Czas  4 godzin 45 minut

Współrzędne 1412

Uploaded 4 lutego 2016

Recorded stycznia 2016

-
-
57 m
6 m
0
2,0
4,0
8,05 nm

Obejrzane 1125 razy, pobrane 17 razy

w pobliżu Benifallet, Catalunya (España)

CATALÀ
Benifallet-Xerta

Una ruta fàcil, i assequible per a principiants. Hi ha l’opció de visitar un poblat Ibèric i es passa per l’assut de Xerta, esquivant el desnivell gràcies a una resclosa. S’ha d’anar en compte amb els dies de vent, ja que es passa en zones molt exposades que i si ens agafa la garbinada, ens farà suar una mica.

Per tal d’agilitzar la ruta, una mitja hora abans d’arribar a la resclosa seria interessant avisar-los, així quan arribeu ja ho tenen tot preparat. Per exemple, els podríeu trucar després de l’embarcador del poblat ibèric. El telefon de la resclosa és: 977 47 31 58

Si es necessita llogar les piragües podeu contactar amb Enblau:
www.enblau.cat
info@enblau.cat

Sortim de l’antiga rampa d’accés al pas de barca de Benifallet. A la Riba contrària hi ha l’illa de Benifallet. Si hi volem entrar, només embarcar haurem de palejar directament cap a la riba dreta, si no, ens podríem passar de llarg l’entrada. No hi sol haver problemes per entrar i sortir de la illa.

1km. riu avall, a la mateixa riba, trobem la desembocadura del riu canaletes. Si es vol es pot remuntar uns metres Canaletes amunt. Normalment es pot arribar fins a l’alçada d’un pont on hi passa el camí que va fins a l’antiga estació de trens de Benifallet, reconvertida ara en un hotel de la via verda. Tot i així, el dia que es va fer el track hi havia un arbre caigut que barrava el pas i no deixava arribar al pont. En dies de molt cabal es pot passar de llarg del pont sense problemes.

Just a l’altre costat d’aquesta desembocadura hi ha l’illa del coet, també s’hi pot entrar sense problemes, però s’ha de vigilar una mica perquè a vegades s’hi posen pescadors.

A 500m. de la sortida d’aquesta illa ens trobem, a la riba dreta, la torre de Mollet. Una antiga construcció per recollir aigua del riu, utilitzada per altres fins duran la guerra civil, com denoten els forats de metralla que mostra la façana de la torre.
A 2km. arribem a un meandre bastant tancat a l’esquerra. En aquest punt hi ha la torna de Mena. Normalment no hi ha problemes però, si hi ha una mica de cabal, al costat dret, si formen unes fortes contracorrents que poden arribar a ser perilloses. Passat aquest meandre, ens trobem en una ampla i tranquil•la recta, on la corrent pràcticament es para.

Al cap de aproximadament 1km. a la riba dreta trobem l’embarcador del poblat Ibèric de la Roca Roja. Si es vol, es pot parar a esmorzar i a visitar el poblat, que esta situat en el turó just damunt de l’embarcador. Pujar i baixar del poblat només ens portarà 10 minuts.

Quan tornem a embarcar, entrem en una llarga recta. Si fa vent aquesta recta es transforma en el punt més dur de tots, ja que s’aixequen ones que, sumades amb el vent, et dificulten l’avenç.

A 2km. a la riba dreta, ens trobem amb una mastodòntica construcció, es l’estació de captació d’aigua del canal Xerta-Sénia. En aquest punt es important que ens fiquem a la vora dreta, ja que tenim l’Assut de Xerta ben a prop i s’ha d’entrar al canal de la resclosa, que esta en aquest mateix costat.

En el track no utilitzem la resclosa, ja que està fet a l’hivern, quan aquesta està tancada. En lloc d’això, hem desembarcat en un camí que hi ha just a l’entrada del canal, i hem carregat les piragües fins a l’embarcador de després de la resclosa.(uns 800m. en total)
En el cas que ho feu a l’estiu, passeu per la resclosa, és molt més còmode i fàcil. Només cal que seguiu el canal fins que trobeu una comporta. Si heu avisat de que veníeu probablement ja us estaran esperant amb la resclosa oberta, entreu dins i després de que us hagin fet baixar el nivell de l’aigua, s’obrirà la porta de davant, per on sortireu. En cas de no haver avisat, cada mitja hora s’omple i es buida la resclosa, només us caldria esperar a que és fes l’hora. O trucar i avisar de que esteu esperant. (El telefon de la resclosa es: 977 47 31 58)

Un cop passada l’assut, la corrent es torna activar una mica i agafem una mica més de velocitat.
800m. mes avall, a la riba esquerra trobem una illa per on podem passar, s’ha d’anar en compte perquè l’entrada te una mica de corrent, però ho poden fer el principians sense masses problemes.

Uns 500m. després de sortir d’aquesta illa, a la mateixa riba, trobem l’embarcador de Tivenys.

A Menys de 2km. arribem ja a Xerta, on desembarcarem en una rampa d’accés al riu que, al quedar darrere d’un espigó, no es veu fins que no has arribat.

Més informació a: Benifallet-Xerta en piragua

algunes de les fotos utilitzades son de Patxi Fotograf

________________________________________________________________________

CASTELLANO
Benifallet-Xerta

Una ruta fácil, y asequible para principiantes. Hay la opción de visitar un poblado íbero y se pasa por el azud de Xerta, esquivando el desnivel gracias a una esclusa. Se tiene que ir con cuidado con los días de viento, ya que se pasa por zonas muy expuestas que y si nos coge la “Garbinada” nos hará sudar un poco.

Para agilizar la ruta , una media hora antes de llegar a la esclusa se tendría que avisar, así cuando lleguemos ya nos lo tendrán todo preparado. Por ejemplo, los podemos llamar después del embarcadero del poblado Ibero. El teléfono para avisar a la esclusa es: 977 47 31 58

Si se necessita alquilar las piraguas podeis contactar con Emblau:
www.enblau.cat
info@enblau.cat

Salimos de la antigua rampa de acceso al paso de barca de Benifallet. A la riba contraria hay la isla de Benifallet. Si queremos entrar, deberemos dirigirnos en seguida hacia el lado derecho del río, si no, nos podemos pasar la entrada de largo. No suele haber problemas para entrar i salir de esta isla.

1km. río abajo, a la misma orilla, encontramos la desembocadura del río Canaletes. Si se quiere se puede remontar unos metros por este río. Normalmente se puede llegar hasta la altura de un puente donde pasa el camino que va hacia la antigua estación de trenes de Benifallet, reconvertida ahora en un hotel de la vía verde. Aún así, el día que se hizo el track había un árbol caído que cerraba el paso y no dejaba llegar hasta el puente. En días de mucho caudal se puede pasar de largo el puente sin problemas.
Justo al otro lado de esta desembocadura hay la isla del Coet, también se puede entrar sin problemas, pero se tiene que vigilar un poco, ya que a veces hay pescadores en la zona.

A 500m. de la salida de esta isla nos encontramos, en la horilla derecha, la torre de Mollet. Una construcción para recoger agua del río, utilizada con otros fines durante la guerra civil, como denotan los agujeros de metralla que se muestran en la fachada de la torre.

A 2km. llegamos en un meandro bastante cerrado hacia la izquierda. En este punto hay la torna de Mena. Normalmente no hay problemas però, si hay un poco de caudal, en el lado derecho, se forman unas fuertes contracorrientes que pueden llegar a ser peligrosas. Pasado este meandro, nos encontramos en una amplia i tranquila recta, donde el agua prácticamente se para.

Al cabo de aproximadamente 1km. a la riba derecha encontramos el embarcadero del poblado Íbero de la Roca Roja. Si se quiere, se puede parar para almorzar y para visitar el poblado, que está situado en la colina justo encima del embarcadero. Subir i bajar nos llevará unos 10 minutos.

Cuando volvemos a embarcar, entramos en una larga recta. Si hace viento esta recta se transforma en el punto más duro de todos, ya que se levantan olas que, sumadas al viento, te dificultan el avance.

A 2km. a la orilla derecha, nos encontramos con una mastodóntica construcción, es la estación de captación de agua del canal Xerta-Sénia. En este punto es importante que nos pongamos a la horilla derecha, ya que tenemos el azud de Xerta muy cerca y se tiene que entrar en la esclusa, que está en este mismo lado.

En el track no utilizamos la esclusa, ya que está hecho durante el invierno, cuando esta está cerrada. En lugar de esto, hemos desembarcado en un camino que hay justo al lado de la entrada del canal, y hemos cargado las piraguas hasta el embarcadero de después de la esclusa. (Unos 800m. en total)

En el caso que lo hagáis en verano, pasad por la esclusa, es mucho más cómodo y fácil. Solo hace falta seguir el canal hasta que encontráis una compuerta. Si habéis avisado de que veníais probablemente os estarán esperando con la esclusa abierta, entrad dentro y después de que os hayan bajado el nivel del agua, se os abrirá la puerta de delante por donde saldréis. En caso de no haber avisado, cada media hora se llena y se bacía la esclusa, solo haría falta esperar que se hiciera la hora. O llamar y avisar de que estáis esperando.

Una vez pasada el azud, la corriente se vuelve a activar un poco y cogemos un poco más de velocidad.

800m. más abajo, en la horilla izquierda encontramos una isla por donde podemos pasar, se tener que ir en cuidado porqué en la entrada hay un poco de corriente, pero lo pueden hacer los principiantes sin muchos problemas.

Unos 500m. después de salir de esta isla, en el mismo lado, encontramos el embarcador de Tivenys.

A menos de 2km. llegamos ya en Xerta, donde desembarcaremos en una rampa de acceso al río que, al quedar detrás de un espigón, no se ve hasta que no has llegado.

Para más información: Benifallet-Xerta en piragua


Algunas de la fotos utilizadas son de Patxi Fotograf

View more external

Waypoint

01-Sortida Benifallet

CATALÀ Sortim des de l’antiga rampa d’accés al pas de barca de Benifallet. Actualment, Benifallet no disposa de pas de barca. CASTELLANO Salimos des de la antigua rampa de acceso al paso de barca de Benifallet. Actualmente, Benifallet no dispone de paso de barca.
Waypoint

02-entrada illa de benifallet

CATALÀ Si al sortir del poble de Benifallet anem ràpid cap a la riba contrària, podrem entrar per aquesta illa. La entrada es ampla i no i sol haver problemes per passar-hi CASTELLANO Si al salir del pueblo de Benifallet vamos rápido a la horilla contraria, tendremos la ocasión de entrar en esta isla. La entrada es amplia y no suele haber problemas para entrar.
Waypoint

03-sortida illa de Benifallet

CATALÀ El pas per dins el galatxo de l’illa no ofereix cap problema important, i quan en sortim, veurem que ja començarem a deixar el poble de Benifallet enrere CASTELLANO El paso por dentro del Galacho de la isla no ofrece ningún problema importante, y cuando salimos de él, veremos que ya empezamos a dejar atrás el pueblo de Benifallet
Rzeka

04-desembocadura Canaletes

CATALÀ En aquest punt desemboca el riu Canaletes, un afluent de l’Ebre que neix a Horta de Sant Joan. Just a l’entrada de la desembocadura hi trobem un pont per on passa la carretera C-12. Si continuem canaletes amunt, en un dia normal podrem arribar fins a sota d’un segon pont, per on passa la pista que puja fins a l’antiga estació de trens de Benifallet. Reconvertit ara en un hotel / alberg per als ciclistes que fan la Via Verda. Quan el riu porta més cabal, fins i tot es pot arribar més amunt d’aquest pont. CASTELLANO En este punto desemboca el río Canaletes, un afluente del Ebro que nace en Horta de Sant Joan. Justo en la entrada de la desembocadura encontramos un puente por donde pasa la carretera C-12. Si continuamos Canaletes arriba, en un día normal podremos llegar hasta un segundo puente, por donde pasa la pista que sube hasta la antigua estación de trenes de Benifallet. Reconvertido ahora en un hotel / albergue para los ciclistas que hacen la Via Verda. Cuando el río lleva más caudal, se puede llegar más arriba de este puente.
Waypoint

05-Entrada illa del Coet

CATALÀ Aquest galatxo te una amplia entrada, no hi hauria d’haver cap problema per passar CASTELLANO Este galacho tiene una amplia entrada, no tendría de haber ningún problema para pasar
Waypoint

06-sortida illa del Coet

CATALÀ A la sortida d’aquesta illa pot ser que trobem pescadors, així que hem d’anar en compte amb les seves canyes. Hi ha vegades que molt amablement recullen el fil per que passis, però no sol ser el cas. CASTELLANO En la salida de esta isla puede ser que encontremos pescadores. Tendremos que vigilar con sus cañas. Hay veces que muy amablemente recogen el hilo para que pases, pero no suele ser el caso.
Zamek

07-Torre de Mollet

CATALÀ Aquesta torre era una antiga sínia a la que se l’hi va afegir una segona estructura més alta on hi han unes escales de cargol que et porten al capdamunt de la primera estructura. Actualment s’utilitza també per recollir aigua del riu però utilitzant un bomba hidràulica. A la façana de la torre s’hi poden observar diferents orificis de bala i metralla que denoten que l’estructura es va utilitzar durant la guerra civil. CASTELLANO Esta torre era una antigua “sínia” (una sínia era una noria que llegaba hasta el agua del río y se hacía girar para sacar agua) a la que se le añadió una segunda estructura más alta donde unas escaleras de caracol te llevan encima de la primera estructura. Actualmente se utiliza también para sacar agua del río pero utilizando una bomba hidráulica. En la fachada de la torre se pueden ver diferentes orificios de bala y metralla que denotan que la estructura fue utilizada durante la guerra civil.
Waypoint

08-la torna de Mena

CATALÀ En aquest punt, al costat dret del riu, si hi ha molt de cabal, es formen unes contracorrents i uns remolins molt forts que poden arribar a ser perillosos si no anem en compte. CASTELLANO En este punto, al lado derecho del río, si hay mucho caudal, se forman unas contracorrientes y unos remolinos muy fuertes que pueden llegar a ser peligrosos si no vamos con cuidado.
Przystań

09-Embarcador poblat iberic

CATALÀ Tot i que degut a l’alçada, desembarcar-hi pot ser una mica complicat, podem fer una parada en aquest embarcador per visitar el poblat Iber de la roca roja, situat al capdamunt del turó que hi ha just a sobre. Pujar i baixar del poblat ens portarà uns 10minuts, que es poden allargar depenent del que ens entretinguem observant les vistes. CASTELLANO Aunque debido a la altura, desembarcar puede ser un poco complicado, podemos hacer una parada en este embarcadero para visitar el poblado Íbero de la Roca Roja, situado encima de la colina que hay justo encima. Subir y bajar del poblado nos llevará unos 10 minutos, que se pueden alargar dependiendo de lo que nos entretengamos observando las vistas.
Stanowisko archeologiczne

10- Poblat iberic de la Roca roja

CATALÀ Un poblat Iber situat a uns 50m. sobre l’Ebre. El poblat està proveït de panells informatius i maquetes que ajuden a entendre’l millor. Des del poblat es poden gaudir d’unes esplèndides vistes sobre el riu Ebre. CASTELLANO Un poblado Íbero situado a unos 50m. sobre el Ebro. El poblado está provisto de paneles informativos y maquetas que ayudan a entender-lo mejor. Des del poblado se puede disfrutar de unas espléndidas vistas sobre el río Ebro.
Waypoint

11-Captació d'aigua del Xerta-Sènia

CATALÀ Edifici de formigó a tocar de l’aigua i que ha de recollir l’aigua de l’Ebre per transvasar-la al Sénia. Un projecte que ve encara de l’època de la dictadura Franquista i que sembla que per fi es realitzarà. CASTELLANO Edificio de hormigón que llega hasta el agua del río y que tiene que recoger agua del Ebro para transvasarla al Sénia. Un proyecto que viene ya de la época de la dictadura franquista i que parece que por fin se realizará.
Ryzyko

12-entrada al canal de la resclosa

CATALÀ Aquest punt es important, ja que hem d’entrar al canal que ens portarà a l’enclusa. Aquest canal es troba a la dreta del tot del riu. Important no passar-lo de llarg, sinó probablement us trobaríeu de cop al bell mig de l’assut o aniríeu directes a la planta hidroelèctrica. CASTELLANO Este punto es importante, ya que tenemos que entrar en el canal que nos lleva a la esclusa. Este canal se encuentra a la derecha del todo del río. Importante no pasarse de largo, si no, probablemente nos encontraríamos de repente en medio del azud o iríamos directos a la planta hidroeléctrica
Przystań

13-embarcador de l'assud

CATALÀ Si t’has vist obligat a carretejar les piragües, en aquest punt podem tornar a embarcar. L’embarcador està just davant de la sortida de la resclosa CASTELLANO Si te has visto obligado a carrear las piraguas, en este punto podemos volver a embarcar. El embarcadero esta justo delante de la salida de la esclusa.
Waypoint

14-entrada illa

CATALÀ Aquesta entrada és una mica estreta i també te una mica de corrent, així que per als més principiants pot ser una mica complicat entrar-hi, però amb una mica de manya ho poden fer. CASTELLANO Esta entrada es un poco estrecha y además tiene un poco de corriente, por eso puede hacerse algo complicado para los mas principiantes, pero con un poco de maña lo pueden hacer.
Waypoint

15-sortida illa

CATALÀ Una sortida totalment diferent a l’entrada. Amplia i sense gaire corrent. CASTELLANO Una salida totalmente diferente a la entrada. Amplia y sin mucha corriente.
Przystań

16- embarcador de Tivenys

CATALÀ Passem per davant el poble de Tivenys que està situat just en l’últim meandre de la ruta CASTELLANO Pasamos justo por delante del pueblo de Tivenys, que está situado en el último meandro de la ruta.
Waypoint

17-Xerta

CATALÀ Arribem a Xerta, on desembarquem en una rampa d’accés al riu. S’ha d’anar una mica en compte, ja que la rampa està cimentada i pot fer malbé el material. CASTELLANO Llegamos a Xerta, donde desembarcamos en una rampa de acceso en el río. Se tiene que ir con precaución, ya que la rampa está cimentada y puede malmeter el material

Komentarze

    You can or this trail