATALÀ En quest espai la corrent es para, ho podem aprofitar per endinsar-nos-hi i gaudir del paisatge. Si ens hi fixem, al costat esquerra de l’Ebre hi ha un turó, al cap damunt d’aquest hi ha les restes del poblat ibèric del Castellet de Banyoles CASTELLANO En este espacio, la corriente se para, aprovechamos esto para adentrarnos un poco y disfrutar del paisaje. Si nos fijamos, al lado izquierdo del Ebro Hay una pequeña montaña, a la parte de arriba de esta, hay las ruinas del poblado ibero del Castellet de Banyoles.
Most

10 Gaseoducte

CATALÀ Gasoducte que travessa l’Ebre. CASTELLANO Gaseoducto que atraviesa el río.
Waypoint

11 Illa de l'enagas

CATALÀ Ocasionalment, si puja el cabal del riu, aquesta illa desapareix o s’encongeix, però generalment es troba a la superfície i ofereix llargues platges per aturar-s’hi. CASTELLANO Ocasionalmente, si sube el caudal del Ebro, esta isla desaparece o se encoje, pero generalmente se puede ver en la superficie y ofrece largas playas para parar.
Ryzyko

12 zona de corrents

CATALÀ A la vora de l’esquerra, hi ha un punt on la corrent s’accelera i passa entre branques i arbres. Una zona perillosa si no es té un mínim d’experiència. CASTELLANO A la horilla izquierda, hay un punto donde la corriente se acelera y pasa entre ramas y árboles. Una zona peligrosa si no se tiene un mínimo de experiencia.
Waypoint

13 finalitza la zona de corrents

CATALÀ La corrent va tota l’estona resseguint la vora esquerra i en aquest punt es dissipa en forma de remolins i corrents que, si ens hi posem, ens desviaran el rumb de la piragua més d’una vegada. CASTELLANO La corriente va todo el rato por el lado izquierdo y en este punto se disipa en forma de remolinos y corrientes que, si entramos, nos desviarán el rumbo de la piragua más de una vez.
Waypoint

14 pas de barca de Benissanet

CATALÀ En aquest punt, i va haver un pas de barca que passava de Ginestar a Benissanet. Ara ja no en queda res. CASTELLANO En este punto, hubo un paso de barca que pasaba de Ginestar a Benissanet. Ahora ya no queda nada.
Skrzyżowanie

15 Illa de Benissanet

CATALÀ A la vora dreta tenim l’entrada a l’illa de Benissanet. Queda en un punt on la corrent va bastant forta, a més, el pas és molt estret, això complica bastant l’entrada a l’illa per aquest punt. No recomanable per als principiants. CASTELLANO A la orilla derecha tenemos la entrada a la isla de Benissanet. Queda en un punto donde la corriente va bastante fuerte, además, el paso es muy estrecho, esto complica bastante la entrada a la isla por este punto. No es recomendable para los principiantes.
Przystań

17 embarcador de Ginestar

CATALÀ A la vora esquerra, just al davant del final de l’illa de Benissanet, hi trobem l’embarcador de Ginestar. És una mica incòmode per fer-hi una parada, si es vol parar per aquest punt, és més fàcil fer-ho al de Benissanet. CASTELLANO En la orilla izquierda, justo delante del final de la isla de Benissanet, encontraremos el embarcador de Ginestar. Es un poco incómodo para parar, si se quiere hacer una parada en este punto, es más fácil hacerla en el embarcador de Benissanet.
Skrzyżowanie

18 Illa de Riu Gran

CATALÀ Per entrar en aquesta illa, recomano posar-se a la vora dreta uns quants metres més amunt de la entrada, ja que si al moment d’entrar, estàs massa separat d’aquesta vora, la corrent t’escup fora de l’entrada i es fa complicat arribar-hi. CASTELLANO Para entrar en esta isla, recomiendo posarse en la horilla derecha unos cuantos metros más arriba de la entrada, ya que si en el momento de entrar, estas demasiado separado de esta horilla, la corriente te escupe fuera de la entrada y se hace complicado llegar.
Waypoint

19 Sortida illa de riu gran

CATALÀ Si hi ha poc cabal, pot ser que a la sortida de la illa no hi hagi suficient profunditat per a poder navegar. CASTALLANO Si hay poco caudal, puede ser que en la salida de la isla no haya suficiente profundidad para navegar.
Waypoint

20 Pas de barca de Miravet

CATALÀ L’únic pas de barca que es conserva de la manera tradicional: dos llaguts de fusta sota una plataforma que es desplacen gràcies, només, a la força de la corrent. CASTELLANO El único paso de barca que se conserva de la manera tradicional: dos llaguts de madera bajo una plataforma que se desplazan gracias, solo, a la fuerza de la corriente.
Przystań

21 Miravet

15-NOV-15 12:20:23
Waypoint

16 sortida illa de Benissanet

CATALÀ A la part de baix d’aquesta illa la corrent esta molt calmada, això fa que, si no hem pogut entrar per l’entrada de més amunt, ho puguem fer més fàcilment per aquí. Per arribar a l’embarcador de Benissanet només ens cal remuntar uns metres per aquest braç. CASTELLANO A la parte de bajo de esta isla la corriente está muy calmada, esto hace que, si no hemos podido entrar por la entrada de más arriba, lo podamos hacer mas fácilmente por aquí. Para llegar al embarcadero de Benissanet solo tendremos que remontar unos metros por este brazo.

Komentarze

    You can or this trail