Czas  3 godzin 18 minut

Współrzędne 1117

Uploaded 26 stycznia 2016

Recorded grudnia 2015

-
-
17 m
-3 m
0
1,6
3,2
6,44 nm

Obejrzane 1891 razy, pobrane 29 razy

w pobliżu Miravet, Catalunya (España)

CATALÀ

Ruta senzilla, assequible per a principiants. Es passa per l’estret de Barrufemes, un espai verge i salvatge on l’Ebre transcorre entre muntanyes. Tot i així, s’ha d’estar una mica avesat a fer exercici, ja que si no, és possible que la ruta es faci un pel llarga i arribem més cansats del que voldríem. Sobretot a l’estiu, quan la garbinada sol bufar, dificultant una mica la progressió i obligant-nos a esforçar una mica més.

Si es necessita llogar les piragües podeu contactar amb enblau:
www.enblau.cat
info@enblau.cat

Sortim del costat de l’Embarcador de Miravet, des d’una platja que queda just davant de la plaça de l’Arenal. Davant nostre tenim l’anomenat Tamarigà de Miravet. Una zona humida protegida pel PEIN (illes de l’Ebre). Uns 300 metres mes avall hi ha un petit entrador que s’hi endinsa una mica, però generalment no s’hi pot penetrar gaire, a causa de l’espessa vegetació i el poc cabal de l’Ebre.

500 metres més avall, passem pel costat d’una estació de bombeig que capta aigua per regar, just en aquest punt, al fons de l’Ebre hi ha les restes d’un antic assut. En els dies que no fa gens de vent, fa sol i hi ha poc cabal d’aigua, es poden veure alguns dels grans rocs que formaven part d’aquesta construcció. La funció d’aquest assut era la de desviar la corrent a la bora dreta del riu Ebre, perquè així pogués ser aprofitada per un molí, les restes del qual descansen uns 350 metres riu avall.

Per poder visitar aquest molí de construcció àrab, ens ficarem a la llera dreta i entrarem en un petit remanso que hi ha just passat les restes d’aquest. Si el cabal es l’adequat, es pot passar per sota de la passarel•la que unia el molí amb la riba, i donar la volta sencera a la construcció.

(Un cop haguem vist el molí, es recomanable, en dies de vent, continuar el descens per la vora dreta, ja que hi ha un punt on el vent es canalitza tot per l’esquerra i a vegades pot ser molt fort.)

A 2’5 quilòmetres riu avall, a mà dreta, trobarem les roques de Besaculs. Un parell de roques que surten del bosc de ribera i, inclinades, arriben fins a tocar l’aigua de l’Ebre. Si estem anant per la vora dreta, abans d’arribar en aquestes roques hauríem de posar-nos al mig del riu, intentant allunyar-nos una mica d’elles, ja que tota la corrent va cap al punt on aquestes toquen a l’aigua, creant alguns remolins i una forta contra corrent que, en el cas dels més principiants, podria causar alguna caiguda.

Un cop passat aquest punt començarem a entrar en un meandre, i a mesura que anem avançant notarem que la corrent poc a poc es va alentint fins que, al final, sembla que s’aturi. És llavors quan comencem a entrar dins de l’anomenat estret de Barrufemes.

Passat aquest meandre, encara dins de l’estret, segueix un altre meandre molt tancat cap a l’esquerra. Si el fem per la part interior, mantenint-nos propers a la riba esquerra, al final d’aquest trobarem un petit espai on fer una parada. És una platgeta no massa gran (tot i que això dependrà directament del cabal del riu) però suficient per estirar una mica les cames i prendre un bany.

Si el cabal del riu es baix, hi ha ocasions que es forma una illa una mica més avall d’aquesta platja, si hi és, també pot ser un bon punt d’aturada.

A partir d’aquí el paisatge ja es comença a fer més monòton. Fins al cap de 3,5km. Que trobem les illes del Nap i de Cateura (o Cataula).

En cas de que no es vulgui entrar a les dos illes, és més recomanable entrar a la de Cateura, la de la nostra esquerra, que és molt més bonica.

Si es vol entrar a les dos illes, que estan casi a la mateixa alçada però una en cada bora de riu, el millor és començar per la del Nap, la que ens queda a la riba dreta. Un cop sortim de l’illa, ens tocarà remuntar una mica el riu (recomano fer-ho ben arrecerats a la vora per tal d’evitar la corrent). Quan haguem superat uns metres l’alçada de l’entrada de l’illa de Cateura ja podem anar creuant el riu fins arribar a l’altra banda. Un cop haguem travessat el riu de banda a banda ja podrem entrar per l’illa de Cateura.

Al final d’aquesta illa se’n troba una altra de molt petita que, normalment, també s’hi pot passar.
Just després de passar aquesta illa ens trobem davant nostre el Pont del Llaguter, per on passa la carretera C-12, l’eix de l’Ebre. Passarem per sota i, ja només a uns 400m. arribarem al nostre destí.

A Benifallet desembarcarem a l’antiga rampa d’accés al pas de barca.

Més informació a: Miravet-Benifallet

_____________________________________________________________________________________________
CASTELLANO

Ruta sencilla, asequible para principiantes. Se pasa por el estrecho de Barrufemes, un lugar virgen y salvaje donde el Ebro
transcurre entre montañas. Aún así, se tiene que estar un poco acostumbrado al ejercicio físico, ya que si no, es posible que la ruta se nos haga un poco larga y lleguemos mas cansados de lo que querríamos. Sobretodo en verano, cuando la “Garbinada” suele soplar, dificultando un poco la progresión y obligándonos a esforzarnos un poco más.

Si se necesita alquilar kayaks podeis contactar con enblau:
www.enblau.cat
info@enblau.cat

Salimos del lado del embarcadero de Miravet, des de una playa que está justo delante de la plaza del Arenal. Delante nuestro tenemos el Tamarigà de Miravet. Una zona húmeda protegida por el PEIN (illes de l’Ebre). Unos 300m. más abajo hay un pequeño entrador que se adentra un poco en esta zona, pero generalmente no se puede penetrar mucho, a causa de la espesa vegetación y el poco caudal del Ebro.

500m. más abajo, pasamos por el lado de una estación de bombeo que capta agua para regar, justo en este punto, en el fondo del Ebro hay los restos de una antigua azud. En los días que no hace viento, hace sol y hay poco caudal de agua, se pueden ver algunas de las rocas que se formaban parte de esta construcción. La función de este azud era la de desviar la corriente de agua a la derecha del río Ebro, para que así pudiese ser aprovechada para el funcionamiento de un molino, los restos del cual, descansan unos 350m. río abajo.

Para poder visitar este molino de construcción árabe, nos dirigiremos a la horilla derecha y entraremos en un pequeño remanso que hay justo después de las ruinas de este. Si el caudal es el adecuado, se puede pasar por debajo de la pasarela que daba acceso al molino y dar la vuelta entera a la construcción.

(Una vez hayamos visto el molino, es recomendable, en días de viento, continuar el descenso por la orilla derecha, ya que hay un punto donde el viento se canaliza todo por la izquierda y a veces puede ser muy fuerte.)

A 2,5 km. río abajo, a mano derecha, encontramos las rocas de Besaculs. Un par de rocas que salen del bosque de ribera y, inclinadas, llegan hasta tocar el agua del Ebro. Si estamos hiendo por la horilla derecha, antes de llegar a esas rocas tendríamos que ponernos en el medio del río, intentándonos alejar un poco de ellas, ya que toda la corriente va hacia el punto donde estas rocas tocan al agua, creando fuertes remolinos y una fuerte contracorriente que, en el caso de los mas inexpertos, podría causar una caída.

Una vez pasado este punto comenzaremos a entrar en un meandro, y a medida que vamos avanzando notaremos que la corriente poco a poco se va relantizando hasta que, al final, parece que se pare. Es entonces cuando comenzamos a entrar dentro del conocido estrecho de Barrufemes.

Pasado este meandro, aún dentro del estrecho, sigue otro meandro muy cerrado hacia la izquierda. Si lo hacemos por la parte interior, manteniéndonos cerca de la horilla izquierda, al final de este encontraremos un pequeño espacio donde hacer una parada. Es un playa pequeña (Aunque esto dependerá directamente del caudal del río) pero es suficiente para estirar un poco las piernas y darse un baño.

Si el caudal es bajo, hay ocasiones que se forma una isla un poco más abajo, donde también se puede parar.

A partir de aquí el paisaje ya comienza a hacerse más monótono. Hasta al cabo de 3,5km. Que encontramos las islas del Nap y de Cateura (o Cataula).

En el caso de que no se quiera entrar en las dos islas, es más recomendable entrar en la de Cateura, la de nuestra izquierda, que es mucho más bonita.

Si se quiere entrar en las dos islas, que están casi a la misma altura pero una en cada horilla del río, lo mejor es comenzar por la del Nap, la que nos queda en la riba derecha. Una vez salimos de esta isla, nos tocara remontar un poco el río (recomiendo hacerlo lo más cerca posible de la horilla para poder evitar al máximo la corriente). Cando hayamos superado unos metros la entrada de la isla de Cateura ya podremos cruzar el río hasta llegar a la otra orilla. Una vez hayamos cruzado el río de banda a banda ya podremos entrar en la isla de Cateura.

Al final de esta isla nos encontramos con otra de muy pequeña que, normalmente, también se puede pasar.

Justo después de pasar esta isla nos encontramos delante nuestro el puente del Llaguter, por donde pasa la carretera C-12, l’Eix de l’Ebre. Pasaremos por debajo y, ya solo a unos 400m. llegamos a nuestro destino.

A Benifallet desembarcaremos a la antigua rampa de acceso al paso de barca.

Más información a: Miravet-Benifallet

View more external

Waypoint

01 Embarcador de Miravet

CATALÀ 01 Embarcador de Miravet La sortida es al costat d’aquest embarcador, on hi ha una gran platja, just a sota de la plaça de l’Arenal. CASTELLANO 01 Embarcadero de Miravet La salida la hacemos al lado de este embarcadero, donde hay una gran playa, justo debajo de la plaza del Arenal
Miejsce do obserwacji ptaków

02 Tamarigar de Miravet

CATALÀ 02 Tamarigar de Miravet Espai protegit pel PEIN (illes de l’Ebre). Una zona humida amb un extens tamarigar. Només s’hi pot penetrar amb la piragua quan el riu va molt alt. CASTELLANO 02 Tamarigar de Miravet Espacio protegido por el PEIN (illes de l’Ebre). Una zona húmeda con un extenso tamarigal. Solo se puede penetrar con la piragua cuando el río va muy alto
Stanowisko archeologiczne

04 Entrada moli arab

CATALÀ 04 Entrada al molí Àrab Aquest punt es el lloc més còmode per entrar al petit galatxo que dona la volta al molí, ja que es troba al mig d’una zona de contracorrent i ens serà més fàcil. Diuen que aquest espai va ser utilitzat com a port fluvial durant l’època Templaria. CASTELLANO 04 Entrada al molino Árabe Este punto es el lugar más cómodo para entrar al pequeño galacho que da la vuelta al molino, ya que se encuentra en una zona de contracorriente y nos será más fácil. Dicen que este espacio fue utilizado como puerto fluvial durante la época templaria.
Stanowisko archeologiczne

05 sortida moli arab

CATALÀ 05 sortida del molí àrab Després de passar per sota una passarel•la, la que unia el molí amb la riba, acabarem de donar la volta al molí sortint altre cop cap al riu. Si ens hi fixem, mentre fem aquesta volta, veurem que, amb l’objectiu de tallar la corrent i crear la menor resistència a l’aigua, el molí te forma pentagonal. CASTELLANO 05 salida del molino árabe Después de pasar por debajo de una pasarela, la que unía el molino con la riba, acabaremos de dar la vuelta al molino saliendo otra vez hacia el río. Si nos fijamos, mientras damos la vuelta, veremos que, con el fin de cortar la corriente i ofrecer menos resistencia al agua, el molino tiene forma pentagonal.
Ryzyko

06 roques de besaculs

CATALÀ 06 Roques de Besaculs Un parell de roques a la riba dreta que arriben fins al riu. Anomenades així pels antics llaguters perquè quan els sirgadors havien de sirgar el llagut, en aquest punt s’avien d’apuntalar amb el cul recolzat a la roca. En aquesta zona s’hi solen crear forces remolins i una forta contra corrent que pot causar problemes als menys experimentats CASTELLANO 06 Rocas de Besaculs (besaculos) Un par de rocas en la riba derecha que llegan hasta el río. Llamadas así por los antiguos llaguters porqué cuando los sirgadores tenían que sirgar el llagut, en este punto se tenian que apuntalar con el culo apoyado en la roca. En esta zona se suelen crear bastantes remolinos y una fuerte contracorriente que puede causar problemas a los menos experimentados.
Panorama

07 estret de barrufemes

CATALÀ 07 Pas de Barrufemes Aquest potser es el punt mes bonic de la ruta, ja que el riu es troba entre mig de dos grans muntanyes. Aquí les aigües es calmen completament, així que haurem de palejar amb una mica més de ganes CASTELLANO 07 Paso de Barrufemes Este es quizás el punto más bonito de la ruta, ya que el río queda encajado entre dos grandes montañas. Aquí las aguas se calman completamente, así que tendremos que palear con más ganas.
Aprowizacja

08 parada

CATALÀ 08 parada Platgeta on normalment es pot fer una parada. Si el riu va molt alt no s’hi podrà parar. CASTELLANO 08 parada Pequeña playa donde normalmente se puede parar. Si el rio va muy alto no se podrá parar.
Waypoint

09 vista roca dels penjats

CATALÀ 09 Roca dels Penjats Diuen que durant l’edat mitjana, en aquesta roca, que es pot veure perfectament des del riu, es penjaven els pirates, lladres i d’altres delinqüents condemnats a mort per la justícia. Així, la gent que navegava pel riu, la principal via de comunicació durant aquesta època, podia veure els cadàvers i els recordava (per si de cas) que cap acte fora de la llei es quedava sense càstig. CASTELLANO 09 roca dels Penjats Dicen que durante la edad media, en esta roca, que se puede ver perfectamente des del río, se colgaban los piratas, ladrones i otros maleantes condenados a muerte por la justicia. Así, la gente que navegaba por el río, la principal vía de comunicación durante esta época, podía ver los cadáveres y les recordaba (por si de caso) que ningún acto fuera de la ley se quedaba sin castigo
Waypoint

10 entrada illa del nap

CATALÀ 10 entrada a l’Illa del Nap L’entrada d’aquest galatxo queda a la riba dreta. No hi ha cap complicació destacable per entrar-hi. Un cop dins veurem les restes d’un petit pas de barca que s’utilitzava per entrar a l’illa, que va estar cultivada de tarongers i mandariners. CASTELLANO 10 entrada a la isla del Nap La entrada de este galacho queda a la orilla derecha. No hay ninguna complicación destacable para entrar. Una vez dentro veremos los restos de un pequeño paso de barca que se utilizaba para acceder a la isla, que estuvo cultivada con naranjos i mandarinos.
Waypoint

11 sortida illa del nap

CATALÀ 11 sortida illa del Nap Just sortir d’aquesta illa, si es vol continuar el trajecte passant per l’illa de Cateura, haurem de remuntar una mica el riu abans de creuar-lo. CASTELLANO 11 salida de la isla del Nap Solo salir de esta isla, si queremos continuar el trayecto pasando por la isla de Cateura, tendremos que remontar un poco el río antes de cruzarlo.
Waypoint

12 entrada illa de cataula

CATALÀ 12 entrada illa de Cataula L’entrada a aquesta illa, també coneguda com a illa de Cateura, te una mica de corrent però no te cap complicació especial. CASTELLANO 12 entrada a la isla de Cataula La entrada en esta isla, también conocida como isla de Cateura, tiene un poco de corriente pero no tiene ninguna complicación especial.
Prom

13 pas de barca

CATALÀ 13 pas de barca Igual que en l’illa del Nap, ens trobem amb un petit pas de barca que s’utilitza per poder entrar a l’illa, que esta culivada. Tot i així esta bastant abandonat. CASTELLANO 13 paso de barca Al igual que en la isla del Nap, nos encontramos con un pequeño paso de barca que se utiliza para poder entrar en la isla, que esta cultivada. Aún así está bastante abandonado.
Waypoint

14 sortida illa de cataula

CATALÀ 14 Sortida de l’illa de Cataula A la sortida d’aquesta illa, a vegades, durant l’estiu, s’hi acumulen algues, però sempre s’hi pot passar sense molts problemes. També se la coneix com a illa de Cateura. CASTELLANO 14 salida de la isla de Cataula En la salida de esta isla, a veces, durante el verano, se acumulan algas, pero siempre se puede pasar sin muchos problemas. También se la conoce como isla de Cateura
Waypoint

15 illeta petita

CATALÀ 15 illeta petita Aquesta illa es troba de seguida que sortim de l’anterior i és resultat dels sediments que deixa anar el barranc del Mas o del Catxorro. Algunes vegades, durant l’estiu les algues dificulten molt el pas per aquest galatxo. CASTELLANO 15 Isla pequeña Esta isla se encuentra en seguida que salimos de la anterior y es el resultado de los sedimentos que desprende el barranco del Mas o del Catxorro. Algunas veces, durante el verano las algas dificultan mucho el paso por este galatxo.
Most

16 Pont del llaguter

CATALÀ 16 Pont del Llaguter Pont per on pasa la C-12. Dedicat a l’antic ofici del Llaguter, que, a bord del llagut, portava diferents productes per vendre riu amunt i riu avall. CASTELLANO 16 puente del Llaguter Puente por donde pasa la C-12. Dedicado al antiguo oficio del llaguter, que, a bordo del Llagut, llevaba diferentes productos para vender río arriba i río abajo.
Waypoint

17 antic pas de barca de Benifallet

CATALÀ 17 Antic pas de barca de Benifallet Aquí desembarquem aprofitant la rampa per on es movia el pont de l’antic pas de barca CASTELLANO 17 Antiguo paso de barca de Benifallet Aquí desembarcamos aprovechando la rampa por donde se movía el puente del antiguo paso de barca.
Ruiny

03 restes assut

CATALÀ 03 Restes de l’assut Restes enfonsades d’una antiga assut construïda per els Àrabs i que utilitzaven per desviar la corrent cap a la riba dreta de l’Ebre. Permetent així, el bon funcionament d’un molí construït uns metres més avall. Aquestes restes no es poden veure a simple vista, ja que estan al fons del riu. Però en dies de poc cabal, poc ventosos i ben assolellats, es pot veure algun bloc de pedra a través de l’aigua. CASTELLANO 03 Restos del azud Restos hundidos de una antigua azud construida por los árabes y que utilizaban para desviar la corriente hacia la riba derecha del Ebro. Permitiendo así, el buen funcionamiento de un molino construido unos metros más abajo. Estos restos no se pueden ver a simple vista, ya que están en el fondo del río. Pero en días de poco caudal, poco ventosos y bien asoleados, se puede ver algún bloque de piedra a través del agua.

4 Opinie

 • Zdjęcie davidgomo

  davidgomo 2016-01-29

  explicacio espectacular, espero poder fer-la algun dia ¡¡¡

 • Zdjęcie Talos

  Talos 2016-01-29

  Gracies Davidgomo! 100% recomanable, tant aquest tram com qualsevol altre de l'Ebre català, Tots tenen la seua gràcia.

 • RamonRoigP 2016-08-31

  Hola, aquestes roques son les de la Retorna de Xesa.
  La Roca de Besaculs és on comença el pas de Barrufemes i es una mica més avall del Molinot de Miravet. En front de la finca de Pecna que éstà al altra costat de riu.
  Una abraçada !!
  Ramon /outdoor-trails/miravet-benifallet-en-piragua-12073407#wp-12073412

 • Zdjęcie Talos

  Talos 2016-09-06

  Hola RamonRoigP, Gràcies per deixar el comentari.

  Fa molts anys que navego per l'Ebre i en especial aquest tram. Sempre he estat convençut que aquestes son les roques de Besaculs. Així m'ho han fet saber sempre altra gent de la zona. De totes maneres, he mirat en el mapa de l'ICC (Institut Cartogràfic de Catalunya) el racó que tu comentes i si que hi indica unes roques de Besaculs. Però tot i això, les roques que jo he marcat aquí, el mateix mapa de l'ICC també les anomena igual. Així que no se que dir-te, suposo que deu ser el típic misteri de la toponímia, en que mai ningú es fica d'acord.

  Gràcies i salut! /outdoor-trails/miravet-benifallet-en-piragua-12073407#wp-12073412

You can or this trail